Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 46388 | Bouwkundig element

Herberg en hoeve De Swaen

Loveren 2 (Baarle-Hertog)
Gelegen in de zeer kleine enclave zogenaamd De Loversche Akkers. Voormalige herberg en hoeve, in kern minstens opklimmend tot 1585, in huidige vorm vermoedelijk uit het laatste kwart van de 18de eeuw.


ID: 46391 | Bouwkundig element

Café Hof van Brussel

Molenstraat 2-4 (Baarle-Hertog)
Belgisch douanekantoor met café. Eenheidsbebouwing, heden met herberg en winkel, in totaal zeven traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend mank zadeldak; in kern minstens opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw.


ID: 46392 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Molenstraat 6 (Baarle-Hertog)
Half open dubbelhuis in kern minstens opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw.


ID: 51958 | Bouwkundig element

Burgerwoning

Markt 18 (Balen)
Halfvrijstaand burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak, in kern mogelijk opklimmend tot eind 18de eeuw.


ID: 51977 | Bouwkundig element

Kapel Troosteresse Der Bedrukten

Steegsebaan (Balen)
Schuin ingeplant en achterin gelegen 18de-eeuws bedehuisje met de oudste sporen opklimmend tot 1753 en opgericht ter vervanging van een oorspronkelijk houten kapelletje.


ID: 52246 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Welderstraat 8 (Balen)
Oorspronkelijk langgestrekte hoeve, opklimmend tot 1772, zie jaartal van gesinterde baksteen.


ID: 89148 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Beekstraat 99 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels verhard erf. Toegankelijk via een erfoprit geflankeerd door betonnen erfpijlers met bolbekroning en smeedijzeren hekken. Geflankeerd door bomen. Imposante dwarsschuur met geïntegreerde stal en wagenhuis van twee traveeën onder een pannen zadeldak, onderbroken door een sleepdak ter hoogte van de schuurdoorrit. Het volume is fasegewijs tot stand gekomen. Het oudste gedeelte wordt reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830.


ID: 89156 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Berendonkstraat 15 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Reeds weergegeven op de kaart van Ferraris van 1770-1778 als site met drie vrijstaande gebouwen in een losse opstelling en achterliggende tuin. Het huidige uitzicht is het resultaat van een verbouwing uit de jaren 1970. Behouden volume met nieuwe invulling en aanpassing van de muuropeningen en gedeeltelijk vernieuwd gevelparement. Schuur, verankerde rode baksteenbouw onder pannen zadeldak gevat tussen tussen bakstenen puntgevels met centrale dwarsdoorrit.


ID: 89158 | Bouwkundig element

Hoeve Roedervelde

Berendonkstraat 23 (Beernem)
Historische hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels geasfalteerd erf. Boerenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, een gelijkaardig volume staat reeds afgebeeld op de kaart van Ferraris van 1770-1778. De huidige configuratie dateert volgens het kadaster van 1928. Vrijstaande dwarsschuur van rode verankerde baksteen, staat ook weergegeven op de kaart van Ferraris.


ID: 88948 | Bouwkundig element

Herberg

Bloemendalestraat 2 (Beernem)
Herberg van het type afspanning gelegen aan het kruispunt bij de baan Brugge - Knesselare afgebeeld op de Ferrariskaart van 1770-1778. Beeldbepalend dubbelhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw van vijf traveeën oorspronkelijk bestaande uit één bouwlaag, aan voorzijde circa 1911 opgetrokken tot twee bouwlagen onder mank zadeldak.