Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 41777 | Bouwkundig element

Hospice Vervoort van 1871

Michel Theysstraat 7 (Diest)
Langs de Demer gebouwd tweeverdiepingshuis in neoclassicistische stijl, gedateerd 1871.


ID: 134486 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Guldenboom

Postbaan 83, 97 (Diest)
Villa met wagenhuis, gebouwd in 1856 door de weduwe van de Diestse brouwer Eugène. Achter het wagenhuis werd een boerderij volgens L-vormig grondplan toegevoegd. Omgeven door met oude bomen (bruine beuken, tamme kastanjes) overschaduwde tuin van 1,25 hectare. Op de kruin van de heuvel werd in de late jaren 1940 een tweede villa gebouwd, verwijzend naar de cottagestijl, en omgeven door een nieuwe tuin van 1,5 hectare met buxusparterres en talrijke snoeivormen.


ID: 200255 | Bouwkundig element

Woning De Gulden Maan

Sint-Jan Berchmansstraat 24 (Diest)
Geboortehuis van de Heilige Johannes Berchmans, ook wel genaamd De Gulden Maan. Gevel en interieur van de benedenverdieping circa 1850 grondig verbouwd tot kapel.


ID: 126652 | Bouwkundig element

Spoorwegberm Nieuwpoort - Diksmuide

Diksmuide, Lampernisse, Pervijze, Stuivekenskerke (Diksmuide), Nieuwpoort, Ramskapelle (Nieuwpoort)
De spoorwegbedding van de in 1974 gedesaffecteerde spoorlijn nummer 74 tussen Diksmuide en Nieuwpoort vormde de Belgische frontlinie tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd uitgebouwd met schuilplaatsen en andere versterkingen.


ID: 78555 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van La Salette

Bovekerkestraat (Diksmuide)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van La Salette, gebouwd in 1853 zie datum van het ijzeren kruis. Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond, zadeldak van rode Vlaamse pannen.


ID: 77935 | Bouwkundig element

Klooster en kapel van de zusters van Sint-Niklaas

De Breyne Peellaertstraat 23 (Diksmuide)
Klooster met achterliggende klasgebouwen, zie steen met het opschrift. In de jaren 1920 heropgebouwde imposante lijstgevel van twaalf traveeën en twee bouwlagen geritmeerd door vier dakvensters als trapgeveltjes uitgewerkt en met natuurstenen kruisinvulling. Aan de achterzijde, haaks aansluitende Sint-Niklaaskapel uit de jaren 1920: éénbeukig schip met dakruiter en veelzijdige apsis met spitsboogramen. Voor de achterliggende klasgebouwen: zie Sint-Niklaasstraat zonder nummer.


ID: 78417 | Bouwkundig element

Hoeve Het Kraaihof

Hazewindstraat 13 (Diksmuide)
Hoeve met vrijstaande bestanddelen. Boerenhuis met deels bewaarde 19de-eeuwse kern met opkamer. Ten oosten van het boerenhuis, dubbele dwarsschuur van 1862 zie jaarsteen, rechts boogpoort, asemgaten.


ID: 78165 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Wandregesilus

Hendrik Consciencestraat 1 (Diksmuide)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Wandregesilus, heropgebouwd in de jaren 1920. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof, deels afgezoomd door een smeedijzeren hekwerk met bakstenen pijlers (Hendrik Consciencestraat - Ommegangstraat) en deels omhaagd. Bewaarde arduinen grafmonumenten vanaf de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 78606 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Blankaart

Iepersteenweg 54-56 (Diksmuide)
Eclectisch kasteel van de jaren 1920 Gelegen in een ruim omliggend circa 10 hectare groot kasteelpark met ijskelder en smeedijzeren boogbrug. De toegang tot het domein wordt gevormd door een gekasseide hoefijzervormige dreef tot voor het kasteel, aan de linkerzijde afgezoomd met rode beuken. Het huidige park is opgenomen in het natuurreservaat "De Blankaart", dat naast het park ook de zogenaamde Blankaartvijver (circa 67 hectare) en een aantal hooilanden.


ID: 78246 | Bouwkundig element

Dubbele spoorwegbrug over de IJzer

Ijzerdijk (Diksmuide)
Voormalige dubbele spoorwegbrug over de IJzer van de lijn nummer 73: Lichtervelde-Kortemark-Diksmuide-Veurne (mei 1858-heden) en de lijn nummer 74: Diksmuide-Nieuwpoort (februari 1868-1974). Bij het uitbreken van de spoorlijn nummer 74 werd de linkerhelft van de brug ontmanteld en door een recente verlegging van de spoorwegbedding van de lijn nummer 73 op het grondgebied van Kaaskerke, raakte de brug volledig in onbruik. Metalen spoorwegbrug met gecementeerde bakstenen bruggenhoofden.