Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9657 resultaten


ID: 51504 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Marktstraat 37 (Izegem)
Burgerwoning uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw van oorspronkelijk zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint; rechthoekige keldergaten met rooster.


ID: 51389 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Blauwhuis

Patrick Sercudreef 43-45 (Izegem)
Het huidige kasteel is gelegen te midden van een park in landschappelijke stijl en is te bereiken via een dreef in het westen en één in het zuiden. De nog deels behouden omwalling ten westen, wordt gevoed door de Kasteelbeek.


ID: 51804 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters van de Heilige Vincentius à Paulo

Prinsessestraat 15 (Izegem)
Klooster van de zusters van de Heilige Vincentius à Paulo en vrije kleuter- en basisschool. Vanaf 1816 "liefdadigheidszusters" werkzaam te Emelgem.


ID: 51776 | Bouwkundig element

Hoeve Rhodesgoed

Rhodesstraat 2 (Izegem)
Hoeve, heden met overwegend eind 19de-eeuws - begin 20ste-eeuws uitzicht. Losse, lage bestanddelen van verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een deels begrint en begraasd erf beschaduwd door twee notelaars, thans doorsneden door de Rhodesstraat; ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers markeren de noordelijke en zuidelijke erftoegangen. Gekasseid toegangspad naar het hoger gelegen boerenhuis.


ID: 51645 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats Nieuw Kerkhof

Roeselaarsestraat (Izegem)
Gemeentelijke begraafplaats, zogenaamd "Nieuw kerkhof" aangelegd in 1806 na de uitvaardiging van het decreet van Napoleon (1804), gebaseerd op het edict van Jozef II (1784). De begraafplaats wordt twee maal vergroot: in 1889 in noordelijke richting en in 1944 naar het westen toe.


ID: 51771 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Doper

Rumbeeksestraat 1 (Izegem)
Georiënteerd bedehuis te midden van omringend plantsoen aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje; leilinden aan de straatzijde. Driebeukige hallenkerk met vierkante westtoren, schip van vijf traveeën met rechte sluiting van de zijbeuken; hoofdkoor van één rechte travee met driezijdige sluiting. Ommegang van zeven statiën; betonnen kapelletjes met vergulde bas-reliëfs in epoxyhars met taferelen uit het leven van Johannes-de-Doper, van 1991 en uitgevoerd door P. Opsomer.


ID: 51919 | Bouwkundig element

Borstelfabriek Brosserie l'Hirondelle

Stationsstraat 30 (Izegem)
Voormalige "Brosserie l'Hirondelle", gesticht in 1840 door Jules Demeester. In 1887 oprichting van de Maatschappij Demeester en Paret en bouw van een nieuw werkhuis op de huidige plaats. In 1913 wordt de fabriek aangekocht door A. Devolder. In 1962 wordt de productie stilgelegd en worden de fabrieksgebouwen verhuurd aan een breigoedfabrikant. In 1987 aankoop van de vervallen fabriek door het Vlaams Woningfonds. Afbraak van verschillende vleugels, die vervangen worden door nieuwbouw; de directeurswoning, de magazijnen en het stookgebouw blijven bewaard. Daarnaast wordt de gezonde betonstructuur van de werkplaatsen behouden en opnieuw gebruikt. Het project werd geleid door architect G. Soenen en thans biedt de gerenoveerde fabriek plaats aan acht grote gezinnen.


ID: 51846 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Woestijnstraat 1 (Izegem)
Hoeve met losse bestanddelen van verankerde baksteen, in oorsprong L-vormig gegroepeerd, thans met uitbreiding in het oosten; onverhard en begraasd erf.


ID: 51847 | Bouwkundig element

Hoeve De Blauwpanne

Wolvenhofstraat 8 (Izegem)
Lage, losse bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een bekiezeld erf, met oostelijke erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken. Ten noorden, boerenhuis van zes traveeën, met geschilderd jaartal 1836 op de zijgevel. Stalvleugel ten westen van het erf. Ten zuidoosten, huisweide afgezet door meidoornhaag.


ID: 88829 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bedevaartstraat 4 (Jabbeke)
Historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen op een deels omgracht, onverhard erf met boomgaard ten noorden. De vele verschillende kleuren en formaten van de gebruikte baksteen wijzen op een ingewikkelde bouwgeschiedenis. Hoofdvolume haaks op de straat bestaande uit boerenhuis van twee traveeën + één opkamertravee in bruinrode baksteen, met links aansluitende stal met gele baksteenfragmenten.