Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2153 resultaten


ID: 9398 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Windschof 122 (Ninove)
L-vormige hoeve, gelegen op een beboomde helling; aaneengesloten gebouwen met geasfalteerd erf. Ten zuidoosten, boerenwoning met twee volumes onder zadeldaken, rechts, uit het vierde kwart van de 18de eeuw, links, uit de eerste helft van de 19de eeuw, met recentere aanpassingen. Witgeschilderde, verankerde bakstenen gebouwen, linker zijpuntgevel in vakwerkbouw met lemen vullingen. Bakstenen stalvleugel onder zadeldak, uit de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 9490 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Zevenkoosstraat 5 (Ninove)
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een gekasseid erf met beboomd tuintje. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in oostelijk dienstgebouw. Boerenwoning van één bouwlaag, zes traveeën onder zadeldak met klokkenruiter. Links, aanleunend stalletje van twee traveeën, gedateerd 1726.


ID: 308185 | Bouwkundig element

Buulmolen

Industrielaan (Olen)
De Buulmolen is gelegen in het Olense gehucht (Hoog)Buul aan de zuidzijde van het Albertkanaal, langsheen de Industrielaan schuin tegenover de Sluizenweg en het bijhorende sluizencomplex. De windmolen betreft een standaardmolen met gesloten voet die fungeert als korenmolen. De molen werd hier heropgebouwd tussen oktober 2002 en juli 2003 naar ontwerp van architect Paul Gevers. Bij de uitvoering werd het 18de-eeuwse uitzicht van de windmolen zoals hij er tot 1937 op zijn oorspronkelijke plaats uitzag, hersteld, maar konden er amper oorspronkelijke molenonderdelen gerecupereerd worden.


ID: 55357 | Bouwkundig element

Spaans Huisje

Christinastraat 67 (Oostende)
Arbeidershuisje uit 1741 (zie voorheen jaartal onder ontlastingsbogen). Eén van de laatste materiële getuigen van de pretoeristische periode in Oostende. Misleidende benaming naar de 17de-eeuwse "Spaanse tijd". In de vroege 20ste eeuw tijdlang uitgebaat als wasserij en snoep- en speelgoedwinkel.


ID: 55553 | Bouwkundig element

Herberg

Kapucijnenstraat 42 (Oostende)
Diephuis van drie traveeën en één bouwlaag gedateerd 1729 in de top, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Traditionele bakstenen trapgevel met muurankers en arduinen dekstenen, op plint van donkere baksteen.


ID: 77712 | Bouwkundig element

Leopoldpark - bronzen klokje

Leopoldpark (Oostende)
Bronzen klokje, reeds in 1933 bij het bloemenuurwerk geplaatst, gedateerd 1748 en afkomstig uit de Sint-Pieterstoren of "De Peperbusse" een restant van de Sint-Pieterskerk die in 1896 afbrandde en thans nog gelegen is aan de noordzijde van het Sint-Petrus- en Paulusplein in de schaduw van de nieuwe kerk.


ID: 56630 | Bouwkundig element

Hoeve Meeuwenhof

Polderdijk 1 (Oostende)
Hoeve sluit qua typologie aan bij wat kenmerkend is voor de Noordzeepolders, namelijk hoeves met losse bestanddelen, hier uit de 18de en 19de eeuw. Vanaf de polderdijk ziet men de imposante, niet-gekalkte dwarsschuur met haaks daarop de lange volumes onder lage zadeldaken van boerenhuis met geïncorporeerde stallingen en vrijstaande stal ertegenover. Hoeve met losse verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf met bewaarde mestvaalt en bakstenen stoepen.


ID: 56585 | Bouwkundig element

De Peperbusse

Sint-Petrus- en -Paulusplein (Oostende)
Resterende vierkante westtoren, zogenaamd de "Peperbusse", van de in 1896 door brand vernielde oude Sint-Petrus- en -Pauluskerk, een gotische hallenkerk, met opmerkelijke vagevuur- en calvariegroep aan noordgevel. Gelegen aan westzijde van het plein en de huidige Sint-Petrus- en Pauluskerk, ten oosten van de Sint-Pietersstraat en ten noorden van het Léandre Vilainplein. De toren, meer bepaald de onderbouw, kan beschouwd worden als het oudste gebouw van de stad en als enige getuige van de tijd van vóór het Beleg van Oostende in 1601-1604.


ID: 56676 | Bouwkundig element

Hoeve De Lange Schuure

Stuiverstraat 599 (Oostende)
Hoeve De Lange Schuure, opgericht midden 18de eeuw, getuigt als landbouwuitbating van de inpoldering van de historische polders van Oostende, met name van de Sint-Catharinapolder van 1744-1749. De hoeve wordt omgeven door historische graslandpercelen.


ID: 36690 | Bouwkundig element

Hoeve en cichoreibranderij

Broek 19 (Oosterzele)
Achterin gelegen naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak.