Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 90127 | Bouwkundig element

Neoclassicistische brouwerswoning

Markt 3 (Meulebeke)
Neoclassicistische brouwerswoning volgens kadaster in 1863 gebouwd voor de Meulebeekse brouwer Karel Roelandts, tevens eigenaar van de naastgelegen herberg, op de plaats van een vermoedelijk 18de-eeuws woonhuis met bijgebouwen langsheen de Kapellestraat.


ID: 90136 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Marktstraat 13 (Meulebeke)
Eénlaagswoning, restant van drie huisjes die de Meulebeekse koopman Henricus Vanacker volgens kadaster in 1874 laat optrekken na afbraak van een woonhuis, pakhuis, bijgebouw en een in 1829 opgerichte rosoliemolen.


ID: 90154 | Bouwkundig element

Hoeve

Oostrozebekestraat 97 (Meulebeke)
In oorsprong 18de-eeuwse hoeve bestaande uit woonhuis, haaks bijgebouw en bakhuis, waarvan het erf volgens kadaster in 1864 wordt aangepast bij de rechttrekking en verbreding van de Oostrozebekestraat, met bouw van een nieuw woonhuis, een aardappelkelder en een bijgebouw voor de toenmalige eigenaar Francis Goethals, landbouwer uit Meulebeke.


ID: 90164 | Bouwkundig element

Sint-Jozefskapel opgericht in 1858

Oude Gentstraat (Meulebeke)
Sint-Jozefskapel opgericht in 1858 (zie datering in onder meer hoekzwikken). Het kadaster registreert pas in 1903 de incorporatie van de kapel in het woonhuis, gebouwd in hetzelfde jaar als de kapel in opdracht van Ferdinand Roelandts, ontvanger uit Meulebeke. Thans grotendeels verbouwd bij integratie in de naastliggende woning nummer 6.


ID: 90165 | Bouwkundig element

Goed te Barteloos

Oude Paanderstraat 4 (Meulebeke)
Historische hoeve met imposante schuur, tabaksast en nieuw woonhuis. Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 worden op een beboomd perceel aan de westzijde, in de knik van de weg, twee parallelle gebouwen weergegeven, aan noord- en oostzijde omgeven door een gracht. De Ferrariskaart (1770-1778) toont een bijkomend haaks volume aan de westzijde.


ID: 90174 | Bouwkundig element

Kerk van het Onbevlekt Hart van Maria

Paanderstraat 47-49 (Meulebeke)
Kerk van het Onbevlekt Hart van Maria, parochiekerk van de Paanders, oorspronkelijk opgericht in 1946 als kapel bij het 19de-eeuwse klooster- en schoolcomplex, thans Kleuter en Lagere School De Paanders en parochiaal secretariaat.


ID: 90173 | Bouwkundig element

Hoeve

Paanderstraat 9 (Meulebeke)
Hoeve in oorsprong bestaande uit een tweewoonst met bijkomend landarbeidershuis aan de straat, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) met als toenmalige eigenaar landbouwer Ivo Claerhout uit Meulebeke.


ID: 90203 | Bouwkundig element

Brugje over de Devebeek

Pittemstraat (Meulebeke)
Brugje over de Devebeek, waarvan onderbouw mogelijk daterend uit 1871 bij de rechttrekking van de huidige steenweg. Bakstenen boogbrugje met recentere ijzeren buisleuning.


ID: 90196 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Pittemstraat 52 (Meulebeke)
Neoclassicistisch herenhuis volgens kadaster in 1860 gebouwd voor de weduwe en de kinderen van de Meulebeekse koopman Karel Tijtgat-Veys, die in 1855 een pakhuis laat optrekken. In 1881 registreert het kadaster een grenswijziging met het perceel aan de zuidzijde van het pand, dan in eigendom van gemeentesecretaris Hypolitus Declercq. In 1946 wordt de achteraanbouw uitgebreid en een bijgebouwtje opgericht, in 1950 afgebroken voor een nieuwe noordelijke achteraanbouw als praktijkruimte voor de toenmalige eigenaar dokter en burgemeester L. Abeele.


ID: 90201 | Bouwkundig element

Neerhof van het Goed te Dierdonck

Pittemstraat 87 (Meulebeke)
Grotendeels gerenoveerde, 19de- en 20ste-eeuwse bijgebouwen met onder meer nieuw gecementeerde plint, ingewerkte natuurstenen recuperatiestenen, laaddeuren, nieuwe schuifpoorten en recentere aanbouwen; schuur met dakoverstek op kardoezen, gedicht uilengat in zuidzijgevel en asemgaten; stal met muuropeningen onder betonnen lateien.