6632 resultaten
ID: 29952 | Bouwkundig element
Wollestraat 25 (Brugge)
Voormalige brouwerij, thans winkelpand met bijhorend dakterras. Monumentaal diephuis met links poortgebouw die toegang gaf tot brouwerij op achtererf tegenaan Kraanrei met deels bewaarde 19de-eeuwse bakstenen reigevel.
ID: 29959 | Bouwkundig element
Wollestraat 33 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Lijstgevel van circa 1800, doch oude kern uit de 17de eeuw.
ID: 79973 | Bouwkundig element
Wulfsberge (Brugge)
Sas over het Lisseweegs Vaartje. Het Vaartje werd circa 1200 (?) aangelegd vanuit de Ieperleet (de huidige Oostendse Vaart) en stroomde noordwaarts tot het hier door de Zwankendam werd gestopt. Het speelde een rol bij de afwatering van Brugge maar was ook economisch een belangrijke verbinding met Brugge, met name voor het vervoer van zware lasten en personen.
ID: 75152 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zeeweg 96-98 (Brugge)
Landhuis en koetshuis uit 1835 met park in landschappelijke stijl, ontsloten door dreven en een bochtend padenpatroon, met ijskelder en restant parkbomen. Bewaarde poelen en grachten en wild- en veekeringshaag als restant van oude landbouwactiviteit. Ten noorden eenheidsbebouwing van drie dorpswoningen.
ID: 44549 | Bouwkundig element
Brielstraat 101 (Buggenhout)
Hoeve, ingeplant ten westen van de Brielkapel, met ijzeren toegangshek in de bocht van de straat, in zijn huidige vorm in kern zeker opklimmend tot het einde van de 18de eeuw op een bestaande hoevesite die reeds opgetekend is in het landboek van 1690.
ID: 44525 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dries 53 (Buggenhout)
In de oosthoek van de Dries staat de pastorie, mooi ingeplant achter een grote, omhaagde voortuin met ijzeren toegangshek tussen gemetste pijlers met bolornament, uitziend op een pleintje en de zuidzijde van de kerk met voormalig ommuurd kerkhof. Het oorspronkelijke huis, opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, telde vijf traveeën en slechts één bouwlaag onder zadeldak. Volgens archiefdocumenten werd het gebouw in 1784 met één bouwlaag verhoogd. De zijgevels vertonen nog verschillende bouwsporen verwijzend naar de 17de-eeuwse kern. In de grote pastorietuin bleef een haagbeukenberceau bewaard.
ID: 44528 | Bouwkundig element
Dries 65 (Buggenhout)
Geschilderd bakstenen gebouw van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder overstekend zadeldak met schoorstukken, mogelijk met oudere kern terug gaand tot 1774, sinds 1792 gekend als wagenmakerij en herberg, die midden 19de eeuw al de naam Drytoren had. Huidig voorkomen volgens het kadasterarchief aangepast in 1899.
ID: 87625 | Bouwkundig element
Genthof 14A (Buggenhout)
Hoeve met losstaande bestanddelen, ingeplant in U-vorm met ijzeren toegangshek tussen vierkante pijlers met dekplaat. Een tweede hek aan vierkante gemetste pijlers met dekplaat en bolornament en een bakstenen muur scheiden het hoevetje van het kasteeldomein. Boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in kern opklimmend tot circa 1800.
ID: 44535 | Bouwkundig element
Houtenmolenstraat 82-84 (Buggenhout)
Grote semigesloten hoeve met 18de – en 19de-eeuwse gebouwen, onder meer door jaarankers 1774 gedateerde stallen, doch waarvan de geschiedenis minstens opklimt tot de 16de eeuw.
ID: 44578 | Bouwkundig element
Kerkhofstraat (Buggenhout)
Gemeentelijke begraafplaats, ter vervanging van het kerkhof rond de kerk, ingezegend door Monseigneur Delebecque op 29 augustus 1859, in gebruik genomen in mei 1860 en vergroot in 1950. Centraal toegangshek aan vierkante gemetste pijlers met verdiepte panelen, arduinen dekplaat en bekroning met vuurpotten. Links en rechts ijzeren hekken tussen gietijzeren zuilen op arduinen voet en arduinen hoekpijlers met spiegels versierd met typische funeraire symbolen.