Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 78954 | Bouwkundig element

Sint-Martinuskerk

Dorpsstraat (Damme)
Neogotische parochiekerk gebouwd in 1890-1892 naar ontwerp van de Brugse architect Antoon Verbeke ter vervanging van een kerk opgetrokken in twee bouwfasen (circa 1790, herbouwd in 1837-1838) op de plaats van de middeleeuwse romaanse kerk. Georiënteerde kerk met achterliggend kerkhof, gelegen ten zuidwesten van het langgestrekte "dorpsplein" gevormd door het bredere centrale tracé van de Dorpsstraat.


ID: 78948 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Dorpsstraat 1 (Damme)
Opgetrokken volgens kadaster in 1884 mogelijk met integratie van oudere kern uit circa eind 18de eeuw. Dieper gelegen vrijstaand neoclassicistisch herenhuis in tuin met bijgebouw aan oostzijde, deels omhaagd en omgeven door hoog ijzeren hekwerk op bakstenen muurtje aan straatzijde; zij-ingang en hoge bakstenen tuinmuur. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met souterrain onder overkragend schilddak. Voormalig koetshuis, voormalige oranjerie en beglaasde wintertuin.


ID: 78874 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen De Snippe

Dudzelesteenweg 1 (Damme)
Gelegen aan de hoek met Koolkerkesteenweg. Historische hoeve "De Snippe", beeldbepalend vanaf de Koolkerkesteenweg door het grote, prestigieuze boerenhuis. Gaat terug op een middeleeuws landgoed. Statig landhuis, haakse stalvleugel met evenwijdige schuurvleugel. Erfoprit geaccentueerd door rode bakstenen hekpijlers en twee grote bomen. Diep dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen afgeknot tentdak op houten kroonlijst met klossen.


ID: 78878 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Heyteghem

Heitegemstraat 7 (Damme)
Historische hoeve "Heyteghem", aangeduid als hoeve bestaande uit drie losse bestanddelen op de kaart van P. Pourbus van 1561-1571 en als één lange vleugel op kaart van Ferraris (1770-1778). Woonhuis en stal vormen een vleugel, haaks op de straat ingeplant op een onverhard erf, omringd door recente bedrijfsgebouwen. Rode baksteenbouw onder rode pannen zadeldaken, deels witgeschilderd met gepekte plint.


ID: 78884 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hoekestraat 25 (Damme)
Hoeve met losse 18de-eeuwse bestanddelen op een onverhard, beboomd en deels omhaagd erf. Woonhuis op L-vormig plan, geschilderde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldaken. Driebeukige schuur met geïncorporeerd wagenhuis en stal.


ID: 78677 | Bouwkundig element

Hoeve

Hulsterlo 2 (Damme)
Historische hoeve, vermoedelijk opklimmend tot de 16de eeuw (zie kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) en op de Ferrariskaart (1770-1778). Hoevegebouwen parallel opgesteld omheen onverhard erf, toegankelijk via beboomde dreef. Verankerde bakstenen bestanddelen onder overkragend zadeldak (Vlaamse pannen). Aan zuidzijde van het erf langgestrekt woonstalhuis (nok haaks op straat). Witgekalkt boerenhuis met twee opkamertraveeën. Stalvleugel voorzien van kleine openingen en staldeur. Wagenhuis.


ID: 78681 | Bouwkundig element

Postkantoor

Jacob van Maerlantstraat 5 (Damme)
Restaurant "ter Kloeffe", voorheen in gebruik als postgebouw, opgetrokken circa tweede helft 18de-begin 19de eeuw met mogelijk oudere kern zie bebouwing (diephuis) op kaart van Marcus Gerards (1562). Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen met half ondergrondse kelderverdieping onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen).


ID: 78682 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Jacob van Maerlantstraat 8 (Damme)
Woonhuis, heden "Eethuis de Zuidkant" daterend uit circa tweede helft 18de-begin 19de eeuw met mogelijk oudere kern.


ID: 78808 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Moerkerke

Kasteelstraat 7 (Damme)
Kasteeldomein van Moerkerke met omwald kasteel in parktuin, met een geschiedenis die opklimt tot in de middeleeuwen. Het huidige eclectische uitzicht van het kasteel dateert van 1908-1912. Het kasteel is gelegen op een opperhof omringd door een ronde walgracht, wat het park samen met de slingerende paadjes en follies, een pittoresk uitzicht geeft. Onder meer Mariagrot, pilaar, verschillende beelden, brugjes, ijskelde. In gevel bijgebouw, een nis met Mariabeeldje en natuurstenen plaat met opschrift.


ID: 78695 | Bouwkundig element

Huis Biscaeyen

Kerkstraat 11 (Damme)
Huis naar verluidt uit 1659 (verdwenen datering) mogelijk met oudere kern, zie bebouwing van diephuizen weergegeven op stadsplannen van A. Sanderus (1614-1644) en J. Blaeu (1649). Voorheen bestaande uit twee diephuizen met dubbele puntgevel; linkerpuntgevel als bijkomende vleugel in 1860 opgetrokken op een nog onbebouwd perceel. Zogenaamd als herinnering aan de wijnhandel waarvan de stad Damme in de middeleeuwen het stapelrecht bezit ("Biskajers": handelaars). In de loop van de 19de en 20ste eeuw achtereenvolgens in gebruik als graan- en kolenhandel en vervolgens tot het derde kwart van de 20ste eeuw als benzinestation. Naar verluidt gevels ontpleisterd in 1933.