Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1521 resultaten


ID: 47121 | Bouwkundig element

Ziekenhuis Sint-Elisabeth

Nederrij 133, 133A (Herentals)
Complex geheel met diverse ziekenhuisvleugels en oude gasthuisgebouwen in gebruik als kantoren van het O.C.M.W., ingeplant op de oever van de Kleine Nete.


ID: 47273 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw op 't Zand

Zandkapelweg 17 (Herentals)
Barokkapel van 1667-1677 opgericht ter plaatse van de vindplaats van een Onze-Lieve-Vrouwebeeld.


ID: 22473 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve met brouwerij

Kiezelweg 46 (Herk-de-Stad)
Kern uit tweede helft van de 17de eeuw, doch aanpassingen uit de 19de en 20ste eeuw. De gebouwen zijn gegroepeerd rondom een onregelmatig gevormd erf.


ID: 39731 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Geraardsbergsesteenweg (Herne)
Wegkapel bestaande uit een rechte travee uitlopend op een driezijdige sluiting en afgedekt met een zadeldakje, daterend van 1663.


ID: 39754 | Bouwkundig element

Hoeve van de oude molen

Geraardsbergsestraat 52 (Herne)
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen geplaatst rondom een geplaveide binnenplaats. Naar verluidt hoorde er tot 1946 een houten windmolen bij daterend van 1628 maar vernieuwd in 1899.


ID: 39770 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kaaibeekhoeve

Kaaibeek 1 (Herselt)
Omgrachte hoeve met centraal aarden erf, woonstalhuis, varkenshok, wagenhuis en schuur, gelegen in het gaaf bewaarde landschap aan de Grote Nete.


ID: 37089 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Dorpsstraat 3 (Herstappe)
Belangrijke gesloten hoeve uit de tweede helft van de 17de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een rechthoekig erf met mestvaalt.


ID: 8966 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius

Borsbekestraat (Herzele)
Kruiskerk, voorheen met omringend, ommuurd kerkhof. Het schip van de laatgotische kruiskerk van 1659 werd ingrijpend gewijzigd in 1774. In 1900, ingrijpende restauratie onder leiding van architect Jules Goethals, waarbij westgevel en het schip werden vernieuwd. De plattegrond ontvouwt: een driebeukig schip, hoofdbeuk van drie traveeën, links, vijfzijdige doopkapel en rechts, rechthoekige sacristie, zijbeuken van twee traveeën; zuidelijke en noordelijke zijkapel; zuidelijke transeptarm, vierkante kruisingstoren met ronde traptoren ten noorden, in de oksel van de noordelijke zijkapel en toren; koor met twee rechte traveeën en driezijdige koorsluiting.


ID: 9032 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Populierestraat 18 (Herzele)
De bakstenen boerenwoning aan de Populierestraat is het restant van een laat-17de-eeuwse vierkantshoeve in vakwerkbouw; oude kern aangepast in de 19de eeuw.


ID: 9036 | Bouwkundig element

Grote gesloten hoeve

Zavelstraat 67 (Herzele)
Grote gesloten hoeve met bakstenen gebouwen van diverse volumes gegroepeerd rondom een rechthoekige binnenplaats, voorheen met vaalt. Ten noordwesten, boerenhuis van het dubbelhuistype met één en een halve bouwlaag van acht traveeën onder geknikt zadeldak, binnenin jaartal 1767 op balk, aanpassingen uit de 19de eeuw.