Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 33603 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hof de Priem

Korteboeken 71 (Lievegem)
Boerenerf achter haag. Opvallend decoratief ijzeren toegangshek met afzonderlijk hek voor voetgangers, aan drie ronde, gewitte bakstenen hekpijlers. In de rechter pijler uitgespaarde beglaasde rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Lange bakstenen boerenwoning van acht traveeën onder pannen zadeldak, vermoedelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw maar mogelijk oudere kern.


ID: 33521 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Laresteen

Larestraat 5 (Lievegem)
Kasteeltje van twee bouwlagen boven kelderverdieping, heropgebouwd in 1851 in eclectische stijl en gelegen in een park met vijver in landschappelijke stijl, afgesloten door zwartgeschilderd ijzeren hek tussen dito pijlers.


ID: 33276 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Leest 40 (Lievegem)
Voormalig boerenhuis achterin gelegen in boomrijke tuin afgesloten door fraaie ijzeren hekken tussen gietijzeren zuilen.


ID: 33730 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Leischoot 39 (Lievegem)
Voormalig boerenhuis gelegen aan een aftakking van de straat richting Schipdonkkanaal, vroeger zogenaamd Aerdekensstraat. Aangepaste kleine voormalige boerenwoning.


ID: 33526 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Liefkensweg 24 (Lievegem)
Hoeve met boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak, gebouwd in 1857 in opdracht van de heer Jules Van Loo van het nabijgelegen kasteel in Bierstal. Naast de woning, dienstgebouw onder mank zadeldak met aardappelkelder onder laag afhellend dakschild en ten noorden dwarsschuur van zeven traveeën onder zadeldak.


ID: 200726 | Bouwkundig element

Dorpspomp met beeld van Maarten Steyaert

Maarten Steyaertplein (Lievegem)
Monumentale hardstenen pomp, ingehuldigd op 8 september 1863 op de plaats van een gemeenschappelijke waterput. Als bekroning van de gedenknaald staat een bronzen borstbeeld van de in Zomergem geboren theoloog Maarten Steyaert, geplaatst in 1991.


ID: 33681 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Markt (Lievegem)
Georiënteerde hallenkerk met drie beuken van zes traveeën onder afzonderlijke zadeldaken, een vroeggotische vierkante kruisingstoren, grotendeels herbouwd in 1921-1923, tussen niet uitspringend transept, een hoofdkoor met vijfzijdige sluiting en zijkoren met driezijdige sluiting. Er zijn vrijwel geen precieze historische gegevens omtrent oorsprong en vroege bouwevolutie van de huidige kerk, voor eind 16de eeuw.


ID: 33686 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meirlare 7 (Lievegem)
Hoeve met achterin gelegen naar het zuiden georiënteerde boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag, onder schilddak, daterend van circa 1860.


ID: 33545 | Bouwkundig element

School en klooster der zusters van liefde van Jezus en Maria

Molendreef 16 (Lievegem)
Ruim gebouwencomplex met een ingewikkelde bouwgeschiedenis. Aan de straatkant, lange vleugel van zestien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk daterend van 1896. De aanpalende kloosterkerk dateert van 1865 en werd opgetrokken in neoromaanse stijl naar ontwerp van architect J. Bruyenne.


ID: 33583 | Bouwkundig element

Kasteel Ten Velde

Neerstraat 1 (Lievegem)
In 1937 heropgebouwd kasteel naar ontwerp van architect J. Hebbelynck in classiciserende en empire getinte stijl naar model van het vroegere kasteel. Wagenhuis met rondboogarcade op U-vormige plattegrond, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw. Veelhoekig tuinpaviljoentje onder strodak, daterend uit begin 20ste eeuw.