6633 resultaten
ID: 48898 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Schuurkouter (Dendermonde)
Grote rechthoekige wegkapel met driezijdige sluiting in baksteenbouw onder steil zadeldak met leien en voorzien van een ijzeren sierkruis en bolornament. In de klokvormige voorgevel is de wegkapel op een gevelsteen 1759 gedateerd. De kapel wordt geflankeerd door twee van de oorspronkelijk vier geleide linden.
ID: 48901 | Bouwkundig element
Sint-Ursmarusstraat (Dendermonde)
De kerk heeft een driebeukig grondplan met een klein koor, geflankeerd door kleine sacristieën, een monumentale westtoren met aan weerszijden annexen onder een lessenaarsdak die lager zijn dan de eigenlijke zijbeuken. Van de gotische kerk, die omstreeks 1500 gebouwd werd, rest nog slechts de onderbouw van de vierkante westtoren.
ID: 48986 | Bouwkundig element
Smidsestraat 18 (Dendermonde)
Het herenhuis bezit een brede rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en bezit de gebruikelijke 19de-eeuwse aanleg van een dubbelhuis dat vijf traveeën telt. Binnenshuis zijn er duidelijke aanwijzingen dat de drie rechtertraveeën teruggaan op een enkelhuis met bovenverdieping minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Het bakstenen bijgebouw aan de noordelijke langszijde van de tuin omvat het vroegere knechtenhuisje en paardenstallen en telt nog zes traveeën.
ID: 48575 | Bouwkundig element
Smidsestraat 84 (Dendermonde)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen L-vormig geschikt rond verhard en deels begroeid erf, aan de straat afgesloten door hoge haag met ijzeren hek.
ID: 48499 | Bouwkundig element
Theodoor Vermylenstraat 138 (Dendermonde)
Gedateerd 1782 op jaaranker. Met huidig grondplan al aangegeven op het primitief kadasterplan (1816). Hoeve bestaande uit woonhuis en landgebouw opgesteld in L-vorm, voorerf afgescheiden van de straat door een afsluiting in betonplaten, doorbroken door een ijzeren toegangshek.
ID: 48319 | Bouwkundig element
Vlasmarkt 47 (Dendermonde)
Herenhuis, vermoedelijk opgetrokken in de tweede helft van de 18de eeuw, op de grondvesten van het eeuwenoude Coorenhuus, geboortehuis van dichter Prudens Van Duyse. Hoekhuis van acht traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder schilddak met kunstleien. Beeldje van Heilig Hart van Jezus in rondboogvormige nis in de tweede travee.
ID: 48856 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Vlassenbroek 192 (Dendermonde)
De vrijstaande pastorie van Vlassenbroek ligt ten noordoosten van de kerk. Ze bevindt iets van de straat verwijderd en heeft een met hekwerk afgesloten ommuurde voortuin en open achtertuin. De pastorie was oorspronkelijk een gebouw van slechts één bouwlaag met een mansardedak dat minstens tot 1775 opklimt. Na de aankoop in 1876 werd het met een bovenverdieping verhoogd en voorzien van een uniforme bepleisterde voorgevel.
ID: 48396 | Bouwkundig element
Vrijstraat (Dendermonde)
Door de sterke bevolkingsgroei in de tweede helft van de 18de eeuw werd in 1783-1784 beslist een nieuwe kerk te bouwen naar ontwerp van ingenieur Judocus Sibens. De oude kerk werd in 1785 gesloopt met uitzondering van het koor. Het gebouw werd opgetrokken in een sobere classicistische baksteenarchitectuur, met behoud van het grotendeels zandstenen koor uit de 16de eeuw, met dakbedekking van blauwe Naamse leien. Bakstenen metselwerk op zandstenen plint, afbraakmateriaal van de gesloopte kerk.
ID: 84392 | Bouwkundig element
Baljuwstraat (Dentergem)
Arduinen schandpaal van 1780. De schandpaal is opgericht in opdracht van Anna-Maria Maelcamp, weduwe van Jonkheer Emmanuel-Bernard Moerman en de toenmalige heerseres over de heerlijkheid Oude Walle.
ID: 84307 | Bouwkundig element
Baljuwstraat 7-8 (Dentergem)
Herenhuis, voormalige woning van de baljuw, gedateerd "1763" zie muurankers. Dubbelhuis, schuin op de rooilijn geplaatst, opgetrokken door Peter Bernardus Minne. Achterliggende weide met aan de noordwestzijde een hekken met pijlers in gesinterde baksteen. Stallingen en wagenhuis, verankerde baksteenbouw met witbeschilderde voorgevel en onder pannen zadeldak.