Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

931 resultaten


ID: 78943 | Bouwkundig element

Stockmanshoeve

Doornstraat 16 (Damme)
Historische hoeve, naar verluidt daterend van 1748. Omhaagd domein met restanten van omwalling aan zuidzijde, afgezoomd door knotbomen. Van de historische hoevegebouwen resteert het voormalige woonstalhuis. Eénlagig boerenhuis van vijf traveeën, met in het verlengde aan noordzijde onder lagere nok, aansluitende stalvleugel met onder meer tweedelige staldeurtjes en kleine getoogde muuropeningen; laaddeurtje in noordelijke zijpuntgevel. Oostelijke aanbouw daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 78968 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve Rostune

Gentse Steenweg 17 (Damme)
Historische, voorheen volledig omwalde hoeve "Rostune", vermoedelijk opgetrokken in 1724 met integratie van oudere kern op het neerhof van het "Hof ter Ostijne", een vroegmiddeleeuwse heerlijkheid en leen van de Burg van Brugge waarvan de oudste vermelding opklimt tot 1240, gelegen ten oosten van de kerk van Sijsele.


ID: 78884 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hoekestraat 25 (Damme)
Hoeve met losse 18de-eeuwse bestanddelen op een onverhard, beboomd en deels omhaagd erf. Woonhuis op L-vormig plan, geschilderde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldaken. Driebeukige schuur met geïncorporeerd wagenhuis en stal.


ID: 78708 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Kerkstraat (Damme)
Overgebleven gedeelte van 13de-eeuwse georiënteerde gotische kerk, uitgebreid in de loop van de 13de tot de 16de eeuw en waarvan schip, transept en torenspits afgebroken in 1725-1727. De koorpartij die in de loop van de tweede helft van de dertiende eeuw omgevormd wordt tot hallenkoor is één van de oudste voorbeelden van dit type in Vlaanderen. Gelegen in grotendeels ommuurd terrein ten zuidwesten van het stadscentrum met aanpalend kerkhof ten zuiden en kerkplein ten noorden.


ID: 78919 | Bouwkundig element

Sashoeve

Versevaartdijk 1 (Damme)
18de-eeuws hoeve van het langgeveltype gelegen in de kern van het gehucht Pereboom. Genoemd naar de sas van de voormalige Verse Vaart die zich onder het huis bevindt. Breedhuis, witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met dijk). Boerenhuis van zes traveeën + stal + schuurtje in rode baksteenbouw.


ID: 78862 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Weststraat 13 (Damme)
Hoeve met losstaande bestanddelen op een met gras begroeid en met moerbeihaag omzoomd erf, opklimmend tot de 18de eeuw. Witgekalkt, langgestrekt boerenhuis van vijf traveeën, met jaarankers gedateerd uit "174."; achter links bevindt zich een opkamer.


ID: 78788 | Bouwkundig element

Blauwe Sluis

Zeedijk (Damme)
De "Blauwe Sluis" dateert van 1746 en ligt onder de Zeedijk bij de kreek "het Lapscheurse Gat", op de grens met Nederland. Het Lapscheurse Gat ontstaat wanneer in 1583 de dijken bezuiden Sluis door de watergeuzen strategisch worden doorbroken, en het hele gebied zuidwaarts overstroomt. Daarbij wordt de oorspronkelijke kern van Lapscheure volledig van de kaart geveegd. In 1611-1613 worden de Zeedijk en aansluitend de Sint-Pietersdijk opgeworpen om de onder water gezette gronden te herwinnen. De Blauwe Sluis dateert van 1746 en wordt gebouwd in opdracht van de zes Wateringen ter vervanging van een oudere zogenaamd "Sint-Jobsluis".


ID: 214276 | Bouwkundig element

Hoeve 't Platanenhof

Platanenlaan-Oost 25 (De Haan)
Achterin gelegen langgestrekte hoeve, toegankelijk via een geasfalteerde oprit.


ID: 38514 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Dorp 2 (De Pinte)
Achterin gelegen dubbelhuis in Lodewijk XV-stijl, nieuw gebouwd in 1765 in opdracht van abt Gudwaldus Seiger van de Gentse Sint Pietersabdij, onder leiding van de abdijbouwmeesters M. Van den Haute en L. De Villegas. Ruime omgrachte pastorietuin met ten oosten de voormalige koetshuizen daterende uit het tweede kwart van de 18de eeuw.


ID: 38496 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Leeuwerikstraat 1 (De Pinte)
Hoevetje met losse bestanddelen op een met gras begroeid erf. Ten noordwesten, boerenwoning van vier traveeën onder zadeldak, met 19de-eeuws voorkomen. Dwarsschuur met gewitte gevels onder zadeldak; 1736 gedateerd in dakpannen. Aan de straat, gewit bakstenen pijlerkapelletje van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, vermoedelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw.