6632 resultaten
ID: 92258 | Bouwkundig element
Daniël Vermandereplein (Avelgem)
Het huidige orgel werd gebouwd door J. Anneessens in 1928.
ID: 79297 | Bouwkundig element
Doorniksesteenweg 328 (Avelgem)
Vermoedelijk voormalig 18de-eeuws wetshuis. Volume aangegeven in het 'Lantbouck der prochie van Outrijve casselrye van Oudenaerde' van 1784. Naast wetshuis deed het vermoedelijk tevens dienst als afspanning. Mogelijk werd de woning later verhoogd, zie onder meer de verschillende vormgeving van de muuropeningen.
ID: 79300 | Bouwkundig element
Doorniksesteenweg 357 (Avelgem)
Imposant laat 18de-eeuws-vroeg 19de-eeuws herenhuis. Dubbelhuis met bakstenen lijstgevel. Dieper in gelegen en dwars op de straat ingeplant laat 19de-eeuws koetshuis.
ID: 79043 | Bouwkundig element
Doorniksesteenweg 388 (Avelgem)
Historische hoeve zogenaamd "Hof van Ename" of "Hof van Bossuit". De heuvelrug waarop de hoeve is ontstaan, was reeds bewoond in de Romeinse tijd, als centrum van een villa. Woonhuis ten oosten, dubbele dwarsschuur te noorden, cichorei-ast en voormalig open wagenhuis ten westen. Beeldbepalende poortdoorgang met geïncorporeerde duiventoren. Ten zuiden, stalvleugels. Bewaarde kasseiweg. Vervallen kapelletje. Onderkelderd dubbelhuis met laag volume van veertien traveeën van gewitte baksteen met getrapte fries. Bij deur nisje met heiligenbeeld.
ID: 79307 | Bouwkundig element
Doorniksesteenweg 401 (Avelgem)
Imposant laat 18de-eeuws herenhuis met later gecementeerd parement. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. ijstgevel bekroond door fronton. Opvallend portaal met rechthoekige vleugeldeur met bovenlicht gevat in hardstenen omlijsting met kroonlijst. Bordes.
ID: 79312 | Bouwkundig element
Gentweg 10-11 (Avelgem)
Eenheidsbebouwing uit de tweede helft van de 18de eeuw. Enkelhuizen van vijf en vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak bekleed met Vlaamse pannen.
ID: 79148 | Bouwkundig element
Knobbelstraat 15 (Avelgem)
Historische hoeve, reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Huidig gebouwenbestand vermoedelijk met 18de-eeuwse kern, zie gedateerde haardbalk in woonhuis met inscriptie ANNO IHS 1777. Hoeve met semigesloten opstelling, bestaande uit al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen onder zadeldaken. Zuidoostelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen muur en ijzeren hek. Ten noordwesten, het woonhuis, ten noordoosten de schuur en ten zuidwesten de stalvleugel. Boerenhuis van zes traveeën met aflijnende bakstenen fries, voor de streek typische deuromlijsting van zwarte baksteen.
ID: 79282 | Bouwkundig element
Oude Plaats 13 (Avelgem)
Voormalige pastorie van 1760, zie datumsteen in linker zijgevel. Lage verankerde baksteenbouw. Centraal vermoedelijk later toegevoegd driehoekig fronton. Aanpalend poortgebouw.
ID: 79332 | Bouwkundig element
Sint-Pietersstraat (Avelgem)
Georiënteerde dorpskerk binnen een ommuurd kerkhof. In oorsprong vroeggotische kerk, die in de loop der tijden gewijzigd werd: de verscheidenheid van materialen en de bouwnaden verwijzen naar de talrijke verbouwingen die de kerk onderging. Eenvoudig bedehuis deels opgetrokken in natuursteen en deels in baksteen. De plattegrond ontvouwt een driebeukige hallenkerk van vier traveeën, voorafgegaan door een vierkante, 14de-eeuwse westtoren. Vijfzijdig koor met drie spitsboogvensters. Achter de zuidbeuk Sint-Pieterskapel op rechthoekig grondplan. Aansluitend op de noordbeuk sacristie.
ID: 46366 | Bouwkundig element
Burgemeester van Gilsestraat 3 (Baarle-Hertog)
Woning van de familie van Gilse, eertijds met bijhorende brouwerij, zie Vander Maelenkaart van 1854.