Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

931 resultaten


ID: 29796 | Bouwkundig element

Burgerhuis De Lelie

Steenstraat 18 (Brugge)
Huis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Klokgevel gedateerd "1728", zie opschrift. Interessante aanvraag tot puiverandering van 1877 die ook tot dan bestaande indeling weergeeft met brede rondboogdeur in omlijsting met geprofileerd beloop tussen twee smallere. Inmiddels volledig gemoderniseerde begane grond.


ID: 29815 | Bouwkundig element

Burgerhuis Den Grooten Sint-Jacob

Steenstraat 44 (Brugge)
Diephuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Klokgevel gedateerd "17 / 54". In 1919 naar ontwerp van architect A. De Pauw, omvormen van de begane grond tot pui met neorococokalven en glas-in-lood-bovenlichten. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1994-1996 naar ontwerp van architect J. Scherpereel.


ID: 29819 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Steenstraat 52 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Klokgevel uit midden 18de eeuw, met in 1941 gewijzigde pui die in grote lijnen teruggrijpt naar de toestand van vòòr 1850.


ID: 29789 | Bouwkundig element

Burgerhuis Het Schotterkin

Steenstraat 8 (Brugge)
Huis van drie traveeën begane grond met entresol en één bovenverdieping onder zadeldak. Verhoogde klokgevel, gedateerd 1727: maar oude kern opklimmend tot 15de-16de eeuw.


ID: 29922 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Vlamingstraat 100 (Brugge)
Huis van twee/drie + drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak. Lijstgevel met 18de-eeuws uitzicht, waarschijnlijk 1741, doch oude 16de-eeuwse kern.


ID: 29892 | Bouwkundig element

Woning Den Helm met winkelpui

Vlamingstraat 26, 26A (Brugge)
Voormalig woonhuis van architect T. Raison. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Klokgevel uit midden 18de eeuw.


ID: 82227 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen met neoclassicistische lijstgevel

Walplein 27-28 (Brugge)
Oorspronkelijk samenstel van drie huizen - waarvan één afgebroken circa 1883 naar aanleiding van rooilijnwijziging van Zonnekemeers; nu een breed- en diephuis van vijf + drie traveeën en twee en een halve bouwlaag, met oudere kernen onder meer naar verluidt een "1728" gedateerde dakconstructie bestaande uit schaargebinten. Neoclassicistische lijstgevel opgetrokken na 1871.


ID: 29951 | Bouwkundig element

Burgerhuis gedateerd 1737

Wollestraat 24 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Klokgevel met arduinen parement, gedateerd op het fries.


ID: 44511 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Dries (Buggenhout)
In de oosthoek van de Dries ingeplante georiënteerde kerk te midden van een ovaal voormalig kerkhof omgeven door een lage bakstenen muur en een hoog ijzeren hek aan gietijzeren zuilen vooraan. Eenbeukig schip van zeven traveeën met ingebouwde vierkante westtoren, een smaller koor van twee traveeën met driezijdige sluiting en iets uitspringende sacristie en berging in de oksels. Barok schip en toren opgetrokken uit bak- en zandsteen en laatgotisch koor uit kalkzandsteen, onder leien zadeldaken en klokdak met peervormige bekroning.


ID: 44525 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Dries 53 (Buggenhout)
In de oosthoek van de Dries staat de pastorie, mooi ingeplant achter een grote, omhaagde voortuin met ijzeren toegangshek tussen gemetste pijlers met bolornament, uitziend op een pleintje en de zuidzijde van de kerk met voormalig ommuurd kerkhof. Het oorspronkelijke huis, opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, telde vijf traveeën en slechts één bouwlaag onder zadeldak. Volgens archiefdocumenten werd het gebouw in 1784 met één bouwlaag verhoogd. De zijgevels vertonen nog verschillende bouwsporen verwijzend naar de 17de-eeuwse kern. In de grote pastorietuin bleef een haagbeukenberceau bewaard.