Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 86440 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Schoolstraat 29 (Deerlijk)
Burgerhuis volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1856. Bakstenen lijstgevel met verticale gevelritmering door de lisenen. Gebruik van gele en oranje sierbaksteen voor friesjes en ontlastingsbogen.


ID: 86482 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Goed te Gavere

Theo Nuyttenslaan 21 (Deerlijk)
Historische hoeve Goed te Gavere, teruggaand tot een omwalde site met opperhof-neerhofstructuur. Gekasseide erfoprit gemarkeerd door sterk verbouwd poortgebouw, heden bestaande uit twee bakstenen pijlers geflankeerd door afdalend muur met vlechtingen, rechts keperboogvormig muurnisje in omlijsting van zwarte baksteen. Ten oosten boerenhuis van 1860 met eenvoudige aangepaste bakstenen lijstgevel geritmeerd door rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Ten zuiden recente bakstenen loods en ten westen schuur met geïncorporeerd wagenhuis van 1885.


ID: 86523 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met schuur en stal

Weverijstraat 24 (Deerlijk)
Dwars op de straat ingeplant boerenarbeidershuisje. Volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1869 ter vervanging van een ouder volume. Het schuurtje bleef bewaard en werd uitgebreid in 1945.


ID: 38266 | Bouwkundig element

Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Aarseleweg 20 (Deinze)
Gemeenteschool en onderwijzerswoning gebouwd in 1860 naar ontwerp van architect 't Kindt. Bakstenen schoolhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken. Haaks erachter gebouwde schoollokalen onder meer gedateerd 1921.


ID: 38131 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinus- en Sint-Eutropiusparochie met tuin

Ardense Jagersstraat-Gottem 5 (Deinze)
Achterin gelegen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, gebouwd in 1860. Aansluitend twee aanbouwsels van één travee en één bouwlaag onder een zadeldak. In de tuin nog enkele bijgebouwen van één bouwlaag onder een zadeldak. Het pand is gelegen in een grote tuin met landschappelijke aanleg en interessant bomenbestand.


ID: 38089 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Bachtekerkstraat 50 (Deinze)
Eenbeukig zaalkerkje van vijf traveeën met iets smaller koor van twee traveeën en driezijdige sluiting; ten zuiden, aangebouwde sacristie. Deels opgetrokken uit Doornikse kalksteen en baksteen met verwerking van zandsteen voor plint en hoekblokken. Behouden bouwresten van Doornikse steen van het romaanse zaalkerkje uit de 11de tot de 12de eeuw. In de 15de eeuw, koor vervangen door nog bestaande bakstenen gotisch koor.


ID: 35550 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beentjesstraat 55 (Deinze)
19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen gebouwd op de plaats van een oudere hoeve, opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw. Bakstenen woonhuis ten westen, tegenover ijzeren hek. Haakse dwarsschuur, gedateerd 1874. Eenvoudig bakstenen gebouw van vijf traveeën onder zadeldak.


ID: 35547 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Beentjesstraat 9-11 (Deinze)
Gemeenteschool voor jongens, daterend van 1854 en naar ontwerp van priester-architect Jan-August Clarysse, tevens ontwerper van de toen nieuw gebouwde parochiekerk van Poesele.


ID: 35559 | Bouwkundig element

Goed ten Briele

Bredeweg 34 (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen, gegroepeerd op een met gras begroeid erf, afgesloten door middel van ijzeren hek tussen bakstenen pijlers. Rechts naast het hek, bakstenen kapel. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk uit het derde kwart van de 18de eeuw. Dwarsschuur onder zadeldak, stal met van 1862 gedateerde baksteen in puntgevel en bakhuis.


ID: 35439 | Bouwkundig element

Domein Vlaanderenland

Broekstraat 13-14 (Deinze)
Oud omgracht domein; een jonge eikendreef leidt naar ijzeren hek tussen witgeschilderde bakstenen pijlers met bolbekroning en een tweede ijzeren hek tussen arduinen pijlers met lancetbekroning. Woonhuis, van nu zeven traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak. Ertegenover, vroeger wagenhuis. Ernaast, naar de straatzijde toe, landelijk huisje in dezelfde stijl. Aan de straatkant over de gracht, neogotisch arduinen kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw uit 1860.