6632 resultaten
ID: 76118 | Bouwkundig element
Markt (Assenede)
De oorspronkelijke schandpaal werd vermoedelijk opgericht door graaf della Faille d'Assenede, heer van het Assenedeambacht tussen 1771 en 1775. Gerestaureerde achtzijdige arduinen paal op hoge sokkel met Toscaans kapiteel en nieuwe bekroning met schildhoudende leeuw met heraldisch wapen van de familie della Faille d’Assenede; ketting met halsijzer en tekstplaatje op de schacht, geplaatst op een nieuw voetstuk.
ID: 76100 | Bouwkundig element
Markt 4 (Assenede)
Imposante laatclassicistische constructie, oorspronkelijk gebouwd als Landhuis of schepenhuis van het Ambacht Assenede in 1771. Voorbouw van vier traveeën en twee bouwlagen met attiek onder leien schilddak met sierlijke houten vierkant klokkentoren met koperen klokdakje en windwijzer.
ID: 76013 | Bouwkundig element
Markt 6 (Assenede)
Burgerhuis gebouwd in 1778 door notaris Franciscus Xaverius Mys en zijn echtgenote Anna Jacoba Pijnaert en toegeschreven aan de Gentse bouwmeester Jan Baptist Simoens. Het burgerhuis is een mooi voorbeeld van classicistische architectuur door de aanwezige kenmerkende Lodewijk XVI-decoratie. De voorgevel met symmetrische dubbelhuisopstand telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder zwart pannen zadeldak.
ID: 76135 | Bouwkundig element
Meuleken 79 (Assenede)
Hoeve met losse bestanddelen, gelegen in een groot begraasd erf met een opvallende notelaar voor het huis, vermoedelijk daterend uit het einde van de 18de eeuw of het begin van de 19de eeuw.
ID: 76219 | Bouwkundig element
Oosthoek 136 (Assenede)
Gelegen op het kruispunt met Hendekenstraat, Burgstraat en Nieuwburgstraat, belangrijke invalswegen naar Ertvelde, Bassevelde Oosteeklo en Assenede, reeds bekend in de 18de eeuw. Café gestopt in 1959.
ID: 76119 | Bouwkundig element
Prins Boudewijnlaan (Assenede)
Classicistische kapel, op de voorgevel en op een steentje in de achtergevel 1773 gedateerd. Volgens documenten van 1750 in het kerkarchief van Assenede, werden er toen al plannen gemaakt om een nieuwe kapel op te richten met financiële en materiële steun van de parochianen.
ID: 76242 | Bouwkundig element
Schare 27 (Assenede)
Hoeve met losstaande woning en schuur, gelegen ten noorden van de dijk en op de hoek van de Sint-Jorispolderstraat leidend naar Watervliet, vermoedelijk daterend uit het einde van de 18de eeuw of het begin van de 19de eeuw.
ID: 76062 | Bouwkundig element
Vent 6 (Assenede)
Hoeve bij de verdwenen Ventmolen, een houten spillemolen-korenwindmolen. Hoeve met losse bestanddelen. Het woonhuis dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bakstenen boerenwoning van vier traveeën zonder bovenverdieping, afgedekt met een zadeldak met rode pannen.
ID: 76371 | Bouwkundig element
Vlasgaardstraat 18 (Assenede)
Hoeve van het regionaal kenmerkende open hoevetype met losse bestanddelen op met gras begroeid erf, vermoedelijk daterend uit eind 18de eeuw of begin 19de eeuw, de huidige bedrijfsgebouwen werden later opgetrokken. Voor de boerenwoning staan vijf leilinden met gekalkte stam.
ID: 79040 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bouvriestraat 3-5, Doorniksesteenweg 581 (Avelgem)
Domein van kasteel van Bossuit met oranjerie en afhankelijkheden, gesitueerd in een uitgestrekt park. Deels omwald classicistisch kasteel met 17de-eeuwse kern, huidig uitzicht bekomen in de 19de eeuw. Imposant, symmetrisch gebouw op rechthoekige plattegrond, drie op zeven traveeën en drie bouwlagen. Ten noordwesten, binnen een ommuurde moestuin, oranjerie van 1850. Afhankelijkheden ten noorden, omvattende koetshuizen, paardenstallen en woonvertrek der knechten, opgevat als een ensemble in een eclectische, landelijke stijl, gedateerd 1862. Aan de ingang aan de Bouvriestraat kapelletje en restant van de bakstenen ommuring, geritmeerd door steunberen. Park met Engels geïnspireerde aanleg bestaande uit verschillende dreven en centraal een vijver.