Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 90018 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis

Elbestraat (Meulebeke)
De bouw van de kapel wordt in 1878 in het kadaster geregistreerd, doch met de vermelding dat dit reeds meer dan tien jaar ervoor is uitgevoerd. De kapel is opgericht in de zuidwestelijke hoek van het erf van het "Goed Ter Lucht". Sobere roodbakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat; zwarte Vlaamse pannen), voorheen met gecementeerde en decoratief geschilderde voorgevel en oculus in top. Voorgevel met licht uitkragende schouderstukken en spitsbogig uitgewerkte top bekroond door ijzeren kruis.


ID: 90021 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen

Fabriekstraat 1-18, 19 (Meulebeke)
Huizenrij van voormalige weverswoningen, gebouwd in de jaren 1866-1868 door de Meulebeekse fabrikant Désiré Carette samen met zijn schoonvader Dobbels.


ID: 90031 | Bouwkundig element

Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Weedom

Gentstraat (Meulebeke)
Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Weedom, ook "kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Smerten" of "Dendauws kapelle" genoemd. Volgens kadaster in 1865 gebouwd in de "Veldekenshoek" in opdracht van landbouwster Aemilia Pauwels. Bakstenen kapel met baksteenfries onder zadeldak. Interieur met neogotisch altaar met tabernakel in houtsnijwerk.


ID: 90022 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Gentstraat 3 (Meulebeke)
Restant van enkele werkmanshuizen, volgens kadaster in 1865 gebouwd in de "Prochiehoek" voor bakker Ignatius Goemare en naaisters Emilie en Barbara Goemare, allen uit Meulebeke. Het kadaster registreert in 1892 de heraanleg van de steenweg, waarbij de woningen mogelijk langs de nieuwe rooilijn herbouwd zijn. Later worden de naastgelegen werkmanshuizen gesloopt en vervangen door nieuwbouw.


ID: 90042 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van La Salette

Groenstraat (Meulebeke)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van La Salette, tevens gekend als "Verhelst kapelle" of "Boones kapel", gedateerd met jaartalsteen "1854" in puntgeveltop, doch waarvan de bouw pas in 1878 door het kadaster wordt geregistreerd. Opgericht aan de zuidwestzijde van het erf van de hoeve nummer 1 in opdracht van Petrus Boone, dit uit dank voor de goede afloop nadat twee van zijn kinderen in een hoge boom zijn geklauterd. De kapel, die in oorsprong deel uitmaakt van een ommegang van vier kapellen, is recent herschilderd.


ID: 90044 | Bouwkundig element

Kapel opgedragen aan Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood

Haandeput (Meulebeke)
Kapel opgedragen aan Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood, in de volksmond "Hollebekes kapel" genoemd, volgens de literatuur gebouwd in 1873, volgens het kadaster reeds in 1860 opgericht in opdracht van de plaatselijke landbouwer Carolus Maes en pas in 1886 geregistreerd.


ID: 90045 | Bouwkundig element

Goemaeres kapel

Heirentstraat (Meulebeke)
Kapel in de volksmond "Goemaeres kapel" genoemd, volgens kadaster circa 1860 gebouwd, doch pas in 1907 geregistreerd. Maakt in oorsprong deel uit van een ommegang van vier kapellen. De kapel bevindt zich in verwaarloosde toestand.


ID: 90048 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hondekerkhofstraat 7 (Meulebeke)
Hoevegebouwen van een hoevesite die opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw. De schuur werd samen met het ondertussen gesloopte woonhuis herbouwd in 1863. Het kadaster registreerde in 1944 de uitbreiding van de schuur en de bouw van nieuwe bijgebouwen. Korte, geasfalteerde oprit met toegang tot verhard erf via overhoekse bakstenen pijlers, onder meer pijlerkapel. Lange schuurstalvleugel onder zadeldak en 20ste-eeuwse stal.


ID: 90067 | Bouwkundig element

Brouwerij Vondel

Karel van Manderstraat 26 (Meulebeke)
Voormalige brouwerij Vondel, thans Ontmoetingscentrum Vondel, Openbare Bibliotheek en buitenschoolse kinderopvang, een grootschalig en beeldbepalend complex in het dorpscentrum. In de eerste helft van de 19de eeuw bevinden zich op de betreffende percelen een huis met achterliggende brouwerij, tuin en graanmolen aan de zuidoostzijde, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) en eigendom van de Meulebeekse brouwer Joannes Carpentier.


ID: 90076 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Kasteelstraat 10 (Meulebeke)
Neoclassicistisch burgerhuis, volgens kadaster samen met een naastgelegen pakhuis gebouwd in 1853 voor de Meulebeekse molenaar - later koopman - Joannes Storme. Dubbelhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen); nieuw dakvlakvenster. Breed uitkragende, vernieuwde kroonlijst. Lijstgevel met aangepast parement van lichtgele siersteen, gesigneerd "G. DE CAIGNY EMELGHEM".