Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

494 resultaten


ID: 16273 | Bouwkundig element

Hoeve Moerhof

Cappoenstraat 2 (De Panne)
Hoeve Moerhof, gedateerd 1779 zie jaarsteen boven de deur. Vormde een uithoeve van de Duinenabdij van Koksijde in de onmiddellijke nabijheid van De Moeren. Hoeve met losse, U-vormige opstelling van de gebouwen rondom deels verhard, deels begraasd erf, bereikbaar via noordelijke, verharde oprit.


ID: 38500 | Bouwkundig element

Herberg Het Pyntken

Pintestraat 69 (De Pinte)
Herberg zogenaamd Het Pyntken waarnaar het gehucht en sinds 1868 de gemeente De Pinte genoemd werd. Oude herberg, reeds afgebeeld op een kaart van 1662 en opklimmend tot 1606. Op de oude rooilijn gelegen gewit gebouw van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 86352 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Columba

Kerkplein 25 (Deerlijk)
Parochiekerk, toegewijd aan Sint-Columba, maagd-martelares en patrones van de parochie Deerlijk. Georiënteerd classicistisch bedehuis van 1774 ter vervanging van een romaans-gotische kerk. Tegen de zuidelijke en noordelijke zijbeuk, een kapel. Rond de kerk, gedenktekens voor P.J. Renier en Hendrik Conscience, en voor Hugo Verriest.


ID: 35207 | Bouwkundig element

Hammehoeve

Hammestraat 13, 13A (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen, minstens opklimmend tot begin 17de eeuw. Ten noorden, resten van rechthoekige omgrachting. Ten oosten, ruime boerenwoning van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Grote dwarsschuur, parallel aan het woonhuis, met verhoogde doorrit onder zadeldak; op balk van doorrit naar veldzijde gedateerd 1610. Later toegevoegde aanbouwsels. Ten noorden, naast schuur, bakhuis.


ID: 38010 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus en Sint-Antonius Abt

Kortrijkstraat 65 (Deinze)
Geoosterde kerk aanvankelijk met omringend kerkhof afgesloten door fraaie ijzeren hekken, nu te midden van een heraangelegd kerkplein met parking. Driebeukig pseudobasilicaal schip, uit verschillende bouwperiodes, van drie traveeën met kruisingstoren op vierkante plattegrond, niet uitspringende transeptarmen en driebeukig koor van twee traveeën met vijfzijdige apsis, geflankeerd door sacristieën.


ID: 35124 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mauritius en Gezellen met kerkhof

Nevelemarkt 1 (Deinze)
Oorspronkelijk romaanse kruiskerk van Doornikse steen met kern opklimmend tot de 12de of de 13de eeuw, doch reeds vroeger vermeld. Hallenkerk met driebeukig schip van drie traveeën, een transept van één travee met vierkante kruisingstoren, een vlak afgesloten koor van één travee met aangebouwde sacristieën, traptorentje in oksel van koor en noordelijke sacristie. Ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie van 19de en 20ste-eeuwse graftekens.


ID: 38122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Ooidonk

Ooidonkdreef 7-11, 26 (Deinze)
Vanaf 1594 wederopbouw en gedeeltelijke nieuwbouw van het kasteel in renaissancestijl waarbij het ongeveer zijn huidige vorm kreeg: een harmonische vermenging van middeleeuwse feodale strengheid en beredeneerde vormschoonheid van de renaissance. Conciërgewoning gebouwd circa 1870 door architect Cl. Parent bij de nieuwe hoofdingang van het domein in de noordhoek. Park tussen de behouden dubbele omgrachting heraangelegd in het eerste kwart van de 19de eeuw bij het slopen van het neerhof en de axiale toegangspoort, bereikbaar via gekasseide dreef. Grote vijver met eilandjes in oosthoek en kanaal als verbinding van de omwalling met de Leie. In het park onder andere nog een ijskelder uit midden 19de eeuw, een druivenserre, een classicistisch tuinpaviljoen, een hovenierswoning en een oranjerie.


ID: 38071 | Bouwkundig element

Augustijnehoeve

Oude Heirweg 1 (Deinze)
Voorheen belangrijke omgrachte hoeve met twee vierkante walgrachten gelegen te midden van de bossen en door verschillende dreven verbonden met de omliggende straten, eigendom van de paters Augustijnen van Gent. Gewit bakstenen woonhuis, gericht naar het zuiden, van zeven traveeën onder zadeldak, vermoedelijk opklimmend tot begin 17de eeuw.


ID: 38149 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist met kerkhof

Sint-Janstraat 4 (Deinze)
De parochiekerk Sint-Jan-Baptist is zoals de oudste typische Leiekerkjes ingeplant op een lichte verhevenheid aan de linker buitenbochtoever van een oude afgesneden arm van de Leie. Enkel de achthoekige bakstenen toren van de oude kruiskerk, vermoedelijk rond 1300 te dateren en begin 17de eeuw verhoogd, bleef behouden en werd geïntegreerd in de nieuwe kerk. De neogotische kerk uit 1908 werd ontworpen door Henri Valcke en wordt omringd door een ovaal kerkhof, omgeven door leilinden, hagen en een rij knotwilgen.


ID: 207074 | Bouwkundig element

Begijnenhuis Heilige Michaël

Begijnhof 2 (Dendermonde)
Hoekhuis aan de toegangsweg en oostzijde van het plein. Huidige woning bestaande uit twee vroegere huisjes: links het vroegere huis van de portiersters, gebouwd in 1608 samen met het poorthuis, rechts het huisje van twee traveeën met ingangsdeur; opgericht in 1655-1660 samen met de twee volgende huizen aan deze pleinzijde, uitgevoerd door meester metser Merten Marien.