Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7805 resultaten


ID: 208298 | Bouwkundig element

Kapel van 't Lam Kruis

Oude Heirweg (Ardooie)
Zogenaamd naar de bedevaart om genezing te bekomen voor kinderen met loopproblemen. Overhoeks geplaatste kapel op de hoek van twee straten in donkerrode baksteen onder leien zadeldak met bekronend ijzeren kruis, gekartelde windborden en driehoekig fronton met schuin oplopende baksteenbanden het opschrift "KOMT ALLEN TOT MY", ondersteund door pilasters.


ID: 207962 | Bouwkundig element

Herberg De Landman

Oude Lichterveldsestraat 71 (Ardooie)
Voormalige herberg De Landman, uit het tweede kwart van de 19de eeuw, met cichorei-asten uit 1873 en 1894. Eenlaagsbouw van zes traveeën in donkerrode baksteen onder zadeldak in mechanische pannen. Bakhuisje ten noorden.


ID: 200647 | Bouwkundig element

Site Rysselendemolen

Pittemsestraat 62 (Ardooie)
De Rijsselendemolen is een bakstenen bergmolen met de functie van korenwindmolen, opgericht in 1855 met recuperatiematerialen van de 18de-eeuwse houten staakmolen op dezelfde locatie. Ten noordwesten van de molen staat een houten poortgebouwtje onder zadeldakje, gereconstrueerd met recuperatiematerialen van elders. Ten zuidwesten van de molen bevindt zich een vakwerkbouwsel, naar verluidt gereconstrueerd met recuperatiematerialen van een ontmantelde wagenschuur uit Hondschoote.


ID: 208310 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg De Leege Padderie

Pompoenstraat 13 (Ardooie)
Woonhuis uit circa 1871 op oudere site. Gedeeltelijk gekasseid erf met siertuintje met kleine Lourdesgrot gelegen voor het woonhuis omsloten door hekwerk. Eenlaags woonhuis in donkerrode baksteenbouw van zes traveeën onder zadeldak met mechanische pannen. Achterliggend bakstenen stalletje.


ID: 207988 | Bouwkundig element

Hoeve De Roode Poort

Roeselaarsestraat 93 (Ardooie)
Hoevegebouwen minstens opklimmend tot de 18de eeuw, op site minstens opklimmend tot de 16de eeuw, gelegen langs het oude tracé van de Roeselaarsestraat. Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een deels verhard erf, onder meer met bewaarde kasseibestrating. Voorliggende huisweide met betonnen omheining. De hoevegebouwen omvatten een boerenhuis met aansluitende paardenstal en bakhuis, dwarsschuur, stal, wagenhuis en (paarden)stalletje.


ID: 208029 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Stationsstraat 67 (Ardooie)
Neoclassicistisch burgerhuis uit 1870, oorspronkelijk gebouwd als molenaarswoning. In 1888 wordt het pand verkocht aan notaris Karel Debrouckère uit Roeselare en volgens kadaster laat deze in 1889 het woonhuis vergroten. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën in rode baksteenbouw, onder zadeldak.


ID: 208074 | Bouwkundig element

Café De Roose

Stationsstraat 99 (Ardooie)
Gebouwd als herberg in 1864 op een leeg perceel, in opdracht van brouwer Victor Vanden Bussche. Eenlaags geelgeschilderd bakstenen volume van zes traveeën onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat). Geprofileerde houten kroonlijst.


ID: 208113 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Varenbergstraat 2 (Ardooie)
Landelijke woning uit het midden van de 19de eeuw, op oudere site. Eenlagig woonhuis in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in rode en zwarte Vlaamse pannen. Groengeschilderde houten gevelkapel onder zadeldakje met kruis, segmentbogige beglaasde beeldnis met beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind.


ID: 208162 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood

Wezestraat (Ardooie)
In de volksmond ook Pondt's kapelleke genoemd. Grote veldkapel in witgeschilderde baksteenbouw met zwartgeschilderde gecementeerde plint, onder zadeldak in rode mechanische pannen, smeedijzeren kruis op de nok.


ID: 208167 | Bouwkundig element

Wezeschool met Wezekapel

Wezestraat 32, 30A (Ardooie)
In 1870 wordt in opdracht van de zusters van de Heilige Kindsheid een wijkschool opgericht op de volkrijke en afgelegen wijk "De Weeze", op grond van August de Jonghe d'Ardoye op de hoek met de Bavinkhovebosstraat. De school wordt onder het patroonschap gesteld van de Heilige Augustinus en geopend in 1871. Schoolgebouwen van twee bouwlagen in rode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen. Vernieuwde kroonlijst. Ten zuidwesten daaraan de voormalige Wezekapel.