Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 36312 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kapellendries 52 (Melle)
Burgerhuis met bijbehorende deels ommuurde beboomde tuin. Ruim en hoog rechthoekig dubbelhuis van twee bouwlagen en acht traveeën, onder schilddak, gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 36267 | Bouwkundig element

Pastorie

Kloosterstraat 5 (Melle)
Alleenstaande pastorie met ommuurde tuin, gebouwd in 1851.


ID: 36280 | Bouwkundig element

Lindemolen

Lindestraat (Melle)
De Lindemolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier, gebouwd in 1847 en grondig verbouwd in 1870. Na de oorlog werd de kap gedicht met een betonplaat. Het draaiende werk werd verwijderd en de berg afgegraven. In 2010 werd de romp herbestemd tot een woonruimte.


ID: 36292 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt

Tuinstraat (Melle)
Oorspronkelijk een kapel, in 1954 verheven tot parochiekerk. Naar het noordoosten georiënteerde kapel met koor aan de straatzijde waartegen ten zuiden later het Sint-Franciscusinstituut werd aangebouwd. Eenbeukige kapel van zes traveeën eindigend op een recht gesloten koor van vier traveeën en gebouwd in neogotische stijl.


ID: 36298 | Bouwkundig element

Hoeve Avertuunstede

Vossenstraat 138 (Melle)
Semigesloten hoeve met een naar het zuiden georiënteerde boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak uit midden 19de eeuw. Ten westen haaks aangebouwde bakstenen dwarsschuur en wagenhuis met zadeldak. Oostelijke erfzijde afgesloten door een stalvleugel, voorzien van een houten laadvenster.


ID: 55639 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boerendreef 50 (Menen)
Dieper gelegen laat 18de-eeuwse - begin 19e-eeuwse hoeve met zuidoostelijke erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Huisweide afgezet door meidoornhaag. Volgens de kadastrale gegevens wordt in 1861 het boerenhuis verbouwd, de stalvleugel wordt vergroot en ten westen wordt de huidige schuur gebouwd en wordt het zuidelijke volume afgebroken.


ID: 56283 | Bouwkundig element

Mariakapel

Dronckaertstraat (Menen)
Bedehuisje van 1862 zie verdiepte muurvlakken met geschilderd opschrift. Baksteenbouw op zeszijdige plattegrond. Witgekalkt parement op groengeschilderde plint, geritmeerd door pilaster met eenvoudig kapiteel.


ID: 55753 | Bouwkundig element

Winkel-woonhuis

Grote Markt 29 (Menen)
Winkel-woonhuis uit het midden van de 19de eeuw. Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak. Lijstgevel met parement van witgeglazuurde baksteen geaccentueerd door twee tegeltableaus met faiencetegels met opschriften.


ID: 55755 | Bouwkundig element

Herberg 't Fonteintje

Grote Markt 34 (Menen)
Herberg 't Fonteintje, voorheen zogenaamd CAFE DE LA CONCORDE confer casement en bouwplan. Voorgevel volgens bouwplan gewijzigd in 1874. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel, horizontaal belijnd door het gebruik van schijnvoegen.


ID: 55802 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Ieperstraat 30 (Menen)
Imposant 19de-eeuws herenhuis. Volume reeds aangegeven op het primitief kadasterplan van 1830. In 1861 wordt de woning gedeeltelijk afgebroken en herbouwd. Heden, imposant onderkelderd dubbelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Decoratieve bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op arduinen plint.