Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 47860 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wieze

Nieuwstraat 20 (Lebbeke)
Het kasteeldomein van Wieze had in oorsprong een middeleeuwse opper- en neerhofconfiguratie, waarvan de bewaarde resten van de gracht, de 19de-eeuwse heraanleg van het park met noordwaartse uitbreiding, onder andere met aanleg van dreven, alsook de bakstenen afsluitmuur langs de straat, nog getuigen.


ID: 47862 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Nieuwstraat 29 (Lebbeke)
Dorpshuis van één bouwlaag onder een nieuw, pannen zadeldak, naar verluidt voorheen een tweegezinswoning en een voormalig cafeetje. Lage woning van vier traveeën minstens opklimmend tot midden 19de eeuw maar mogelijk teruggaand op ouder huis.


ID: 47758 | Bouwkundig element

Rij van vijf arbeiderswoningen

P.F. De Naeyerstraat 23-31 (Lebbeke)
Rij van vijf arbeidershuisjes, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1865 op de plaats van een hoeve met behouden stallen, naar verluidt onder meer opslagplaats voor de vellenfabriek van Hofmans, in 1934 opgesplitst in woningen.


ID: 47759 | Bouwkundig element

Hoeve

Poelstraat 12-14 (Lebbeke)
Hoevetje, in U-vorm ingeplant aan de straat, met binnenerf afgesloten door een ijzeren hek en bakstenen muur, volgens het kadasterarchief met woonhuis uit begin 19de eeuw, toegevoegde schuur in 1874 en 20ste eeuwse verbindingsvleugel achteraan.


ID: 88637 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Pollepelstraat 17 (Lebbeke)
Hoeve van het gesloten type doch in kern een hoeve met losstaande bestanddelen minstens teruggaand tot begin 19de eeuw, volgens het kadasterarchief uitgebreid en gedeeltelijk vernieuwd in 1865 (stallen), 1887 (woonhuis) en 1938 (schuur).


ID: 47865 | Bouwkundig element

Hoeve

Rooien 84 (Lebbeke)
Huidige hoevegebouwen in U-vorm aaneensluitend en in aanleg teruggaand op een oudere hoeve die in het tweede kwart of midden 19de eeuw werd herbouwd. Brede aan de straat gelegen boerenwoning voorheen aan weerszij geflankeerd door een poorttravee en voorts met haaks aanleunende langsschuur rechts en vroeger koetshuis links.


ID: 47766 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Rossevaalstraat 70 (Lebbeke)
Grote hoeve van het semigesloten type met woonhuis, schuur en stallen gegroepeerd omheen een vierkant gekasseid binnenerf. Volgens het kadasterarchief begin 19de eeuw reeds in het bezit van de familie Van Assche, in zijn huidige vorm daterend van 1859.


ID: 47823 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Visstraat 11 (Lebbeke)
Alleenstaand dorpshuis van anderhalve bouwlaag en zes traveeën met leien zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel waarvan de rechthoekige vensters de voor de bouwperiode typerende afgeronde bovenhoeken vertonen.


ID: 47873 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Salvator

Wiezeplein (Lebbeke)
Laatgotische kerk ingeplant te midden van het dorpsplein, voorheen omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof. Het huidige kerkgebouw, volledig opgetrokken uit Ledische zandsteen in gotische stijl, dateert in kern ten vroegste uit de 14de-15de eeuw. Haar huidig uitzicht kreeg de kerk in de periode 1869-1872 door de restauratie- en vergrotingswerken onder leiding van de Gentse architect August Van Assche.


ID: 92239 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Salvator

Wiezeplein (Lebbeke)
In de jaren 1861-1862 liet burggraaf Ch. de Clerque Wissocq zich een royaal huisorgel bouwen door orgelbouwer J. Merklin. Na het overlijden van de burggraaf werd het orgel geschonken aan de kerk van Wieze.