Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

494 resultaten


ID: 207079 | Bouwkundig element

Begijnenhuis Heilige Alexius

Begijnhof 7 (Dendermonde)
Huidig gebouw van 1613 ter vervanging van een vroeger huisje. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met centraal vernieuwd getrapt dakvenster. Drie bewaarde smeedijzeren gevelankers.


ID: 207080 | Bouwkundig element

Begijnenhuis Heilige Hilduardus

Begijnhof 8 (Dendermonde)
Huis gebouwd in 1613 samen met de aanpalende begijnenwoning nummer 7 doch in spiegelbeeld en eveneens ter vervanging van een vroeger met stro gedekt huisje, uitgevoerd door meester metser Marten Marien. In de loop van de 18de en in de 19de eeuw aangepast. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 48621 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin

Hofstraat 7, 7A (Dendermonde)
Oude pastorie vernield eind 16de eeuw. In 1608 nam de Gentse priester-dichter en pastoor Justus de Harduwijn zijn intrek in de nieuwe pastorie van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. De pastorie werd in het derde kwart van de 18de eeuw vergroot en verbouwd. Ingeplant in een uitgestrekte beboomde tuin, aan de straatzijde afgesloten door een lage bakstenen muur, en een segmentboogvormige deur in geblokte arduinen omlijsting, gedateerd 1758, met gebogen waterlijst. Links opzij, inrijpoort tussen bakstenen pijlers met een arduinen dekplaat met bolbekroning.


ID: 48557 | Bouwkundig element

Koortskapel, omgeven door linden

Oud Kerkhofstraat (Dendermonde)
Vrijstaande veldkapel, omgeven door twee geknotte linden vooraan, één oude linde achteraan en daarachter vijf jonge linden die een halve cirkel beschrijven. Kleine devotiekapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en bezocht tegen koorts. Rechthoekige kapel met driezijdige sluiting onder afgewolfd zadeldak met schildvormige kunstleien.


ID: 84336 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stephanus

Kerkstraat (Dentergem)
Parochiekerk van Dentergem naar ontwerp van de Kortrijkse stadsarchitect Pierre-Nicolas Croquison. Georiënteerde neogotische parochiekerk uit 1854-1856, met oudere westtoren, daterend uit 1613. Gelegen in de dorpskern van Dentergem.


ID: 84574 | Bouwkundig element

Café Het Gildehuis gedateerd 1618

Molenstraat 18 (Dentergem)
De naam verwijst naar de aanwezigheid van de vroegere Sint-Sebastiaansgilde. Deze staat aangeduid op de gravure van Sanderus' Flandria Illustrata (1641-1644) als "Schuttershof, oft Gildhuys". Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw, het volume refereert nog enigszins aan het oorspronkelijke.


ID: 35678 | Bouwkundig element

Schuur

Eenbeekstraat 38 (Destelbergen)
Gedeeltelijk ingestorte merkwaardige grote oude schuur, oorspronkelijk horend bij de kasteelhoeve van "Kasteel Ter Meeren". Heden gesitueerd aan de westelijke perceelsgrens van een naast de kasteelhoeve gesitueerde villatuin.


ID: 35704 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Notax

Kwadenplasstraat 12-16 (Destelbergen)
Omgracht kasteel in bijbehorend park met kasteelhoeve, bijgebouw en toegangspoort nabij de Ledebeek, in de noordwesthoek van de gemeente. In oorsprong zou de site met omgrachting opklimmen tot de vroege middeleeuwen. Ook de naam Notax wijst op de vroegmiddeleeuwse oorsprong. Begin 17de eeuw zou Notax heropgebouwd zijn tot een kasteel dat typologisch aansluit bij de bescheiden kastelen uit de eerste helft van de 17de eeuw. Gewit bak- en zandstenen kasteel van twee bouwlagen onder snijdende schilddaken en lage haakse westvleugel van één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 134481 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Remaks

Bosmansstraat 15, 20-22 (Diest)
De hoeve die de historische kern uitmaakt van het huidige landgoed Remaks wordt voor het eerst vermeld in 1610. Het nieuwe 'kasteel' werd in 1909 gebouwd door Adolf Verstappen, ongeveer 100 m ten zuidwesten van de Remakshoeve. Het werd opgetrokken in neotraditionele bak- en zandsteenstijl. Omgeven door landschappelijk park van 3 hectare waarvan een derde bebost; twee kleine vijvers en kleine heuvel als eindpunt van een vista; enkele zeldzame bomen.


ID: 41665 | Bouwkundig element

Gildehuis De Keyzer

Grote Markt 24 (Diest)
Voormalig huis van de Sint-Sebastiaan Schuttersgilde. Renaissance dwarshuis met twee verdiepingen, door middel van fraaie, gecontourneerde muurankers gedateerd 1616.