Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 27800 | Bouwkundig element

Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Mandenmakersstraat 2, 6 (Oudenaarde)
L-vormig schoolgebouw achter door bakstenen muur omsloten speelplaats. Grootste vleugel met twee klaslokalen opgericht in 1872 ter vervanging van een kleiner gemeenteschooltje. Onderwijzerswoning in ondiepe omsloten voortuin met ijzeren toegangshekje aan bakstenen pijlers tegenover voordeur. Landelijk dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder hoog mansardedak. In oorsprong 18de-eeuwse woning, verbeterd in 1872 en aangepast in de jaren 1920-25; aansluitend bij de regionalistische stijl.


ID: 27520 | Bouwkundig element

Kruisbeeld in kapel

Martijn van Torhoutstraat (Oudenaarde)
Kruisbeeld in open kapel op beplant omhaagd perceeltje. Toegang tussen twee lage gemetste vierkante pijlers met arduinen dekplaat aan de straat. Ondiepe kapel met driezijdige sluiting onder afgeronde zinken bedaking, waarschijnlijk gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 27649 | Bouwkundig element

Café In 't Stadhuis

Materplein 14 (Oudenaarde)
Vrijstaande dorpswoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 27684 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus en kerkhof

Meldenstraat (Oudenaarde)
Georiënteerde kerk ingeplant op een opgehoogd terrein van de Rug van Meerse; wellicht een motte. Omringend ommuurd kerkhof, ten zuiden en oosten afgeboord door bomenrijen. Bij gebrek aan een ver doorgedreven bouwhistorisch onderzoek blijft de vroege bouwgeschiedenis voorlopig hypothetisch. Van de romaanse kerk van Doornikse breuksteen, rest de westelijke toren en misschien ook het opgaand metselwerk van de noordelijke zijbeuk en noordtranseptarm. In de 16de eeuw werd het schip herbouwd in gotische stijl. Belangrijke herstelling en vergroting van de kerk in neogotische stijl in 1871 naar ontwerp van architect Louis Minard.


ID: 27688 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Meldenstraat 13 (Oudenaarde)
Boerenarbeiderswoning van drie traveeën en anderhalve bouwlaag op verhoogde begane grond onder zadeldak, uit midden 19de eeuw.


ID: 27686 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Meldenstraat 2 (Oudenaarde)
De vroegere pastorie van de Sint-Martinusparochie werd gebouwd in 1856 in neoclassicistische stijl. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. De pastorie is omgeven door een ommuurde tuin met vrijstaande armpomp en ten westen een serre tegen de omheiningsmuur.


ID: 27691 | Bouwkundig element

Brouwerij en hoeve

Meldenstraat 45 (Oudenaarde)
Aan straat en ten oosten aan de Molenbeek, mooi ommuurd ensemble van een voormalige brouwerij en hoeve rond driehoekig gekasseid erf. In kern opklimmend tot de 17de eeuw, bedrijfsgebouwen uit begin 19de eeuw. Verder onder meer vleugel met voormalige arbeiderswoningen van anderhalve bouwlaag onder zadeldak en wagenhuis van circa 1885 onder schilddak. Rotskapelletje tegen tuinmuur.


ID: 27692 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Meldenstraat 59 (Oudenaarde)
Voormalige hoeve van het langgeveltype uit midden 19de eeuw van tien traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak met licht getoogde muuropeningen en blinde lunetten.


ID: 27426 | Bouwkundig element

Villa

Mijttestraat 9 (Oudenaarde)
Villa uit het derde kwart van de 19de eeuw. Huis met L-vormige plattegrond van twee bouwlagen hoog afgedekt met schilddaken, en lager achtergebouw.


ID: 27802 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus en grafkapel

Monseigneur Lambrechtstraat (Oudenaarde)
De parochiekerk gaat terug op een gebedshuis dat reeds in de 12de eeuw werd opgericht en een oudere bidplaats verving. In de loop der eeuwen werd de kerk vergroot en aangepast. Door de restauratie in de 19de eeuw verkreeg de kerk een dominant neoromaans karakter. Ten zuiden van de kerk, op het kerkhof, staat de imposante grafkapel van Monseigneur Lambrecht uit 1891. De kapel werd opgetrokken in neoromaanse stijl naar ontwerp van architect S. Mortier met J. De bosschere uit Heusden als architect-aannemer.