Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2342 resultaten


ID: 74380 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Aaishove

Kasteelstraat 6-10, 6A-B (Kruisem)
Het 17de-eeuwse waterkasteel met aanhorigheden in een uitgestrekt park van 13 hectare met vijvers is gelegen tussen de Kasteelstraat, de Colijnstraat en de Moerasstraat en wordt door een lindedreef verbonden met de dorpskern.


ID: 89767 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Harelbeeksestraat 70 (Kuurne)
Fraai burgerhuis volgens de kadastrale gegevens gebouwd in 1915 in opdracht van Jozef Deylgat-Vandenbulcke, handelaar. Parement van gele baksteen op sokkel van arduin. Licht vooruitspringende deurtravee oplopend in dakvenster met versneden topgevel met blinde oculus, bekroond door arduinen obelisk.


ID: 89872 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Pieter Verhaeghestraat 51 (Kuurne)
Aan de straat gelegen hoeve uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, bestaande uit losstaande gebouwen. De site wordt met L-vormige opstelling weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1835) afgebeeld als hoeve met drie volumes U-vormig opgesteld rondom erf en met vermoedelijk bakhuisje ten zuiden.


ID: 41169 | Bouwkundig element

Stoomzagerij

Heistraat 2 (Laakdal)
Stoomzagerij met gebouwen uit het interbellum en bewaarde werktuigen en stoommachine van circa 1900.


ID: 41142 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw in de Wijngaard

Veerledorp (Laakdal)
Op een verhevenheid gelegen en georiënteerde driebeukige kruisbasiliek in neogotische en gotische stijl aansluitend bij de Kempische gotiek en de Demergotiek.


ID: 58122 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Boombosstraat 3 (Laarne)
Haaks op de straat ingeplante woning, teruggaand op het voorste deel van een aanvankelijk lager bijgebouw met koetshuis, volgens gegevens van het kadaster gebouwd in 1893 door de weduwe De Wilde bij haar naastliggende woning.


ID: 58166 | Bouwkundig element

Katholieke jongensschool

Kouterstraat 14 (Laarne)
De vrije, lagere jongensschool werd in 1880 opgetrokken op een stuk grond dat gelegen was in de onmiddellijke omgeving van het nu gesloopte klooster aan de huidige Kouterstraat. Schoolgebouwen gelegen aan de westelijke straatzijde tegenover de gemeentelijke begraafplaats van Kalken; de diverse vleugels omsluiten een bijna driehoekige, geplaveide speelplaats.


ID: 47975 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Molenstraat 12 (Laarne)
Burgerhuis met eclectische inslag, volgens kadastergegevens gebouwd in 1914 in opdracht van Jean Baptiste Vande Velde, onderdirecteur van de buskruitfabriek te Wetteren. Volgens het kadasterarchief in 1937 uitgebreid met het wagenhuis in de achtertuin.


ID: 58185 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Peperstraat 20 (Laarne)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen, gelegen op de hoek met het Kleistraatje. Op de Ferrariskaart van 1771-1778 werd al de huidige configuratie met boerenhuis en schuur weergegeven, samen met een tweede, heden verdwenen landgebouw tegenover het boerenhuis.


ID: 300255 | Landschappelijk geheel

Steilrand van het Kempisch Plateau van de Kikbeek tot de Asbeek

Lanaken, Rekem (Lanaken), Opgrimbie (Maasmechelen)
De steilrand van het Kempisch Plateau doorsnijdt het gebied en overbrugt een hoogteverschil van 40m. Verschillende beken dwarsen het talud en creëren een grillig patroon. De beekvalleien worden gekenmerkt door alluviale elzenbossen en venige broekbosjes en relicten van viskweekvijvers en watermolens. In de aanwezige bosbestanden is de fase van planmatige bosaanleg nog duidelijk herkenbaar aan het dambordpatroon van paden en brandgangen. Zowel in de heide als in de naaldhoutaanplanten komen enclaves wintereik voor onder de vorm van hakhout, beperkte struwelen, houtwallen en afzonderlijke stoven. Het Pietersembos was jacht- en productiebos van de heren van Pietersheim. Vlakbij ligt het middeleeuwse burchteiland met ruïnes en restanten van drie slotgrachten. In de uitgestrekte naaldbossen werden in de 20ste eeuw dankzij hun groene karakter preventoria en sanatoria opgericht.