9660 resultaten
ID: 73766 | Bouwkundig element
Gauwstraat 1/1-2, 1/4-6 (Brakel)
Leegstaande maalderijgebouwen naar verluidt tot voor tien jaar in gebruik, interieur en installatie ontmanteld. Volgens kadasterarchief en cartografisch materiaal bebouwing, oorspronkelijk horend bij eigendom Neerstraat nummer 54, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Sinds de eerste helft van de 19de eeuw oliemolen, aangedreven door paardenkracht.
ID: 73775 | Bouwkundig element
Geraardsbergsestraat 135 (Brakel)
Voormalige afspanning, heden gesloten hoeve met woonhuis aan de straat, beschaduwd door drie linden. Volgens overlevering gebouwd circa 1810-1811, afspanning reeds na korte tijd stopgezet. Boerenwoning van acht traveeën onder wolfsdak, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Bedrijfsgebouwen uit het vierde kwart van de 19de eeuw en de 20ste eeuw rondom vierkante binnenplaats
ID: 73776 | Bouwkundig element
Groeneweg 3 (Brakel)
Semigesloten hoeve, met U-vormige aanleg, en café, met erftoegang aan Driestenbroekestraat. Gemoderniseerde bakstenen dienstgebouwen met pannen zadeldaken rondom gekasseid erf. Bakstenen boerenwoning van zes traveeën onder vernieuwd zadeldak, minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 19de eeuw; bevat elementen die verwijzen naar vroegere woning in hout- en leembouw.
ID: 74091 | Bouwkundig element
Groenstraat 11-15, 15A (Brakel)
Klooster van de zusters Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel en bijbehorende onderwijsinstelling, voorheen "Kostschool St.-Franciscus van Assisi", sinds 1947-48 zogenaamd "Instituut Stella Matutina". Klooster als bijhuis van het moederklooster van de congregatie te Opbrakel opgericht in 1837 in een achterin gelegen molenaarswoning met stenen korenwindmolen. Minstens sinds 1850 bestaande bijbehorende kostschool. Nadien voortdurend uitgebreid, verbouwd en vernieuwd. Sinds eind jaren 1920 bezat het complex reeds grosso modo zijn huidige aanleg. Onder impuls van V. De Meyer, geestelijk directeur van 1945 tot 1980, vonden eind de jaren 1940 en in de jaren 1960 ingrijpende aanpassingen plaats.
ID: 73779 | Bouwkundig element
Haeyershoek 80 (Brakel)
Voormalige boerderij, met losse bestanddelen, en café zogenaamd "In den Haze" (zie gevelopschrift), in kern minstens opklimmend tot het tweede kwart van de 19de eeuw, thans uitzicht uit de eerste helft van de 20ste eeuw.
ID: 73780 | Bouwkundig element
Haeyershoek 84 (Brakel)
Achterin gelegen semigesloten hoeve met U-vormige aanleg aan gekasseid toegangspad. Jongere, aangepaste bedrijfsgebouwen met incorporatie van een stal, mogelijk uit het eerste kwart van de 19de eeuw- of ouder. Bakstenen boerenburgerhuis van zes traveeën, verhoogd met halve bouwlaag, onder zadeldak, mogelijk deels opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw met latere aanpassingen.
ID: 73993 | Bouwkundig element
Heinestraat (Brakel)
Rechthoekige wegkapel onder leien zadeldak halverwege de westelijke straatzijde, opklimmend tot midden 19de eeuw.
ID: 74096 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Heksteelstraat (Brakel)
Rechthoekige open wegkapel van gecementeerde bakstenen onder overstekend zadeldak met smeedijzeren kruis, minstens opklimmend tot midden 19de eeuw. De kapel wordt deels omhaagd en is omgeven door gekandelaarde lindes waarvan er nog vier resteren.
ID: 73935 | Bouwkundig element
Hemelrijk 16 (Brakel)
Opvallend burgerhuis landschappelijk fraai gelegen met uitzicht op de resten van de vroeger bijbehorende windmolen; vanaf 1873 molenaarshuis. Woning deels echter teruggaand op een ouder huis van één bouwlaag vermoedelijk uit het de eerste helft van de 19de eeuw; bedrijfsgebouwen toegevoegd in het derde en vierde kwart van de 19de eeuw. IJzeren toegangshek links tussen woning en bedrijfsgebouw met paardenstal; gekasseide oprit. Afzonderlijk tweeledig bakstenen bakhuisje op het achtererf.
ID: 74061 | Bouwkundig element
Heyveld 2 (Brakel)
Zijdelings aan de straat palend boerenburgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Zijdelings aansluitend onbewoond bakstenen boerenhuis van zes traveeën met gewijzigde oude kern, minstens eerste helft van de 19de eeuw.