6633 resultaten
ID: 8164 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dorp 18 (Denderleeuw)
Alleenstaand huis van twee bouwlagen onder schilddak. Baksteenbouw uit het vierde kwart van de 18de eeuw met verwerking van zandsteen. Grote beboomde en deels ommuurde achtertuin gelegen aan de Dender. Voortuintje afgesloten door middel van een hoge aansluitende muur bij de kerkhofomheining; overluifeld poortje tussen natuurstenen pijlers.
ID: 8183 | Bouwkundig element
Leliestraat 34 (Denderleeuw)
Vrij grote gesloten hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een vierkante geplaveide binnenkoer met tuin; boerenwoning opklimmend tot midden 18de eeuw. Inrijpoort in muur aan straatzijde. Haakse dienstgebouwen van baksteen met gecementeerde plint onder zadeldaken, uit de eerste helft van de 19de eeuw.
ID: 8162 | Bouwkundig element
Parochiestraat 118 (Denderleeuw)
Sterk verbouwde middelgrote kerk met laatgotische westtoren, met ommuurd parkje, het oorspronkelijk kerkhof vervangend.
ID: 8186 | Bouwkundig element
Parochiestraat 33 (Denderleeuw)
Sterk verbouwd boerenhuis onder zadeldak, vermoedelijk uit het vierde kwart van de 18de eeuw.
ID: 8189 | Bouwkundig element
Welleplein (Denderleeuw)
De oude kerk, uit de 14de tot 15de eeuw, stond te midden van het huidig dorpsplein, tegenover de pastorie en werd in 1875 afgebroken. Opbouw van de nieuwe neogotische kerk naar ontwerp van Modeste De Noyette in 1871. Kruisbasiliek met westtoren, ingeplant op het uiteinde van het dorpsplein, naast de pastorie. Kerkhof ten noorden met een collectie aan graftekens uit de 18de, 19de en 20ste eeuw.
ID: 207092 | Bouwkundig element
Begijnhof 20 (Dendermonde)
Huidig gebouw bestaande uit twee woningen met gemeenschappelijk ingang. De drie rechter traveeën omvatten een huis van 1626-1628, de ingang en twee linker traveeën werden in 1715 samen met nummer 19 herbouwd op de plaats van een eind 16de-eeuwse begijnenwoning.
ID: 48424 | Bouwkundig element
Broekkouter 131 (Dendermonde)
Romp van de voormalige Heirbaanmolen, een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier die gebouwd werd tussen 1770 en 1818. Naast de voormalige molen bevindt zich een kleine Onze-Lieve-Vrouwegrot.
ID: 48079 | Bouwkundig element
Brusselsestraat (Dendermonde)
Imposante, deels 18de-eeuwse en 14de- en 15de-eeuwse parochiekerk. De neobarokke voorgevel ziet uit op de Brusselsestraat, de stoep is afgesloten met een laag ijzeren hek links en rechts van het toegangsportaal. De kerk ontvouwt een driebeukig schip van vijf traveeën met aansluitend koor van één travee met driezijdige sluiting, vierkante massieve gotische toren met aangebouwde sacristie en het vroegere rechthoekig koor met rechte sluiting; zeszijdig traptorentje tegen de noordelijke torenmuur.
ID: 48730 | Bouwkundig element
Camille Marchantplein 100 (Dendermonde)
Haaks ten opzichte van de straat ingeplante en zuidoostelijk gerichte boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak (leien, voorheen met pannen), minstens opklimmend tot eind 18de eeuw, mogelijk teruggaand op nog oudere constructie. Van de voormalige hoeve rest nu nog deze langgerekte woning, die naar verluidt circa 1974 grondig gerenoveerd werd. Verankerde bakstenen lijstgevel op gepikte plint, met onder meer getraliede rechthoekige vensters.
ID: 48676 | Bouwkundig element
Eegene 134-136, 134A-C (Dendermonde)
Herenhuis gelegen aan de Schelde, vermoedelijk in het derde kwart van de 18de eeuw gebouwd als buitenverblijf van kardinaal de Franckenberg, later olieslagerij Veldeman en maalderij en olieslagerij Duerinck. In 1886 wordt het huis uitgebreid, de oude bijgebouwen gesloopt en vervangen door de nog bestaande bedrijfsgebouwen en dienstgebouwen gegroepeerd in gesloten opstelling rondom de binnenplaats. Erf met voortuin aan de straatkant afgesloten door ijzeren hekwerk met centraal inrijhek aan ronde hekpijlers en bakstenen muur.