Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2153 resultaten


ID: 36697 | Bouwkundig element

Schinckehoeve

Frankenbos 4 (Oosterzele)
Grote, gewitte bakstenen hoeve van het gesloten type. Landschappelijk aantrekkelijke ligging namelijk aan een zandweg enkel omringd door landbouwgrond en met een opvallende rij lindebomen aan de zuidwestkant van de hoeve. Rechthoekig gebetonneerd binnenerf met boerenwoning van één bouwlaag en acht traveeën met zadeldak uit midden 18de eeuw.


ID: 36770 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Hulst met omgrachting

Hoek ter Hulst 35 (Oosterzele)
In oorsprong hoogstwaarschijnlijk een laatmiddeleeuwse site met walgracht en kasteel of heerlijke verblijfplaats. Aan de voorste walgracht naast de straat paalt een merkwaardige boerenwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen met zadeldak. Mogelijk liet een lid van de familie Schellart circa 1730 wat overbleef van het middeleeuws kasteel verbouwen tot boerenwoning in haar huidige nog bestaande vorm. De grachten zijn nog deels bewaard en bomenrijen markeren de perceelsgrens. Een onverharde dreef in het noordoosten geeft toegang tot de hoeve.


ID: 36648 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Keiberg (Oosterzele)
Volgens archiefstukken gebouwd in 1716 door Carel Maelcamp uit Gent, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Loretten en in 1717 versierd door religieuzen van het Heilig Kruis en Sint-Rochus. Roodgekalkte bak- en natuurstenen kapel in barokstijl gelegen onder het huidige straatniveau en aan weerszij geflankeerd door de lage kleine bijgebouwen van de huisjes nummer 52 en 54.


ID: 36646 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Smissenbroek

Keiberg 50 (Oosterzele)
Lodewijk XIV-kasteel van één bouwlaag en negen traveeën, onder mansardedak op H-vormige plattegrond en met symmetrische opstand. Aanvankelijk een waterkasteel waarvan de binnenwallen overeenstemden met die van het vroeger opperhof, heden grotendeels gedempt. Reconstructie van het kasteel na brand in 1947. Twee vrijwel identieke, lange bijgebouwen ingeplant aan weerszijden van het voorhof van het kasteel. Waarschijnlijk voormalige paardenstallen, koetshuizen en personeelswoningen daterend uit dezelfde bouwperiode als het kasteel. De oorspronkelijke 18de-eeuwse indeling en aanleg van het kasteelpark van 17 hectare bleef grosso modo behouden met onder meer de typisch stervormig aangelegde dreven in het vroegere wandelbos. Bewaarde ijskelder aan de westelijke walgracht.


ID: 36658 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Meerstraat 51 (Oosterzele)
Hoeve met rechthoekig en gedeeltelijk gekasseid binnenerf naar de straat geopend door een ijzeren hek tussen twee overhoekse gewitte pijlers van baksteen. Hekpijlers door bakstenen muur respectievelijk links en rechts aansluitend bij het zijdelings met blinde muur aan de straat palend boerenhuis en een aan de straat ingeplante bedrijfsvleugel.


ID: 36839 | Bouwkundig element

Hoeve

Spiegel 22 (Oosterzele)
Keuterboerderij met naar het zuiden georiënteerd boerenhuis, zijdelings palend aan de straat; één bouwlaag en vier traveeën, onder zadeldak, waarschijnlijk opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 36791 | Bouwkundig element

Hoeve en afspanning Au Renard

Vijverstraat 1 (Oosterzele)
Hoeve, voorheen van het gesloten type met ijzeren toegangshek op de hoek van het omheinde voorerf. L-vormige boerenwoning van één bouwlaag, onder snijdende zadeldaken, waarschijnlijk opklimmend tot begin 18de eeuw maar met verscheidene latere aanpassingen. Een bewaarde bakstenen vleugel met varkensstallen onder pannen zadeldak.


ID: 36671 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met hoeve en park

Voordries 1-3, 3A-B (Oosterzele)
Voormalig herenverblijf met eertijds afhankelijke hoeve en park dat minstens opklimt tot de eerste helft van de 18de eeuw. Stuk walgracht bewaard aan de Achterdries. Toegangsdreef naar het landhuis vertrekkend aan een gewit ijzeren toegangshek gevat tussen decoratieve ijzeren pijlers. L-vormig gebouw met rechthoekig hoofdvolume van twee verdiepingen met in 1960 vernieuwde bak- en zandstenen buitengevels geïnspireerd op de oorspronkelijke bouw. Oude kern naar verluidt met jaartal 1725 in balk.


ID: 87889 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Ganzestraat 12 (Oostkamp)
Kleine, begin 18de-eeuwse hoeve opgebouwd uit losse bestanddelen. Aan de zuidzijde is het erf heden afgebakend door het boerenhuis met ten westen ervan de erftoegang, ten noordwesten van het boerenhuis een stal en recht daar tegenover de schuur.


ID: 88169 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groenstraat 30 (Oostkamp)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Ten noordoosten van het woonhuis is nog een deel van de begin 18de-eeuwse omwalling bewaard. Langwerpig schuurvolume uit het midden van de 19de eeuw, opgetrokken uit verankerde, bruine baksteen afgedekt door een zadeldak met Vlaamse pannen en een lichte overkraging.