Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 78697 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kerkstraat 17 (Damme)
Burgerhuis met laatclassicistische inslag vermoedelijk uit eind 18de-eerste kwart 19de eeuw, mogelijk met oudere kern. Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen). Geschilderde en deels bepleisterde lijstgevel op gecementeerde plint onder aflijnende geschilderde houten kroonlijst op consoles.


ID: 78700 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen

Kerkstraat 23-25 (Damme)
Samenstel van twee enkelhuizen met laatclassicistische inslag in spiegelbeeldschema, vermoedelijk daterend uit eind 18de-eerste kwart 19de eeuw, met oudere kern (kelder) zie bebouwing (diephuizen) weergegeven op kaart van A. Sanderus (1641-1644). Nummer 23, "Café 't Wapen van Damme"; nummer 25 eertijds "In De Paradijsappel"-thans privé-woning.


ID: 78703 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Kerkstraat 31 (Damme)
Hoekpand minimaal opklimmend tot eind 18de-eerste helft 19de eeuw, mogelijk met oudere kern, zie bebouwing (breedhuis) weergegeven op kaarten van Marcus Gerards (1562) en A. Sanderus (1641-1644); huidig volume aangeduid op primitief kadasterplan (1834). Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen). Dubbelhuis met geschilderde lijstgevel op gecementeerde plint onder nieuwe gootlijst; ongeschilderde zijgevel.


ID: 78712 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met drie gekandelaarde linden

Kerkstraat 48 (Damme)
Historische stadshoeve gekend als "Hoeve met drie linden", gelegen recht tegenover de kerkwegel, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, zie jaartalsteen "1792" in puntgevel van het woonhuis. Uitgebreid in 1830 met stalvleugel langs de straat en in de loop van de 19de-20ste eeuw met losstaande, achterliggende bijgebouwen, onder meer schuur. In het begin van de 20ste eeuw woonhuis langs de straat in gebruik als kosterhuis en broodzaak, behorend bij de ertegenover gelegen (thans verdwenen) bakkerij. Hoeve oorspronkelijk in L-vormige opstelling met later bijgebouwde losstaande bestanddelen op deels verhard erf. IJzeren hek (nieuw) tussen bakstenen pijlers als toegang tot het erf, van de straat afgesloten door hoge bakstenen muur die de verscheidene bouwvolumes met elkaar verbindt. Gekasseide erftoegang en drie gekandelaarde lindes langs de straatkant.


ID: 78886 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Knoksebaan 12 (Damme)
Hoeve met losse bestanddelen, waarvan het woonstalhuis met opkamer onder hogere nok in kern teruggaat op een eind-18de-eeuwse woning.


ID: 78815 | Bouwkundig element

Boogbrug over het Zuid-over-de-Lieve-Geleed

Konduitput (Damme)
Boogbrug over het Zuid-over-de-Lieve-Geleed, gedateerd "ANNO 1756". De boog is gebouwd met rode baksteen van 18x8,5x4,5 cm. De brug is opgehoogd met recent metselwerk. De brug ligt over het Geleed dat bij middel van een zuiger onder de naastgelegen Lieve het overtollige water zuidwaarts van de Lieve - verzameld in de zogenaamde 'Conduitput' - moest afvoeren langs de Blauwe Sluis. De zuiger werd uitgebroken toen circa 1872 de Lieve opgevuld werd. Van het Geleed is op deze plaats nog een gedeelte bewaard.


ID: 78896 | Bouwkundig element

Hoeve 't Oosthof

Krinkeldijk 1 (Damme)
Eén van de bekendste en in de literatuur meest afgebeelde hoeves uit de streek rond Damme. De gaaf bewaarde 18de-eeuwse hoevegebouwen vormen een uiterst pittoresk ensemble in een uniek polderlandschap gevormd door de dijk en de vlakke polderweiden. De naam van de hoeve staat in relatie tot het "Westhof", en wijst de ligging van beide hoeves aan ten opzichte van het Kasteel van Oostkerke. Het Oosthof was in de feodale tijd eigendom van de Heren van Lembeke, die hun kasteel hadden in Monnikerede aan het Zwin, te situeren vlakbij de hoeve.


ID: 78980 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lampernisse 3 (Damme)
Historische hoeve gedateerd "1768" in zijpuntgevel van boerenhuis, uitgebreid met 19de-eeuwse schuur- en stalvleugel. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) wordt bij de hoeve "cabaret Den Kreupelen Hond" vermeld. Aan westzijde, éénlagig verankerd witgekalkt boerenhuis met gepekte plint onder overkragend zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 78777 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Drievuldigheid en Heilige Christianus

Lapscheurestraat (Damme)
Georiënteerde renaissancistische polderkerk, uitzonderlijk voor de streek met oosttoren, gelegen in de dorpskern van Lapscheure, aan het kruispunt van de Lapscheure- met de Hoogstraat. Omringend kerkhof ten zuiden en westen, afgezoomd met lage, bakstenen muur onder ezelsrug, westelijk en zuidelijk toegankelijk via twee gietijzeren toegangshekken tussen bakstenen pijlers. Rijen zerken, waarvan de oudste van arduin; tien gietijzeren kruisen, verspreid over het kerkhof. Vier eenvoudige rode bakstenen pijlerkapelletje


ID: 78779 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Lapscheurestraat 2 (Damme)
Karakteristieke dorpswoning ten noorden naast de kerk, af te leiden uit historisch kaartmateriaal gebouwd in de periode 1770-1777. Verankerde, witgekalkte rode baksteenbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); lage aanbouw onder lessenaarsdak tegen achtergevel.