Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6632 resultaten


ID: 44569 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Kerkstraat 101 (Buggenhout)
De Sint-Niklaaskerk is een driebeukige kerk van vijf traveeën met een kort transept en een vooruitspringende vierkante westtoren. Het koor heeft een driezijdige vlakke afsluiting en wordt aan beide zijden geflankeerd door een sacristie. In de noordwestelijke hoek tegen de gevels van de zijbeuk en de toren bevindt zich een doopkapel onder een lessenaarsdak.


ID: 44574 | Bouwkundig element

Dorpswoning en bakkerij

Kerkstraat 60 (Buggenhout)
Café, ingeplant op de hoek met de Kloosterstraat tegenover het kerkplein. Voormalige woning en bakkerij, opgericht circa 1760, later kosterswoning en sinds eind 19de eeuw herberg. Oorspronkelijke oude kern van zes traveeën en één bouwlaag, vermoedelijk begin 20ste eeuw verhoogd met een halve verdieping en pannen zadeldak.


ID: 44575 | Bouwkundig element

Schaliënhuis

Kerkstraat 68 (Buggenhout)
Schaliënhuis, ingeplant op de hoek met de Schoolstraat. Volgens literatuur gebouwd in 1773 in opdracht van Jan Baptist Claessens, griffier van de heerlijkheid Buggenhout-Grimbergen en volgens overlevering naar ontwerp van bouwmeester Judocus Sibens (Nieuwenrode), die in 1776 de plannen voor de pastorie leverde. Woning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder aangepast breed zadeldak.


ID: 44581 | Bouwkundig element

Klooster, kapel en school van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo

Kloosterstraat 15 (Buggenhout)
Op een gedeelte van de huidige uitgestrekte kloostersite, bevond zich in het begin van de 19de eeuw een grote woning, in kern opklimmend tot eind 18de eeuw. De huidige neogotische kapel uit 1902 naar ontwerp van priester-architect Petrus Van Loo is eenbeukig met een smaller en lager koor met een driezijdige vlakke afsluiting. In 1936-37 werden nieuwe klaslokalen opgetrokken in functionele baksteenarchitectuur.


ID: 44583 | Bouwkundig element

Patattenmolen met maalderij en molenaarswoning

Krapstraat 161 (Buggenhout)
De Patattenmolen of Plaatsemolen is een laat 18de-eeuwse stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (oorspronkelijk grondzeiler, later bergmolen) met een elektromechanische maalderij van 1921 en een molenaarswoning met stallen van 1864.


ID: 44588 | Bouwkundig element

Kaashof

Mandekensstraat 121 (Buggenhout)
Omgrachte site met vroegere hovenierswoning, ingeplant ten oosten van het kasteel en eveneens toegankelijk via Genthof, vermoedelijk gebouwd circa 1800. Het voorerf is afgesloten door een deels gewitte bakstenen muur en één behouden vierkante hekpijler. Bakstenen woning van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak geflankeerd door lagere aanbouwsels.


ID: 44594 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Niklaasparochie met tuin

Pastorijstraat 5 (Buggenhout)
Het pastoreel huis van Buggenhout werd opgetrokken op het Curenveld, op de plaats waar reeds in de 16de eeuw een pastorie stond. Toen dat afbrandde tijden de godsdienstoorlogen kwam er geen nieuwe tot in de tweede helft van de 18de eeuw. De pastorie is een typisch 18de-eeuws gebouw, opgetrokken uit baksteen met vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak. Het plan werd getekend door bouwmeester Judocus Sibens uit Nieuwenrode. De grote pastorietuin is omhaagd en nog deels omgracht en aangelegd in landschappelijke stijl.


ID: 44537 | Bouwkundig element

Molenromp van Veevoeders De  Kinder

Stenenmolenstraat 9A-B (Buggenhout)
Molen De Kinder is een stenen korenwindmolen, oorspronkelijk koren- en oliewindmolen, van het type bovenkruier, gebouwd in 1794. Witgeschilderde bakstenen conische molenromp met plat dak.


ID: 78792 | Bouwkundig element

Kapel en schuur

Brieversweg 62 (Damme)
Kapel bij de erftoegang van een hoeve waarvan enkel de schuur bewaard bleef. De kapel werd opgetrokken in 1933 door de familie Devisschere uit Ruddervoorde. Bakstenen kapel onder pannen zadeldak, omringd door drie bomen. De schuur is een volledig houten constructie; ze is eenbeukig en heeft standvinken; geïncorporeerd wagenhuis en aangebouwd stalgedeelte.


ID: 78659 | Bouwkundig element

Sint-Christoffelhoeve

Dammesteenweg 1 (Damme)
Imposante hoeve opklimmend tot de 16de eeuw, gelegen in het historisch stadscentrum aan de brug over de Damse Vaart. De Sint-Christoffelhoeve is één van de weinige stadshoeves, gelegen binnen de 17de-eeuwse vestinggordel rond Damme. De hoeve stond eertijds in voor de bevoorrading van de bevolking bij langdurig beleg van de stad. Wellicht zogenaamd naar de Kleine Brugse Poort of de Kristoffelpoort, heropgebouwd in 1448 op de rechteroever van de Reie.