Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6632 resultaten


ID: 89203 | Bouwkundig element

Hoeve Wijngaerde

Bruggestraat 172 (Beernem)
Historische hoeve, toegankelijk via een lange dreef; vooraan pijlerkapelletje. Voorliggende weilanden aan de straatzijde afgezoomd met een meidoornhaag. Boerenwoning, heden met nieuw gevelparement: drie linkertraveeën zijn een overblijfsel van een ouder gebouw, afgebeeld op de kaart van Ferraris van 1770-1778. In 1875 wordt het volume uitgebreid. Schuur uit 1875 en centraal gelegen hondenhok met ronde plattegrond en conisch dak.


ID: 89173 | Bouwkundig element

Huis Maes of De Poermolen

Bruggestraat 6, 8C (Beernem)
Woonhuis met kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw met een gevel uit de tweede helft van de 19de-eeuw. Volume van twee bouwlagen en zeven traveeën, met uitgewerkte beraapte lijstgevels.


ID: 89011 | Bouwkundig element

Hoeve 't Groot Kerkegoed

Halvemaanstraat 8 (Beernem)
Grosso modo met huidige gebouwenconfiguratie weergegeven op de kaart van Ferraris van 1770-1778. Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Erftoegang geflankeerd door twee hekpijlers. Linker pijler met ingewerkte beeldnis. Boerenwoning met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Geïntegreerde stal, een lager volume van verankerde rode baksteen. Vrijstaande schuur en stal van verankerde rode baksteen onder een pannen zadeldak.


ID: 89033 | Bouwkundig element

Beverhoutshoeve

Kasteelhoek 38 (Beernem)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels geasfalteerd erf. Het gebouwenbestand is fasegewijs tot stand gekomen. Boerenwoning is samenstel van drie volumes. Hoofdvolume van drie traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Oudere kern vermoedelijk teruggaand tot het begin van de 19de eeuw. Het huidige uitzicht dateert volgens het kadaster van 1931. Hierbij aansluitend een lager volume, afgebeeld op de kaart van Ferraris van 1770-1778.


ID: 89418 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Lanier

Maria-Aaltersteenweg 33-34, 35, 33A (Beernem)
Kasteeldomein met omwald kasteel bereikbaar via een toegangsbrug en jachtwachterwoning met wagenhuis. Kasteelhoeve met schuur waarin een smidse en aardappel- en fruitkelder bewaard zijn. Ommuurde moestuin met hek, serres, bergplaats en kippenhok en omhaagde hoogstamboomgaard ten zuiden. Parkaanleg in landschappelijke stijl met tot vijver omgevormde walgracht met tuinbruggen, tuinbeeld, ijskelder, gazons, solitaire bomen en bomengroepen, struikenmassieven en parkbos. Domein verbonden met de omgeving door dreven en toegankelijk via hekken en hekpijlers.


ID: 89261 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Oedelem of schepenhuys

Markt 1 (Beernem)
Vrijstaand gebouw van zes traveeën, drie rechter traveeën met verhoogde begane grond, drie linkertraveeën met twee bouwlagen onder een pannen zadeldak gevat tussen twee trapgevels. De monumentale gevel van de raadzaal wordt bekroond door een centraal dakvenster voorzien van volute topgevel met decoratieve cartouches waarvan een met opschrift ANNO/1752. Kelder opgebouwd uit twee eenvoudige parallelle tongewelven.


ID: 89041 | Bouwkundig element

Hoeve Eeckhof

Mexicostraat 2 (Beernem)
Teruggaand op een laatmiddeleeuwse opper- en neerhofsite binnen dubbele omwalling. Enkel het neerhof bleef behouden, het opperhof verdween in 1968. Erftoegang gemarkeerd door twee bakstenen pijlers, waarvan één een pijlerkapelletje. Beschermkapel ter ere van Maria gebouwd in 1941. Boerenwoning van vier traveeën en één bouwlaag onder en pannen zadeldak met 19de-eeuws uitzicht, doch met oudere kern. Ten oosten van het erf, een schuur- en stalvleugel die staat afgebeeld op de kaart van Ferraris 1770-1778.


ID: 89307 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Ruweschuurstraat 13 (Beernem)
Boerenarbeiderswoning van vier traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw witbeschilderd boven een gepekte plint. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van bewaard schrijnwerk en luiken. Oude kern zeker teruggaand tot 1770.


ID: 89317 | Bouwkundig element

Brouwerij, herberg en smederij De Nachtegael

Sijselestraat 8 (Beernem)
Bestaande uit verschillende volumes gelegen rond een deels gekasseid erf. De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen.


ID: 89076 | Bouwkundig element

Kasteel Hulstlo

Sint-Jorisstraat 82 (Beernem)
Kasteel, gelegen binnen een rechthoekige omwalling en toegankelijk via een brug over de omwalling aan de oostzijde; aan de noordzijde een verhevenheid. Het hoofdvolume vormt samen met het diephuis een L-vormige plattegrond, grosso modo afgebeeld op de kaart van Ferraris van 1770-1778. Verankerde baksteenbouw aan de tuinzijde opengewerkt met rechthoekige muuropeningen gevat in een segmentboogvormige nis.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.