Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 36464 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Burg. Maenhautstraat 9 (Merelbeke)
Alleenstaand burgerhuis met voortuin. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder een zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Eenvoudige bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met bekronend hoofdgestel.


ID: 36468 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Aldegondeparochie met tuin

Burg. Van Gansberghelaan 83 (Merelbeke)
De parochie behoorde oorspronkelijk tot het patronaatsrecht van de Sint-Salvatorsabdij van Ename. Het huidige pand werd gebouwd in 1871 door pastoor H. Steppe en burgemeester Van Gansberghe naar ontwerp van E. de Perre-Montigny. Rechts staat een bakstenen koetshuis en paardenstal met zadeldak. Het pand is gelegen in een fraaie ommuurde tuin met rechthoekige vijver doch zonder uitgesproken aanleg.


ID: 200879 | Bouwkundig element

Sint-Anna-ommegang

Dorpsstraat 4, 14, Koning Albert I-Plein, Lindestraat, Pontstraat, Rid. A. Stas de Richellelaan 21, Sint-Annastraat (Merelbeke)
De ommegang omvat als eerste statie een grotere kapel of hoofdkapel in de noordwesthoek van het Koning Albert I-plein. Tussen deze Sint-Annakapel en de parochiekerk werden in 1868 zeven ommegangskapellen heropgericht. Als negende statie in de ommegang fungeert een kruisbeeld op het kerkhof voor de kerk.


ID: 36335 | Bouwkundig element

Kasteel Rotsart de Hertaing

Fraterstraat 212 (Merelbeke)
Domein met loofbomen ten zuiden van de ringvaart en ten noorden van de autoweg E40. Huidig rechthoekig neoclassicistisch kasteel met jaartal 1774. resulterend uit een vergroting en aanpassing van de bestaande buitenplaats in midden 19de eeuw waarschijnlijk naar ontwerp van architect L. Minard. Dubbelhuis van negen traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder snijdende schilddaken.


ID: 300785 | Bouwkundig element

Dorpskern Schelderode

Gaversesteenweg , Grepstraat , Molenstraat , Schelderodeplein , Scheldewegel (Merelbeke)
De dorpskern bestaat uit het centrale dorpsplein, in casu een klein kerkplein naast het koor van de kerk, evenals het omringend kerkhof en de achterliggende kasteelsite, heden de excentrische of randbebouwing van het huidige Schelderode vormend.


ID: 36338 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Walle

Gaversesteenweg 285, Kerkstraat 60 (Merelbeke)
Omwalde hoeve uit het derde kwart van de 19de eeuw, geëvolueerd tot omwald kasteel met park en neerhof. Huidige toegang tot het park met laag ijzeren hek tussen betonnen pijlers ter breedte van de gekasseide dubbele bruine beukendreef naar het kasteel. Op de plaats van een ouder huis verscheen circa 1859 het huidige hoge dubbelbuis met rechthoekige plattegrond met aansluitende lagere en smallere zijvleugel. In de 19de eeuw gewijzigde gevels. Midden tegenover de brug over de noordelijke walgracht gelegen woning van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder zadeldak.


ID: 36493 | Bouwkundig element

Herberg Het Vlinderke

Gaversesteenweg 624 (Merelbeke)
Herberg tot 1913. Breedhuis uit het midden van de 19de eeuw.


ID: 36495 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Gaversesteenweg 851 (Merelbeke)
Alleenstaand burgerhuis van twee bouwlagen en oorspronkelijk vijf traveeën met zadeldak, gebouwd in 1866; in 1893 aangekocht door mevrouw de Smet de Naeyer en omgevormd tot klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Gedenksteen ingemetseld naast de deur.


ID: 36348 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Heidestraat 17, 17A (Merelbeke)
Kasteelhoeve van het verdwenen Kasteel Ysebrant de Lendonck. Rondom een rechthoekig erf opgestelde bakstenen hoevegebouwen opgericht circa 1860. Woonhuis met allures van een burgerhuis in een bouwtrant aansluitend bij de landelijke stationsarchitectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag met zadeldak. Lange bedrijfsvleugel aan de tegenover liggende erfzijde.


ID: 36349 | Bouwkundig element

Aanhorigheden Kasteel Ysebrant de Lendonck

Heidestraat 21 (Merelbeke)
Aanhorigheden van een aanvankelijk omgracht speelgoed beschreven in 1774 naar aanleiding van de verkoop ervan. Twee bewaarde vroegere bijgebouwen van het kasteel, paardenstallen met koetshuis en stallen, gebouwd circa 1860 in dezelfde stijl als het gesloopte kasteel. Brede toegang met hek tussen twee vierkante bakstenen pijlers met muur verbonden aan de zijpuntgevels van beide parallelle gebouwen.