Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9660 resultaten


ID: 74089 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Boembeke 9 (Brakel)
Gesloten hoeve Bombeke volgens de Ferrariskaart van 1771-1778. Huidige bakstenen bedrijfsgebouwen onder aaneensluitende pannen zadeldaken, voorzien van toegangspoort met doorrit midden aan de straat, merendeels uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Verharde binnenplaats met achterin breedhuis grotendeels met twee bouwlagen, naar verluidt gebouwd in 1933 op de plaats van het oude boerenhuis. Ten westen, kapelletje op erfhoek naast toegangshek en onder linde aan de straat, opgericht in 1933.


ID: 73752 | Bouwkundig element

Herberg en bakkerij In de Brusselsche Poort

Brusselsestraat 1 (Brakel)
Voormalige herberg en bakkerij zogenaamd "In de Brusselsche Poort", vervolgens postkantoor en thans woonhuis op driesprong Neer-, Watermolen- en Brusselsestraat. In kern uit het tweede kwart van de 19de eeuw, aangepast in het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 73759 | Bouwkundig element

Diggiehoeve

Diggieweg 14 (Brakel)
Complex volgens kaartmateriaal en interieurelementen in kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, vergroot in het tweede kwart van de 19de eeuw en het vierde kwart van de 19de eeuw. Landbouwbedrijf met gekasseid vierkant erf volledig omsloten door verankerde gewitte bakstenen bedrijfsgebouwen. Toegankelijk via een recente aanbouw aan de straat die uitkomt op de overzolderde erftoegang ten zuidwesten van het erf tegenover het boerenhuis.


ID: 73921 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Donkerstraat 13 (Brakel)
Bakstenen boerenburgerhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, wellicht uit de eerste helft van de 19de eeuw, met latere aanpassingen zoals toevoeging zoldervensters van halve verdieping.


ID: 43712 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Donkweg 5 (Brakel)
Vrij grote gesloten bakstenen hoeve, zijdelings palend aan tot zandweg versmald gedeelte van de straat. Deels gewitte bakstenen gebouwen met dezelfde aanleg als in de eerste helft van de 19de eeuw. Ten noorden, in kern oudere boerenwoning tenminste uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 73925 | Bouwkundig element

Herenhuis

Everbeekplaats 14 (Brakel)
Alleenstaand herenhuis met voortuintje en diepe ommuurde achtertuin, in 1856 als schenking aanvaard om sindsdien als pastorie te dienen. Dubbelhuis van zes traveeën en wellicht aanvankelijk één bouwlaag minstens opklimmend tot begin 19de eeuw, vermoedelijk echter nog uit de tweede helft van de 18de eeuw en waarschijnlijk in het derde kwart van de 19de eeuw vergroot met bovenverdieping. Eenvoudig rechthoekig tuinpaviljoen met bakstenen zijwanden en leien zadeldak.


ID: 73926 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Everbeekplaats 15 (Brakel)
Voormalige café, gelegen ten noorden tegenover de Sint-Mariekerk. Boerenburgerhuis van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, vermoedelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw, aangepast in begin 20ste eeuw.


ID: 73923 | Bouwkundig element

Zusterklooster met godshuis van Everbeek-Beneden

Everbeekplaats 4 (Brakel)
Ten oosten achter de kerk gelegen rest van voormalig zusterklooster met godshuis van Everbeek-Beneden. Stichting in 1844 van het godshuis bediend door hospitaalzusters franciscanessen met bijhorend weeshuis, pensionaat en lagere meisjesschool. Heden rest nog een deel van het bakstenen gebouwencomplex, door zijn grootschalig volume refererend aan zijn aanvankelijke functie.


ID: 73924 | Bouwkundig element

Herenhuis

Everbeekplaats 5 (Brakel)
Deels onderkelderd herenhuis uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Tegen linker zijgevel aanpalend koetshuis onder lessenaarsdak; rondboogpoort met bakstenen booglijst op imposten.


ID: 74093 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

G.Gezellestraat 9 (Brakel)
Breedhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, uit het tweede kwart van de 19de eeuw; vermoedelijk later links uitgebreid na gevelknik met één travee.