Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6633 resultaten


ID: 84519 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kapellestraat 47 (Dentergem)
Halfvrijstaand herenhuis, eventueel terugklimmend tot eind 18de-begin 19de eeuw. Staat op het Primitief Kadasterplan van circa 1830; het huis met achteraan een branderij is dan eigendom van Jan Minne, griffier te Wakken. In 1894 vermeldt het kadaster de aanwezigheid van een stoombrouwerij. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak.


ID: 84337 | Bouwkundig element

Pastorie

Kerkstraat 1 (Dentergem)
Gemeentehuis van Dentergem, voormalige pastorie. In 1784-1785 laat de toenmalige pastoor, Jan Demeyer, een nieuwe pastorie oprichten die de oude, vervallen pastorie uit 1605 moet vervangen. De architecten Dutre (Gent) en Cazart (Kortrijk) tekenen het plan van de voorgevel. Het dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën heeft nog de oorspronkelijke indeling met traveenissen


ID: 84429 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus en Sint-Lucia

Kouterweg (Dentergem)
Vroeggotische parochiekerk met romaanse toren opklimmend tot de 14de eeuw. Georiënteerde tweebeukige kerk met noordbeuk voorzien van achthoekige vieringtoren. Beide beuken voorzien van een driezijdig afgesloten koor.


ID: 84353 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Meulebekesteenweg 63 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, vanaf de straat bereikbaar via een lange oprit. Naar verluidt "Goed te Maldeghem", op de huidige kadasterkaart komt hier het toponiem De Maldegem hoek voor. De hoeve zou volgens zegsman dateren van 1767, de site staat op de Ferrariskaart (1770-1778). De gebouwen liggen rond een begraasd erf. Woonhuis met links een aandak, zadeldak bedekt met eternietplaten eveneens volgens zegsman ter vervanging van een rieten dak. Verankerde baksteenbouw met witbeschilderde voorgevel en gepekte plint.


ID: 84603 | Bouwkundig element

Catharinakapel

Ommegangstraat (Dentergem)
Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige apsis en onder leien zadeldak. Al vermeld in 1455, gelegen ten opzichte van de Kapellestraat en aan de zuidoosthoek van de Baliekouter. Op de gravure van Sanderus' Flandria Illustrata (1641-1644) is het kapelletje "Capelleken van St. Catheline" getekend als een huisje met dakvenster en ligt midden in een rechthoekig veldje afgeboord met dubbele bomenrijen. De kapel in zijn huidige vorm dateert uit het eind van de 18de eeuw, staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Chapelle de Ste Cathérine".


ID: 84385 | Bouwkundig element

Wegkruis Kruis Gillis Van den Heede

Tieltseweg (Dentergem)
Wegkruis "Kruis Gillis Van den Heede" op de hoek met de Meulebekestraat. Het kruis wordt op historische kaarten met verschillende namen vermeld: op de Atlas der Buurtwegen (1843) als "Croix Bovyn", op de Vandermaelenkaart (circa 1850) als "Calv. De Devenyn". Het kruis dateert waarschijnlijk van 1769 en is opgericht ter nagedachtenis van burgemeester (voor het eerst in 1728) Gillis Van den Heede. Deze zou hier in 1751 zijn vermoord en begraven.


ID: 84387 | Bouwkundig element

Annakapel

Tieltseweg (Dentergem)
"Annakapel" in de volksmond ook "Koortskapel" of "Kutskapel" genoemd. Gelegen aan de rand van het Hoenderveld. Volgens de overlevering de plaats waar men van de koorts kon genezen en waar de Heilige Anna enkele mirakelen zou hebben verricht. Nieuw gemetselde witbeschilderde, bakstenen kapel met driezijdige apsis onder leien zadeldak.


ID: 84444 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve Goed Ter Hoyen

Tieltstraat 17 (Dentergem)
Historische omwalde hoeve met losse bestanddelen met opperhof-neerhofstructuur. Voormalige locatie van het kasteel van Markegem. In begin van oprit, aan zuidzijde, witbeschilderde pijlerkapel onder zadeldak, bekroond met smeedijzeren kruis en voorzien van beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw achter smeedijzeren hek. Ten oosten van het erf bevindt zich het woonhuis in verankerde baksteenbouw met beraapte voorgevel. Ten zuiden wagenkot en dwarsschuur. Ten westen, stal.


ID: 84497 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Volderstraat 26 (Dentergem)
Dieper gelegen hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie afbeelding in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste van Huffel (1770). Op een balksleutel in het woonhuis is het jaartal "1789" uitgesneden, eventueel is het huis dan herbouwd of aangepast. Volgens kadastergegevens is het huis vergroot circa 1864, op dat ogenblik een pachthoeve van baron Piers de Raveschoot.


ID: 84630 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Catharina met kerkhof

Wapenplaats (Dentergem)
Laatclassicistische parochiekerk, gebouwd in 1790-1794 naar ontwerp van architect Colin, ter vervanging van een romaanse kerk met achtzijdige toren op dezelfde locatie. Het deels ommuurde kerkhof sluit aan bij de kerk.