Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 88781 | Bouwkundig element

Kosterswoning

Kerkeweg 6 (Jabbeke)
Voormalige kosterwoning van Snellegem, gelegen ten noordoosten van de Sint-Eligiuskerk. In 1866 laat de gemeente Snellegem een gemeenteschool met "plaets" en tuin optrekken op de plaats van een bestaand volume, dat sinds de 15de eeuw verschillende functies kent maar steeds eigendom is van de kerkfabriek van Snellegem.


ID: 88835 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Weiden

Krakeelstraat 2 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen reeds aangeduid op de kaart van Ferraris (1771-1778). Op het Primitief kadasterplan van 1830 getekend als twee parallelle volumes haaks op de straat, zijnde boerenhuis en schuur. Circa 1871 wordt ten zuidoosten van het huis een nieuwe haaks op de woning ingeplante dwarsschuur gebouwd.


ID: 88869 | Bouwkundig element

Hoeve Nieuwenhove

Legeweg 14 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen in de bocht van de Legeweg, teruggaand op een middeleeuwse heerlijkheid. De bestanddelen zijn in L-vorm omheen een onverhard erf geplaatst. Bomen zomen de toegang vanaf de Legeweg en het erf deels af. Ten noorden van het erf is een deel van de vroegere walgracht bewaard. Op het binnenerf, een mestvaalt. Ten westen, het boerenhuis dat aansluit bij het langgestrekte type door de geïncorporeerde stal.


ID: 88788 | Bouwkundig element

Site van Boerenmolen met gasmotor en omgeving

Oude Bruggeweg 3 (Jabbeke)
De Boerenmolen maakt deel uit van een uitzonderlijke molensite. Kenmerkend is de hoge ensemblewerking tussen de hoge romp van een stellingmolen van 1854-1858, in 1886 uitgerust met een gasmotor, en de molenaarswoning. Deze woning werd rond 1922 ondergebracht in de in 1840 gebouwde, vroegere watermolen op de kronkelende Waalbeek.


ID: 88874 | Bouwkundig element

Hoeve in omhaagde tuin

Oude Dorpsweg 20 (Jabbeke)
Hoeve in omhaagde tuin, volgens kadastergegevens gebouwd in 1866. Lage woning van vijf traveeën met rechts aansluitende schuur. Rode baksteenbouw op gele bakstenen plint, gevat onder pannen zadeldak. Getoogde venster- en poortopening met gele bakstenen strek. Deur in brede rechthoekige omlijsting van zwarte baksteen.


ID: 88884 | Bouwkundig element

Gemeenteschool van Varsenare

Oude Dorpsweg 94 (Jabbeke)
Voormalige "GEMEENTESCHOOL" van Varsenare, gebouwd in 1867 door aannemer August Fonteyne uit Brugge. Gebouwd volgens dezelfde plannen en bestek als de gemeentescholen in Zerkegem, Stalhille en Snellegem, opgemaakt door Provinciaal Bouwmeester Pierre François Buyck.


ID: 88752 | Bouwkundig element

Hoeve 't Guysenhof

Oudenburgweg 50 (Jabbeke)
Hoeve "'t Guysenhof", met haar naam verwijzend naar haar geschiedenis als één van de 167 achterlenen van de baronie van Guysen.


ID: 88823 | Bouwkundig element

Rosmolen

Paddegatstraat 3 (Jabbeke)
Ronde rosmolen uit 1854, gelegen op het erf van een vroegere hoeve. Opgetrokken in gele baksteen onder zeszijdig pannen tentdak, met buitenwerks een diameter van zes meter. Aan de voorzijde is een ingang, aan de achterzijde drie luikopeningen.


ID: 88890 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Popstaelstraat 80 (Jabbeke)
Boerenwoning uit het derde kwart van de 19de eeuw, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak, lage woning van vier traveeën met voortuin. Gekaleide gevels met gepekte plint. Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters. Authentiek schrijnwerk dat met zijn specifieke detaillering de bouwperiode aanwijst.


ID: 88844 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met voormalige pastoriesite

Sarkoheemstraat 15 (Jabbeke)
Voormalige pastorie van de parochie, opgetrokken in 1871 in een eenvoudige neogotische stijl. Opvallend gebouw met deels ommuurde voortuin en mooie achterliggende tuin.