Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 72938 | Bouwkundig element

Geodetisch signaal

Polderdijk (Oostende)
Ten noorden van de Polderdijk, recht tegenover de hoeve "'t Meeuwenhof" (Polderdijk nummer 1), staat een opvallende gietijzeren paal op een sokkel van baksteen en arduin met inscriptie "STATION GEODESIQUE 1853".


ID: 72897 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Prins Albertlaan 70 (Oostende)
Beeldbepalende, half vrijstaand herenhuis gebouwd in 1861 in neoclassicistische stijl, in oorsprong eigendom van de Oostendse blekersbaas Franciscus Maes-Declercq. Onderkelderd breedhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder een zwart pannen schilddak. Statige lijstgevel met plint en volledig parement van arduin.


ID: 56669 | Bouwkundig element

Romp van de Molen van Stene met molenaarswoning

Stenedorpstraat 4 (Oostende)
De Molen van Stene of Plaatsemolen, een bakstenen bergmolen, verving in 1852 een staakmolen. De bewaarde romp is achterin gelegen achter de molenaarswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw, nu een herberg. De molen domineert samen met de Sint-Annakerk de historische dorpskom van Stene.


ID: 56820 | Bouwkundig element

Sluis

Tijdokkaai (Oostende)
Sluis ten noorden van het Zeewezendok, in 1873 opgenomen in ontwerp van ingenieur A. Symon en E. Delcourt voor uitbouw van dit dok. Enkelvoudige sluis met twee paar ijzeren deuren.


ID: 56815 | Bouwkundig element

Montgomerydok

Visserskaai (Oostende)
Montgomerydok, gegraven in 1866-1869 als tij- en strandingsdok voor de visserij, op de plaats van de in 1865 geslechte oost-vestingen rond de binnenstad.


ID: 56635 | Bouwkundig element

Herberg In d'afspanninge

Zandvoordedorpstraat 46 (Oostende)
Schuin tegenover de kerk, op nummer 46, is een 19de-eeuwse lage woning bewaard waarin van 1884 tot 1926 en ook later in de 20ste eeuw herberg "in d'afspanninge" was gevestigd (zie houten naambord op de gevel). Het volume aan de straatzijde is beschermd als monument.


ID: 36754 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Agathaparochie met tuin

Bakkerstraat 3 (Oosterzele)
Pastorie, gebouwd in een deels ommuurde en deels omhaagde tuin links palend aan het kerkhof. Onderkelderd dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, met zadeldak voorzien van een klokkenstoel, daterend uit midden 19de eeuw maar gemoderniseerd in 1971.


ID: 36678 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Balegemstraat 2 (Oosterzele)
In 1866 gebouwde parochiekerk naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny, aansluitend bij het doorsnee type plattelandskerk uit midden 19de eeuw, zowel wat de plattegrond als de bouwstijl betreft. Driebeukige kerk met schip van zes traveeën onder leien zadeldak, ingebouwde oosttoren, koor van één travee en driezijdige sluiting; ondiepe zijkoren in het westen.


ID: 36737 | Bouwkundig element

Pastorie, later klooster

Brielstraat 46 (Oosterzele)
Vermeldenswaardig als plek waar vroeger de pastorie van Gijzenzele en Gontrode gelegen was, nadien hoeve Schollaert en vanaf 1910 klooster van de zusters apostolinnen van Gent met openluchtschool en bejaardentehuis. Aan de straat een gemoderniseerd dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën met zadeldak, waarschijnlijk uit midden 19de eeuw. Middenin de afsluiting van de voortuin: naar verluidt hergebruikte hardstenen boog met geblokte rechtstanden en gebogen kroonlijst met jaartal 1764.


ID: 36626 | Bouwkundig element

Klooster Tota Pulchra

Dorp 50 (Oosterzele)
Klooster van de zusters apostolinnen van Gent, instituut zusters Onbevlekte Ontvangenis. Hoofdgebouw aan de straat met voorgevel van drie bouwlagen en zeventien traveeën, onder zadeldak, grotendeels uit het derde kwart van de 19de eeuw doch nog herkenbare oudere kern. Rechts neogotische bakstenen kapel van vier traveeën met driezijdige koorsluiting van circa 1910.