Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 50574 | Bouwkundig element

School en onderwijzerswoning

Kleitkalseide 109 (Maldegem)
Aan de straat palend voormalig schoolhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Haakse schoolvleugel van zes traveeën onder pannen zadeldak, in voor- en achterzijde verlicht door brede ramen met I-latei. In 1872 werd de school geopend naar ontwerp van architect Th. Bureau; uitgebreid tijdens het interbellum.


ID: 50578 | Bouwkundig element

Cuelenaersmolen met molenaarswoning

Kleitkalseide 55 (Maldegem)
Romp van een stenen beltmolen met inrijpoort, opgetrokken in 1865, met aanpalend machinehuis uit 1924 voor een mechanische maalderij die tot in 1969 werkzaam bleef. Op het omhaagd erf, dat toegankelijk is via een fraai ijzeren hekken, zijn ook nog de langgestrekte molenaarswoning haaks op de straat en boomgaard en wagenhuis terug te vinden.


ID: 82021 | Bouwkundig element

Abdij van Zoetendale

Koning Albertlaan 33-37, Zoetendale 2-4 (Maldegem)
Voorheen complex van omwalde hoeven op de plaats van de voormalige abdij van Zoetendale. Gelegen in de noordelijk gelegen wijk Donk, op de grens van Oost- en West-Vlaanderen en de grens van drie gemeenten: Maldegem, Middelburg en Moerkerke. De voornaamste abdijgebouwen lagen op Maldegem. In het ancien régime tevens de grens van het Brugse Vrije en de heerlijkheid-Ambacht Maldegem.


ID: 82296 | Bouwkundig element

Hoeve en wagenmakerij

Kronekalseide 271 (Maldegem)
Hoevetje in kern daterend uit eind 18de of begin 19de eeuw, in 1866 uitgebreid door wagenmaker P. Diet met een wagenmakerswerkhuis.


ID: 50591 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters maricolen

Marktstraat 15 (Maldegem)
Oorspronkelijke kloostergebouw van 1873 met strak symmetrische aanleg met hoofdgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen, links en rechts geflankeerd door haakse vleugels. In 1890, zijvleugels uitgebreid met twee klassen in dezelfde bouwstijl. Centrale binnentuin afgesloten door een muur en hek tussen vierkante pijlers, in de jaren 1920 vervangen door de nog bestaande fraaie ijzeren hekken tussen gietijzeren zuiltjes op een lage gecementeerde voet.


ID: 50586 | Bouwkundig element

Rij burgerhuizen

Marktstraat 48-54 (Maldegem)
Volgens het kadasterarchief in 1871-72 als één huis gebouwd ensemble van heden drie rijhuizen van respectievelijk vier, twee en één travee en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak.


ID: 50740 | Bouwkundig element

Dorpswoning Van Nieuwenhuyse

Marktstraat 61 (Maldegem)
Typische, lage dorpswoning uit 1857, ingeplant op de oude rooilijn, in oorsprong ook dienst doende als posterij waar de postkoetsen halt hielden. Huis met slechts één hoge bouwlaag aan de straatzijde en twee aan de achterzijde onder mank pannen zadeldak. Links van de woning, toegang tot de achterliggende magazijnen, met één bewaarde gewitte bakstenen hekpijler.


ID: 50580 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Marktstraat 8 (Maldegem)
Neoclassicistisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, volgens het kadasterarchief gebouwd door B. Wallyn in 1868.


ID: 50599 | Bouwkundig element

Hospitaal Sint-Arnoldus

Mevrouw Courtmanslaan 82 (Maldegem)
Achterin gelegen opmerkelijk kleurrijk bakstenen complex op vierkante plattegrond met links aansluitende vleugel. De plannen dateren van 1865 en werden getekend door architect Eugène Carpentier van Beloeil. Inwijding van de kapel in februari 1872. Het hospitaal werd van 1871 af bediend door de zwarte zusters van Aalst. Verbouwingen in 1958 door architect L. Cromheecke en nieuwbouw van 1978 door architect E. Verstraete.


ID: 48028 | Bouwkundig element

Kerkhof van Middelburg

Middelburgse Kerkstraat (Maldegem)
De kerk is nog omgeven door een grotendeels ommuurd kerkhof, afgesloten door een fraai toegangshek van 1861. Opvallend op het kerkhof is het zogenaamd Hofken, de begraafplaats van de priesters voorzien van een calvarie.