Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9657 resultaten


ID: 91295 | Bouwkundig element

Vroeg 19de-eeuwse hoeve

Hogestraat 45 (Kortemark)
Achteringelegen vroeg 19de-eeuwse hoeve met grote boomgaard (hoogstamfruit, knotwilgen en notelaar) en onverharde oprit, aan de straat afgesloten door smeedijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers. Perceel afgezet met gemengde haag (veldesdoorn, hulst, meidoorn). Op het primitief kadasterplan (circa 1827) is de hoeve weergegeven als een boerenhuis met geïncorporeerde stal en achterliggende tuin en twee vrijstaande nutsgebouwen in een boomgaard.


ID: 90989 | Bouwkundig element

Site van het OCMW-rusthuis

Hospitaalstraat 33 (Kortemark)
Site van het OCMW-rusthuis met restant van oude hoeve die circa 1833 ingericht werd als eerste ouderlingengesticht. De geschiedenis van het OCMW-rusthuis is verbonden met die van het klooster en hospitaal van de zusters van liefde.


ID: 91299 | Bouwkundig element

Hoeve

Kaaistraat 1 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve opklimmend tot de late 18de of vroege 19de eeuw. Bewaard boerenhuis met rechts aansluitend een stal en aan de achterzijde een parallelle voederkeuken/ varkensstal. Hoeve georganiseerd rond een onverhard erf toegankelijk via onverharde weg, aan de weg gemarkeerd door oude perenboom. De schuur is recent afgebroken. Perceel omhaagd door deels bewaarde gemengde haag (meidoorn, hulst, vlier).


ID: 91017 | Bouwkundig element

Hoeve

Koutermolenstraat 121 (Kortemark)
Kleine hoeve grosso modo daterend van "1926" zie datering in rechter zijgevel huis. Een achteringelegen ouder huis behoort tot een oudere hoevesite die als dusdanig reeds op het primitief kadasterplan (circa 1828) aangeduid is met een aantal nutsgebouwen, onder meer een dichter bij de straat gelegen bakhuis gelegen in een boomgaard.


ID: 91219 | Bouwkundig element

Halfvrijstaand burgerhuis

Kronevoordestraat 6 (Kortemark)
Halfvrijstaand burgerhuis volgens het kadaster in kern daterend van 1840. Circa 1865 wordt het volgens een kadastermutatie vergroot tot huidig volume en wordt achteraan een landgebouw bijgebouwd.


ID: 91026 | Bouwkundig element

Hoeve

Lichterveldestraat 30-32 (Kortemark)
Hoeve gelegen in de vallei van de Kasteelbeek. De hoeve is nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) maar wel op het primitief kadasterplan (circa 1828). In 1835 is molenaar Jan-Baptiste Hoet eigenaar (voor de iets verderop gelegen "Hoets molen", zie straatinleiding). Hoeve met U-vormige opstelling rondom een erf met deels bewaarde gekasseide en bakstenen verharding. Twee geknotte of gekandelaarde lindebomen ter hoogte van de zijgevel van het boerenhuis.


ID: 91030 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Makeveldstraat 15 (Kortemark)
Achterin gelegen huis als restant van kleine hoeve, lindebomen bij de erftoegang. Aan de erftoegang, kapel. Roodbakstenen dubbelhuis met rechts geïncorporeerd stalletje, zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen, vernieuwd houtwerk met T-indeling.


ID: 91035 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Markt 6 (Kortemark)
Burgerhuis als dusdanig aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828). Bij de mutatie van 1878 (eigenaar is de Kortemarkse brouwersfamilie Mahieu) wordt het huis aan de achterzijde vergroot. Een prentbriefkaart tijdens of kort na de Eerste Wereldoorlog toont in vergelijking met andere panden slechts beperkte oorlogsschade. Het toen niet gecementeerde pand was mogelijk een herberg, zie puilijst.


ID: 91398 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mollestraat 4 (Kortemark)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen, met bewaarde schuur en stal uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920, vernieuwd boerenhuis en stal teruggaand op volume van 1858.


ID: 91057 | Bouwkundig element

Café  't Oud Cortemarck

Pastoor Blanckestraat 9 (Kortemark)
Café " 't Oud Cortemarck". Het lage pand is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828). Rode baksteenbouw van vier traveeën onder gemansardeerd zadeldak (blauwe mechanische pannen), overhoekse baksteenfries.