Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 27421 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kezelfort

Kezelfort (Oudenaarde)
Het Kezelfort is een 9 hectare groot fort van de vesting Oudenaarde, gebouwd tussen 1822-1824 als onderdeel van de Wellingtonbarrière. Het is het enige fort in de geschiedenis van Vlaanderen dat met een tegenmijnstelsel werd uitgerust. Nadat het fort vanaf 1850 buiten gebruik werd gesteld, bouwde een welgestelde familie een uitkijktoren op de voormalige fortgronden.


ID: 27796 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met Kapel der Congregatie en tuin

Kouterstraat 1-2 (Oudenaarde)
Landelijke, 18de-eeuwse pastorie gelegen in een ruime tuin met een solitaire magnolia. Symmetrisch opgebouwd dubbelhuis van zeven traveeën aanvankelijk met één bouwlaag. Het centraal volume van drie traveeën heeft nu twee bouwlagen onder een leien zadeldak met klokkenstoeltje en klok. Aan weerszij van de voortuin zijn haaks lage, nog 18de-eeuwse dienstgebouwen met één bouwlaag onder pannen zadeldaken ingeplant. In de voortuin bevindt zich de Kapel der Congregatie; rechthoekige gebouw uit 1871, van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in decoratieve baksteenarchitectuur.


ID: 27209 | Bouwkundig element

Tweemolen

Krekelput 2 (Oudenaarde)
Voorheen zogenaamde Tweemolen, gelegen midden van de nu overwelfde Schelde-arm zogenaamde Burgschelde en reeds vermeld circa 1275. Molen in puin na beschieting en opblazen van Krekelputbrug in 1918. In 1927 heropbouw als woonhuis in opdracht van F. Boulez en naar ontwerp van architect A. Desmet. Duidelijk herkenbaar middengedeelte met puntgevel voorzien van getrapt spaarveld, vermoedelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw. Aangepaste muuropeningen en toevoeging van zijaanbouwsels opgetrokken in 1927.


ID: 27643 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Lage Dumpel 1 (Oudenaarde)
Boerenwoning met vrij groot omhaagd erf met lindeboom naast de erftoegang. Zuidoost-georiënteerd gewit bakstenen boerenhuis onder zadeldak, uit midden 19de eeuw.


ID: 27573 | Bouwkundig element

Herenhuis

Leupegemstraat 14 (Oudenaarde)
Herenhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Rechthoekige deur onder bovenlicht gevat in arduinen omlijsting waarboven gietijzeren balkon bekroond door architraaf gestut door rijkelijk gesculpteerde consoles.


ID: 27574 | Bouwkundig element

Burgerhuis en brouwerij De Kroon

Leupegemstraat 20 (Oudenaarde)
Burgerhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw van voorheen acht en nu zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, toen samen met nummer 14 brouwerij en afspanning De Kroon.


ID: 27576 | Bouwkundig element

Herenhuis

Leupegemstraat 36 (Oudenaarde)
Herenhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; belijnende cordons en kroonlijst op klossen.


ID: 27579 | Bouwkundig element

Brouwerij De bisschop

Leupegemstraat 44-46 (Oudenaarde)
Voormalige brouwerij van de jaren 1870, stopgezet circa 1970. Herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met kroonlijst met klossen en rijkelijk gesculpteerde consoles.


ID: 200881 | Bouwkundig element

Fontein

Louise Mariekaai (Oudenaarde)
In 1852 werd de aanwezige openbare waterverdeling van de Pamelewijk vervangen door deze veel grotere fontein, ontworpen door architect Charles Vanderstraeten en toegewijd aan de nagedachtenis van koningin Louise-Marie d’Orléans. De hardstenen fontein is geïnspireerd op de fonteinen van de Place de la Concorde te Parijs, maar heeft veel kleinere afmetingen.


ID: 27216 | Bouwkundig element

Herenhuis

Louise Mariekaai 11 (Oudenaarde)
Onderkelderd diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak, uit begin 19de eeuw, naar verluidt uit 1812;, de empiregevel werd in 1865 aangepast. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op zandstenen plint met enkelhuisopstand. Later gebouwde dienstgebouwen in eclectische stijl omsluiten de verharde binnenplaats. Links tegen achtergevel, veranda en rechts bakstenen dienstgebouw. Achteraan wagenhuis en paardenstallen en tussenin ijzeren poort naar de achterliggende tuin.