Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 77567 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Diegem met school

Kerktorenstraat 24 (Machelen)
Opgericht in 1854 naar ontwerp van architect Louis Spaak, op het kadaster pas geregistreerd in 1859 samen met aansluitende schoolvleugel, vóór het pand staan vier 16de-eeuwse hardstenen grenspalen.


ID: 77584 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit 1856

Oude Haachtsesteenweg 76-78 (Machelen)
In de lintbebouwing opgenomen breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder rechts afgewolfd zadeldak, door jaarankers gedateerd in de met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel.


ID: 77585 | Bouwkundig element

Neoclassicistische burgerhuis

Oude Haachtsesteenweg 80 (Machelen)
Onderkelderd dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen en een mezzanino onder zadeldak, op het kadaster geregistreerd in 1856.


ID: 79643 | Bouwkundig element

Toegangshek meisjesschool

Adegem-Dorp 16A (Maldegem)
Toegangshek naar de vrije meisjesschool, voorheen van de zusters van Maria en Jozef van Geraardsbergen. IJzeren inrijhek met oprit langsheen het kerkhof naar de inmiddels volledig verbouwde achterliggende school.


ID: 79642 | Bouwkundig element

OCMW Rustoord Sint-Elisabeth

Adegem-Dorp 26 (Maldegem)
Voormalig hospice en gemeentelijke meisjesschool, opgericht naar ontwerp van architect Th. Bureau in 1873, cf. twee herdenkingsstenen. Na de Tweede Wereldoorlog volledig vernieuwd, ook de kapel, met boven altaar schildering van Maria Tuypens en drie glasraampjes gedateerd van 1954.


ID: 49023 | Bouwkundig element

Gemeentehuis, onderwijzerswoning, gemeenteschool

Adegem-Dorp 28 (Maldegem)
Voormalig gemeentehuis en huis van de onderwijzer en erachter gelegen gemeenteschool, gebouwd in 1864 naar ontwerp van architect Theophile Bureau en onder leiding van aannemer C. Beert-Campens. Aan de straat gelegen gemeentehuis en voormalig schoolhuis. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 50001 | Bouwkundig element

Spoorwachterswoning

Bogaardestraat 85 (Maldegem)
Voormalig spoorwachterhuis van 1866 aan de spoorlijn Eeklo-Brugge, aangelegd in 1862-63. Alleenstaand bakstenen huis aan de voormalige overweg van twee bouwlagen onder overkragend mank zadeldak met pannen.


ID: 50006 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van Donk met tuin

Brezendedreef 8 (Maldegem)
Vrijstaande, sobere bakstenen woning met omhaagde voortuin en kleine beboomde achtertuin, opgericht circa 1873 als pastorie naast de houten noodkerk, op grond van de familie della Faille d'Huysse. Linker bijgebouw, voormalig schooltje en vergaderzaal van de Mariacongregatie, opgericht door pastoor De Swaef in 1877 op de plaats van de vroegere noodkerk, oorspronkelijk gebouwd tot aan de rooilijn.


ID: 58231 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Reesinghe

Brugse Steenweg 181 (Maldegem)
Het Kasteel van Reesinghe is een landhuis in neogotische baksteenarchitectuur met de allure van een jachtpaviljoen, gebouwd in 1858 naar plannen van architect Eugène Carpentier van 1854 in opdracht van de familie Pecsteen-de Lampreel op de historische site van het heerlijk kasteel van Maldegem. Ten noorden achter het kasteeltje, koetshuis met paardenstallen. In de zuidoosthoek van het kasteeldomein, kapel opgericht kort na de bouw van het kasteel. Ten oosten van het huidige kasteel, begroeide heuvel omgeven door een halfcirkelvormige omgrachting en wal als rest van de vroegere meervoudige site met walgracht zoals nog opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-78. Het kasteeldomein is toegankelijk via een nieuw hek aan arduinen zuilen in de zuidwesthoek bij de Brugse Steenweg. Verschillende dreven ontsluiten het kasteeldomein. Tegenover het kasteel ligt het warandebos, een gemengd loofbos van voornamelijk beuken, eiken en dennen, aangeplant in rijen met een radiale aanleg.


ID: 50012 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Buurtstraat 75 (Maldegem)
Hoeve met losse bestanddelen, op de plaats van een oudere hoeve. Ten noorden, boerenwoning, volgens kadasterarchief van 1866, ter vervanging van ouder huis en verscholen achter vier leilinden. Linker aanbouwsel onder lessenaarsdak met aardappelkelder. Dienstgebouwen van recenter bouwtijd.