Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 88813 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Cathilleweg 85 (Jabbeke)
Ruim burgerhuis in de dorpskern van Stalhille, ontstaan door de gefaseerde samenvoeging van twee woningen die sinds midden 19de eeuw op dit perceel aanwezig zijn. Hoekhuis van twee bouwlagen en vier + vijf traveeën, rode baksteenbouw met sierankers, op gecementeerde plint, onder pannen schilddak.


ID: 88814 | Bouwkundig element

Café 't Oud Gemeentehuis

Cathilleweg 88 (Jabbeke)
Sinds het begin van de 19de eeuw wordt op deze plaats een herberg uitgebaat, in combinatie met een smidse op het binnenerf. In 1874 worden de woon- en herbergvolumes aan straatkant volledig heropgebouwd, om in 1958 uiteindelijk met het volume van de smidse uitgebreid te worden.


ID: 88808 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Cathilleweg 94 (Jabbeke)
Grote burgerwoning, teruggaand op een 18de-eeuwse brouwerij. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Eenvoudige rode baksteenbouw met houten gootlijst en gecementeerde plint waarin twee keldervensters; eertijds was de gevel gepleisterd en witgeschilderd.


ID: 88727 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Blasius

Dorpsstraat 11A (Jabbeke)
Neogotische kerk die in 1871 werd opgetrokken naar ontwerp van de Brugse architect Antonius Verbeke (1828-1907). De architect toonde zich met deze kerk een trouwe aanhanger van de strenge neogotische stijlprincipes die in "Les vrais principes de l'architecture ogivale ou chrétienne" (1850) van Thomas Harper King worden uiteengezet en waarvoor hij de tekeningen verzorgde.


ID: 88734 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Duikerstraat 2 (Jabbeke)
Haaks op de weg ingeplante dorpswoning in omhaagde tuin met fruitbomen, aansluitend bij de cluster woningen bij het voormalige station van Jabbeke. Gebouwd in 1874. Gecementeerde bakstenen woning van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak.


ID: 88766 | Bouwkundig element

Gemeenteschool van Snellegem

Eernegemweg 32-34 (Jabbeke)
"GEMEENTE SCHOOL", samen met dit opschrift in een cartouche ook gedateerd "1873". Opgetrokken volgens hetzelfde plan en bestek als de gemeentescholen in de naburige gemeenten Zerkegem, Stalhille en Varsenare. De typeplannen werden opgemaakt door de Provinciaal Bouwmeester, in die tijd Pierre François Buyck (Brugge).


ID: 88738 | Bouwkundig element

IJzeren brug

Flamincka Park (Jabbeke)
IJzeren brug die de wandelaar over een rechte beek in de noordoosthoek van het domein leidt. De brug is geconstrueerd in het derde kwart van de 19de eeuw, toen Christian du Bus de Gisignies het park rond zijn nieuw kasteel liet aanleggen. Oorspronkelijk lag ze over de oostelijke walgracht die Christian du Bus aan de grens van het domein liet graven. Bij de verkaveling van het domein werd de brug iets naar het westen verplaatst; ze ligt nu over een uitloper van de grote, grillige kasteelvijver.


ID: 88861 | Bouwkundig element

Herberg en afspanning De Steenoven

Gistelsteenweg 157 (Jabbeke)
Voormalige herberg en afspanning "De Steenoven", volgens het kadaster gebouwd in 1868 in opdracht van de Brugse brouwer Firmin Jooris. De bouwaanvraag van deze woning, daterend van 1866 en ingediend door Jooris, werd bewaard in het gemeentearchief van Jabbeke, evenwel zonder tekeningen.


ID: 88862 | Bouwkundig element

Villa De Thiende Uytvanck 1846

Gistelsteenweg 173 (Jabbeke)
Opmerkelijke neoclassicistische woning, in het fronton van naam en jaartal voorzien: "De Thiende Uytvanck 1846". De naam is volgens Franchoo overgenomen van het gelijknamige cijnshuis dat omstreeks 1629 op deze plaats werd opgericht. Een "uytvanck" of "uyttrede" is een uitweg tot de openbare weg van alle hoeves die in het gebied van een bepaalde heer lagen; bij het betreden van de handelsweg diende cijns op vee, vruchten of koren betaald te worden.


ID: 88855 | Bouwkundig element

Kluis de Blauwe Toren

Gistelsteenweg 20 (Jabbeke)
"Kluis de Blauwe Toren", één van de twaalf "blauwe huizen", die in de jaren 1860-1870 door Alfred de Man op het kasteeldomein "De Blauwe Toren"  als uitbatinghoeves werden opgetrokken. De kluis werd samen met zes andere blauwe huizen in 1874 geregistreerd in het kadaster en was de woning van de hovenier van het kasteel. Pittoreske vrijstaande woning in rode baksteenbouw gevat onder een zadeldak (nok haaks op steenweg) met geglazuurde blauwe pannen, gekend als de blauwe huizen.