Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 48993 | Bouwkundig element

Burgerhuis De Schouder

Grote Markt 18 (Dendermonde)
Voormalig woonhuis, voor het eerst vermeld in 1375, in de 17de eeuw verbouwd tot Leenhof van het Land van Dendermonde en tot gevangenis. Vermoedelijk op het einde van de 18de eeuw geveltop verwijderd en woning verbouwd tot een huis met een bepleisterde lijstgevel. Rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder bedaking in kunstleien.


ID: 48549 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Hekkenhoek 30 (Dendermonde)
Achterin gelegen boerenwoning parallel aan de straat aan gekasseid pad, deels achter nummer 28, voorafgegaan door omhaagde voortuin met fruitbomen, afgesloten door ijzeren hek aan betonnen pijlers. Boerenwoning volgens historisch kaartmateriaal minstens opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw.


ID: 48550 | Bouwkundig element

Hoeve

Hekkenhoek 34 (Dendermonde)
Vroeger gekend als "Pottershof". Hoeve met bijna gesloten aanleg rond verhard erf, aan de straat afgesloten door nieuw ijzeren hekwerk; ouder ijzeren hek tussen bakstenen pijlers ten zuidoosten.


ID: 48621 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartparochie met tuin

Hofstraat 7, 7A (Dendermonde)
Oude pastorie vernield eind 16de eeuw. In 1608 nam de Gentse priester-dichter en pastoor Justus de Harduwijn zijn intrek in de nieuwe pastorie van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. De pastorie werd in het derde kwart van de 18de eeuw vergroot en verbouwd. Ingeplant in een uitgestrekte beboomde tuin, aan de straatzijde afgesloten door een lage bakstenen muur, en een segmentboogvormige deur in geblokte arduinen omlijsting, gedateerd 1758, met gebogen waterlijst. Links opzij, inrijpoort tussen bakstenen pijlers met een arduinen dekplaat met bolbekroning.


ID: 48386 | Bouwkundig element

Hoeve

Hoofdstraat 159 (Dendermonde)
Hoeve, in kern minstens opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw en opgetekend op het Land- en Kaartboek van Appels van 1783-1784. Gebouwen met U-vormig grondplan geplaatst rond gekasseid erf, afgesloten van de straat door fraai smeedijzeren hek.


ID: 48387 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoofdstraat 165 (Dendermonde)
Burgerhuis, minstens opklimmend tot circa 1783-1784. Verankerde woning van zes traveeën en één bouwlaag op een verhoogde begane grond met bedaking in zwarte Vlaamse pannen, nieuwe uitspringende gootlijst.


ID: 48862 | Bouwkundig element

Herenhuis De Rycke

Hoofdstraat 175 (Dendermonde)
Het herenhuis ligt naast één van de oudste Scheldeveren en aan een historisch oude verbindingsweg binnen de regio Dendermonde. In kern klimt de woning minstens op tot de tweede helft van 18de eeuw. Haar huidig voorkomen, afgezien van enkele jongere ingrepen, kwam tot stand in het eerste kwart van de 19de eeuw met uitbreiding uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 48379 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Apolloniaparochie met tuin

Hoofdstraat 49 (Dendermonde)
De pastorie is een typisch dubbelhuis uit 1769 naar ontwerp van Pieter Joannes Oste en Simon (van) Swaervelde. De pastorie heeft een volledig afgesloten voorhof met gemetste poort onder leien schilddakje, oorspronkelijk verbonden met tuinmuren, en een siertuin langs beide kanten geflankeerd door een bijgebouw. De tuin laat nog duidelijk de 18de-eeuwse formele en axiaal-symmetrische aanleg herkennen die vermoedelijk uit de bouwperiode van de pastorie dateert.


ID: 206967 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Karel Eeckhoutstraat 15 (Dendermonde)
Dieper gelegen haaks op de straat ingeplant voormalig boerenhuis in een ruime omringende beboomde tuin. Van straat afgescheiden door brede gracht. Toegankelijk via ijzeren hek aan gemetste vierkante pijlers op sokkel met hardstenen dekplaat.


ID: 48905 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lambroeckkapel

Lambroeckstraat (Dendermonde)
De Lambroeckkapel, door de bevolking ook wel de Koortskapel genoemd, is te midden van weide- en akkerland gelegen aan een veldweg in de Lambroeckstraat. Deze kapel werd door brand geteisterd en in 1763 heropgebouwd in zijn huidige vorm.