Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6633 resultaten


ID: 206967 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Karel Eeckhoutstraat 15 (Dendermonde)
Dieper gelegen haaks op de straat ingeplant voormalig boerenhuis in een ruime omringende beboomde tuin. Van straat afgescheiden door brede gracht. Toegankelijk via ijzeren hek aan gemetste vierkante pijlers op sokkel met hardstenen dekplaat.


ID: 48905 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lambroeckkapel

Lambroeckstraat (Dendermonde)
De Lambroeckkapel, door de bevolking ook wel de Koortskapel genoemd, is te midden van weide- en akkerland gelegen aan een veldweg in de Lambroeckstraat. Deze kapel werd door brand geteisterd en in 1763 heropgebouwd in zijn huidige vorm.


ID: 308335 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Langestraat (Dendermonde)
Pijlerkapel vermoedelijk van 1785, gelegen aan het begin van een erfoprit.


ID: 48604 | Bouwkundig element

Schandpaal

Mespelarestraat (Dendermonde)
Deze heerlijkheidspaal, een materiële getuige van de middeleeuwse rechtspraak, werd opgericht in de tweede helft van de 18de eeuw door de Antwerpse familie Goubau, heren van Mespelare en Gijzegem.


ID: 48860 | Bouwkundig element

Hoevecomplex

Migrostraat 123 (Dendermonde)
Hoeve, minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. De semigesloten hoeve omvat in U-vorm opgestelde bakstenen gebouwen onder rode pannen zadeldaken: ten zuidoosten de boerenwoning, ten noordoosten de dwarsschuur en ten zuidwesten de stallen die schuin ingeplant zijn aan de straat. De erftoegang is afgesloten door een breed houten ingangshek, links aan een zware, vierkante bakstenen hekpijler met piramidale bekroning. De woning klimt minstens op tot de tweede helft van de 18de eeuw en bewaart reminiscenties aan de houtbouw of resten van een oudere houten constructie.


ID: 48861 | Bouwkundig element

Hoeve

Opstalplein 22 (Dendermonde)
De woning klimt wellicht op tot de tweede helft van de 18de eeuw; dit oudste onderdeel van de hoeve is als afzonderlijk bouwvolume. De bedrijfsgebouwen sluiten in U-vorm bij elkaar aan onder snijdende bedaking met vrijwel idem nokhoogte; zoals dikwijls voorkomt werden zij in een jongere periode dan de woning opgericht, hier ten laatste in 1829, zie primitief kadasterplan. Vijver met oude natuurstenen oeverversteviging.


ID: 48560 | Bouwkundig element

Hoeve Baetens

Oude Molenstraat 98 (Dendermonde)
Zuidoostelijk georiënteerde langgevelhoeve in kern minstens opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw, van acht traveeën en één bouwlaag onder steil pannen zadeldak, met typische kleine uitbouw achteraan onder uitgelengd dak. Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepekte plint.


ID: 48612 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Oudegemse baan (Dendermonde)
Pseudobasilicale kerk opgetrokken uit zandsteen. De oudste delen van de kerk, kruisingstoren en deel van koor, klimmen vermoedelijk op tot de tweede helft van de 13de eeuw, meermaals vergroot. Driebeukig schip van vijf traveeën, uitspringend transept met ongelijke transeptarmen van één travee, driebeukig, vlak afgesloten koor en aangebouwde sacristie en berging aan de noordzijde, in de oksel van zuidbeuk en transeptarm, aangebouwd portaal.


ID: 48859 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Plesbosstraat 1 (Dendermonde)
Op de kaart van graaf de Ferraris van 1771-1778 is op dezelfde locatie een gebouwengroep aangeduid met losse configuratie en omhaagde boomgaard ten zuiden. De hoeve is van noord tot west omgeven door het bijhorend erf met deels door hagen afgeboorde boomgaard. Een grote eik markeert de toegang van de hoeve. De woning werd in het tweede kwart 19de eeuw vergroot en door aanpassing en uitbreiding van het L-vormig bedrijfsgebouw ten zuiden omgevormd tot gesloten hoeve in het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 48699 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Schoonaardebaan 31 (Dendermonde)
Alleenstaand burgerhuis op de plaats van een voormalige, 18de-eeuwse of begin 19de-eeuwse afspanning met bijhorende landgebouwen, remise voor postkoetsen en stallen voor de paarden fungerende als stopplaats op de lijn Aalst - Lokeren.