Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 78418 | Bouwkundig element

Villa Marietta

Ijzerdijk 18 (Diksmuide)
"VILLA MARIETTA" zie geschilderde letters in het gevelveld. Dit landhuis is legendarisch vanwege de 78-jarige Marie Thérèse Louisa Tack (geboren te Nieuwkapelle in 1836, overleden te Brussel in 1927) of douairière Favarger de la Faverge, die er tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef wonen, in de onmiddellijke nabijheid van de loopgraven van de Belgische eerste linie langs de IJzerdijk.


ID: 78288 | Bouwkundig element

Hoeve Eikendreef

Keiemdorpstraat 170 (Diksmuide)
Hoeve met losstaande en witgeschilderde bestanddelen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), min of meer U-vormig rondom onverhard erf opgesteld. Als omwalde hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De huidige opstelling en volumes klimmen blijkens een vergelijking tussen de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) en de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850) terug tot omstreeks het midden van de 19de eeuw.


ID: 78356 | Bouwkundig element

Molensite Kruiskalsijdemolen

Kruiskalsijdestraat 7 (Diksmuide)
De Kruiskalsijdemolen was een stenen stellingmolen, die aangepast werd tot mechanische maalderij. De molenromp, gebouwd omstreeks 1871 op een kleine belt, is bewaard samen met een aanpalend bijgebouw, vermoedelijk daterend uit 1899 en wellicht bedoeld voor de plaatsing van een stoommachine.


ID: 78363 | Bouwkundig element

Hoeve 't Commerciehof

Laagvlaktestraat 10A (Diksmuide)
Achteringelegen hoevetje van 1870, zie jaarankers. Witgeschilderd boerenhuis van vijf traveeën met rechts geïncorporeerd schuurgedeelte, thans dicht gemetst.


ID: 78346 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas (Leke)

Lekedorpstraat 76 (Diksmuide)
Heropgebouwde georiënteerde hallenkerk gelegen te midden van een ommuurd en omhaagd kerkhof. Toegang ten westen vanuit de Lekedorpstraat.


ID: 78495 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas en Sint-Katharina

Schoorbakkestraat (Diksmuide)
Heropgebouwde parochiekerk, toegewijd aan Sint-Niklaas en Sint-Katharina. Georiënteerd bedehuis te midden van een kerkhof. Omringend geelbakstenen muurtje onder ezelsrug, ten westen toegangshekken tot de kerk tussen bakstenen pijlers, eveneens toegang ten zuidoosten.


ID: 78397 | Bouwkundig element

De Polderhoeve

Schorestraat 48 (Diksmuide)
Hoeve met lage aaneengesloten bestanddelen onder pannen zadeldaken U-vormig rondom geasfalteerd erf opgesteld. Reeds op de Ferrariskaart aangeduid met gelijkaardige constellatie. Erftoegang geflankeerd door bakstenen pijlers en rechts eenvoudig bakstenen kapelletje van voor de Eerste Wereldoorlog met een Onze-Lieve-Vrouwbeeldje.


ID: 78506 | Bouwkundig element

Herberg en maalderij De Weegbrug

Veurnestraat 1 (Diksmuide)
Bij de Nieuwpoortstraat, hoekpand en voormalige herberg zogenaamd "D' OEDE MAALDERIE" zie opschrift. Gaat terug op de herberg-brouwerij "Den Hert" die in 1862 opgericht werd. Na de vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog werd in 1919 op deze hoek een barak opgericht, zogenaamd "Café du Front". Tijdens de daaropvolgende wederopbouw komt hier de herberg en maalderij "De Weegbrug".


ID: 78587 | Bouwkundig element

Heropgebouwde parochiekerk Sint-Martinus met omringend kerkhof

Vladslostraat (Diksmuide)
De georiënteerde parochiekerk met omringend kerkhof is heropgebouwd in 1924-1925, naar ontwerp van de Brugse architect Théodore Raison.


ID: 78154 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Diksmuide

Woumenweg (Diksmuide)
Begraafplaats van Diksmuide.. Circa 1784 werd het kerkhof gesitueerd rondom de Sint-Niklaaskerk ontruimd en overgebracht naar de Woumenweg. Deze begraafplaats werd in 1856 aanzienlijk uitgebreid.