Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 36717 | Bouwkundig element

Molenaarswoning van Guillotinemolen

Molenstraat 25 (Oosterzele)
Semigesloten landelijk complex op een spievormig perceel. Voorin gebouwd boerenburgerhuis zijdelings palend aan beide straten; laag ommuurd voortuintje. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern. In U-vorm achter aangebouwde bakstenen bedrijfsgebouwen onder snijdende zadeldaken. Tegen de rechter zijgevel: witstenen Christusbeeld aan ijzeren kruis.


ID: 36673 | Bouwkundig element

Brouwerij en afspanning

Oude Wetterse steenweg 1 (Oosterzele)
Wisselplaats voor postkoetsen en overnachtingsplaats voor postkoetsiers. Heden grotendeels vrijstaand onderkelderd herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met neoclassicistisch getinte lijstgevel met dubbelhuisopstand, maar in de 20ste eeuw bekleed met een parement van oranje baksteen.


ID: 36723 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Pastorieberg 2 (Oosterzele)
Hoog bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen op kelderverdieping, in neoromaans getinte stijl, volgens archiefstukken opgetrokken naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny van 1871. Achterliggende ommuurde tuin. Van de oude pastorie uit 18de eeuw bleef het volume van de benedenverdieping van zeven traveeën behouden, nu bijgebouw.


ID: 36764 | Bouwkundig element

Jongensschool, later gemeentehuis

Rooberg 34 (Oosterzele)
Voormalige, landelijke gemeentelijke jongensschool, in 1955 omgevormd tot gemeentehuis. Aanvankelijk één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 36745 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Schoolstraat 19-21 (Oosterzele)
Zijdelings aan de straat palend rechthoekig gebouw met klaslokalen, naar ontwerp van architect de Perre-Montigny, van één verdieping en vijf traveeën, onder zadeldak, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 36747 | Bouwkundig element

Heilige Barbarakapel

Sint-Lievensstraat (Oosterzele)
Gewitte haast vierkante kapel van baksteen, onder zadeldak, naar verluidt van circa 1850.


ID: 36845 | Bouwkundig element

Station Scheldewindeke

Stationsstraat 72 (Oosterzele)
Eenvoudig plattelandsstation, waarschijnlijk gebouwd circa 1865, met twee bouwlagen en vier traveeën, onder zadeldak. Oorspronkelijk bovenvensters met getrapte toppen, zijtrapgevels en overdekt perron. Tegenover het stationsgebouw ligt nog een wachthuisje in dezelfde stijl.


ID: 36787 | Bouwkundig element

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Tramstraat (Oosterzele)
Rechthoekige kapel met voorheen geschilderde gecementeerde gevels op grijze plint in imitatienatuursteen. Jaartal 1860 op een gevelsteentje in de geveltop.


ID: 88346 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Banebosdreef 6 (Oostkamp)
Hoeve van het langgeveltype gelegen aan een onverhard erf met pomp. De hoeve gaat terug tot op het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw. Eénlaags boerenhuis van vier traveeën met geïncorporeerde stal en aanpalende bergruimte. Aan de overzijde van het erf is vermoedelijk het bakhuis bewaard gebleven.


ID: 88153 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Bergenstraat 36 (Oostkamp)
De hoeve bestaat uit een woonhuis dwars op de toegangsweg gelegen en een aanpalende, in het verlengde liggende schuur/stal; tegenover het woonhuis staat een bakhuis. Het geheel is volgens het kadaster opgetrokken circa 1860.