Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2153 resultaten


ID: 9244 | Bouwkundig element

Herenhuis

Graanmarkt 35-37 (Ninove)
Herenhuis van zes traveeën en twee verdiepingen onder een mansardedak voorzien van vijf dakkapellen, 1719 gedateerd door middel van muurankers doch later aangepast. Korfboogpoort uit 1719 in een later gecementeerde omlijsting, gemarkeerd door imposten en in de druiplijst opgenomen gecanneleerde sluitsteen.


ID: 9415 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Halsesteenweg 49 (Ninove)
Burgerhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, in kern opklimmend tot het tweede tot derde kwart van de 18de eeuw. Neoclassicistische bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 9418 | Bouwkundig element

Kasteel van Vrekkem

Halsesteenweg 60 (Ninove)
Oorspronkelijk bevond zich hier een landhuis van 1870, nu vervangen door een villa middenin grote omringende tuin. Enkel de stallen zijn bewaard gebleven. Traditioneel bak- en zandstenen gebouw onder zadeldak, in kern opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 9322 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Gertrudisparochie met tuin

Joann.-Bapt.Van Langenhaeckestr. 11 (Ninove)
Het pastoriegebouw uit 1728-1730 is een vrijstaand, nagenoeg rechthoekig, gebouw met een voortuintje afgesloten door een recent laag muurtje. Merkwaardig gebouw door zijn opbouw van zeven traveeën en één bouwlaag aan straatzijde en twee bouwlagen en een verhoogde begane grond met kelderopeningen aan tuinzijde. Achterliggende beboomde pastorietuin met deels bewaarde omheiningsmuur ten westen.


ID: 9421 | Bouwkundig element

Heilige Moeder Annakapel

Kapellestraat (Ninove)
Rechthoekige kapel met driezijdige sluiting en lager rechthoekig voorportaaltje, beide onder zadeldak uit het tweede kwart van de 18de eeuw of het derde kwart van de 18de eeuw, moeilijk leesbaar jaartal 17.1 op imposten van het rondboogdeurtje in portaal.


ID: 9251 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Kerkplein (Ninove)
Mooie en imposante barokkerk, waarvan de meermaals onderbroken bouwgeschiedenis bijna honderd jaar duurde. Eerste steenlegging in 1635. Kruisbasiliek met driebeukig schip van vijf traveeën, een vlak gesloten transept van twee traveeën, een koor van vier traveeën met driezijdige koorsluiting geflankeerd door twee lagere zijkoortjes en een traptorentje; toren achter de koorsluiting. Deels ommuurd met kerkhof ten noordoosten.


ID: 9436 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Paellepelstraat 61 (Ninove)
Voormalige gesloten hoeve, heden afgesloten door een muur, (zuidoostelijke zijde) die de vroegere schuur vervangt. Ten noordwesten, éénlaags woonhuis van zes traveeën van verschillende breedte, afgedekt door middel van een zadeldak (nok loodrecht op de straat), 1728 gedateerd door middel van muurankers.


ID: 9499 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Pollare-Dorp 19 (Ninove)
Heden enkelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, in kern opklimmend tot de eerste helft van de 18de eeuw. Bakstenen gebouw met verankerde benedenverdieping. Lijstgevel, deels met cement- en deels met granito-bekleding.


ID: 9517 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pieters-Bandenparochie met tuin

Sint-Marcellusstraat 11 (Ninove)
Pastorie in bak- en zandsteenstijl, mooi gelegen midden de weiden, in een deels omwalde beboomde tuin. Eénlaags dubbelhuis van negen traveeën onder een schilddak met metalen klokkenruiter, door middel van resterende muurankers gedateerd 1(7)23.


ID: 9395 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Vreckom 8 (Ninove)
Imposante gesloten hoeve mooi ingeplant in een golvend, beboomd landschap. Dreef afgezoomd door canadapopulieren en kerselaars. Deels witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint onder zadeldaken gegroepeerd rondom een vierkant gekasseid erf met mestvaalt. Datering 1739 in een gevelsteen boven de inrijpoort, opgenomen in het dienstgebouw ten noordoosten. Dienstgebouw ten noordoosten met centrale inrijpoort en duiventoren onder tentdak.