Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

494 resultaten


ID: 29767 | Bouwkundig element

Samenstel van stadswoningen

Spiegelrei 24 (Brugge)
Samenstel van de huizen zogenaamd links Het Zwarte Leeuwken en rechts Den Ancker. Huizen van respectievelijk twee/drie traveeën en drie traveeën en telkens twee bouwlagen onder zadeldak, met links een puntgevel en rechts een klokgevel van verankerde rode baksteen. Huidig uitzicht is fasegewijs tot stand gekomen vanaf de middeleeuwen.


ID: 57879 | Bouwkundig element

Kasteel Ruddershove

Steenkaai 42 (Brugge)
Huidig gebouwenbestand - Opperhof met kasteel, verankerde baksteenbouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen twee tuitgevels voorzien van schoorsteen. Het opperhof is toegankelijk via een gekasseide brug met metalen leuning en aan de ingang sierlijk smeedwerk Neerhof met recentere gebouwen van circa 1911 gebouwd in vereenvoudigde historiserende stijl.


ID: 29801 | Bouwkundig element

Gildehuis De Grote Vos

Steenstraat 25 (Brugge)
Voormalig ambachtshuis van de metselaars. Diephuis van vier traveeën en heden begane grond + entresol en twee bovenverdiepingen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Laatrenaissancistische krulgevel gedateerd "Den 14 augustus" "Anno 1625", zie vergulde cartouches, naar ontwerp van H. Stalpaert, steenhouwer, en J. De Wachter, meester-metselaar.


ID: 29923 | Bouwkundig element

Ensemble van stadswoningen

Wapenmakersstraat 1-3 (Brugge)
Samenstel van samen zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met gevel van "1616", zie jaarankers.


ID: 82250 | Bouwkundig element

Stadswoning

Wijngaardstraat 17 (Brugge)
Dubbel diephuis van drie/twee + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), vermoedelijk gebouwd in 1624.


ID: 82248 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Wijngaardstraat 8 (Brugge)
Huis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, opklimmend tot 1624, zie verweerde gevelstenen doch grondig vernieuwd tijdens "Kunstige Herstelling" van 1883. Bakstenen gevel afgewerkt met kantelen en met een haast centraal getrapt dakvenster (6 treden + topstuk). Bepleisterde plint met voetenschraper, sierankers en smeedijzeren windvaan.


ID: 44511 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Dries (Buggenhout)
In de oosthoek van de Dries ingeplante georiënteerde kerk te midden van een ovaal voormalig kerkhof omgeven door een lage bakstenen muur en een hoog ijzeren hek aan gietijzeren zuilen vooraan. Eenbeukig schip van zeven traveeën met ingebouwde vierkante westtoren, een smaller koor van twee traveeën met driezijdige sluiting en iets uitspringende sacristie en berging in de oksels. Barok schip en toren opgetrokken uit bak- en zandsteen en laatgotisch koor uit kalkzandsteen, onder leien zadeldaken en klokdak met peervormige bekroning.


ID: 78954 | Bouwkundig element

Sint-Martinuskerk

Dorpsstraat (Damme)
Neogotische parochiekerk gebouwd in 1890-1892 naar ontwerp van de Brugse architect Antoon Verbeke ter vervanging van een kerk opgetrokken in twee bouwfasen (circa 1790, herbouwd in 1837-1838) op de plaats van de middeleeuwse romaanse kerk. Georiënteerde kerk met achterliggend kerkhof, gelegen ten zuidwesten van het langgestrekte "dorpsplein" gevormd door het bredere centrale tracé van de Dorpsstraat.


ID: 78768 | Archeologisch geheel

Fort Sint-Job

Fort Sint-Donaas (Damme)
Ondergrondse resten van "Fort Sint-Job", bewaard in het akkerland ten westen van de gelijknamige hoeve op nummer 10. Fort Sint-Job werd vanaf 1604 opgeworpen in opdracht van Velasco ter verdediging van de stad Damme tijdens de dreigende inval van de Staatse troepen. Het fort controleerde de Nieuwe Sluis van de Watering Zuid-over-de-Leie.


ID: 78674 | Bouwkundig element

Kazemat van de Lieve

Haringmarkt (Damme)
Kazemat van de Lieve, één van de materiële getuigen van diverse waterwerken te Damme uit de periode na 1616, hoewel door sommige bronnen ouder gedateerd. De kazemat is gelegen in een weide ten zuidoosten van de Haringmarkt, grosso modo op de plaats van de middeleeuwse Sint-Katharinapoort en op een vroegere courtine tussen twee bastions zie glooiingen in het terrein, daterend van 1616-1620 bij de aanleg van de Spaanse verdedigingswallen.