Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2341 resultaten


ID: 86299 | Bouwkundig element

Hoeve Sint-Columbaveld

Heestertstraat 39 (Deerlijk)
Naam refereert naar het Santa Colommavelt gelegen ten zuiden van de hoeve en vermeld in het renteboek van de heerlijkheid Assche van 1634. Erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen erfpijlers met ijzeren hek en beschaduwd door linde. Linker erfpijler met driehoekig muurnisje met Heilige Columba. Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Ten zuiden wagenhuis met dwars stalvleugeltje en ten oosten dwarsschuurtje.


ID: 86420 | Bouwkundig element

Meisjesschool en klooster Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen

Ommegangstraat 35, Pladijsstraat 296 (Deerlijk)
Voormalige meisjesschool en klooster Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen, heden deel van Vrije Basisschool Sint-Lodewijk. Hoekhuis, in oorsprong herberg en beenhouwerij "Jan Breydel", gebouwd in 1892 zie kadastrale gegevens. Sedert 1910 omgevormd tot het klooster Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen. In 1917 uitgebreid vermoedelijk met lager volume van drie traveeën.


ID: 86391 | Bouwkundig element

Kapel

Oudenaardse heerweg (Deerlijk)
Bij de erforpit tot het Hof 't Scouden bevindt zich een kapel, gedateerd 1916 in bekronend ijzeren kruis, opgericht om de hoeve te vrijwaren van rampspoed. Baksteenbouw met puntgevel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak.


ID: 35448 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Durmenstraat 6 (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen met boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak tussen zijaandaken met muurvlechtingen; kern daterend uit de 18de eeuw. Dwarsschuur van zes traveeën onder pannendak met rechthoekige poorten en staldeuren, gedateerd 1917. Ten westen, klein, witgeschilderd bakhuisje.


ID: 38170 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Niklaasparochie met tuin

Pastoriestraat 3 (Deinze)
Neogotisch getint alleenstaand huis van 1913 van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken met grote boomrijke tuin, van de straat afgesloten door een laag bakstenen muurtje en schuin geplaatste hekpijlers, links met nis met heiligenbeeldje. In de tuin is een lindenprieel aangeplant.


ID: 35135 | Bouwkundig element

Hoeve en wegkapel

Peperhol 6, 6A (Deinze)
Gemoderniseerde hoeve. Aan de straat, bakstenen wegkapel toegewijd aan Heilige Antonius. Volgens gevelsteentje gebouwd in opdracht van E.V.D. Vennet-Van Gansbeke in 1914.


ID: 48072 | Bouwkundig element

Herenhuis

Begijnhoflaan 68 (Dendermonde)
Huidig herenhuis gebouwd tussen 1841 en 1843. De Fundatie Verpletsen was hier gevestigd van 1843 tot het jaar van afschaffing in 1864 en voorzag in onderdak van een aantal religieuzen en weeskinderen. Achterin gelegen gebouw omsloten door een ruime ommuurde tuin met ijzeren hekwerk aan bakstenen pijlers. Schuin ingeplant volume van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak, rechts circa 1910 vergroot met een lage aanbouw onder plat dak. Traditioneel opgevat als een dubbelhuis in neoclassicistische stijl, met zeer sobere gevelafwerking.


ID: 48520 | Bouwkundig element

Groot burgerhuis met winkel in eclectische stijl

Dokter Haekstraat 46, 46A (Dendermonde)
Groot winkelpand in eclectische stijl, teruggaand op een minstens tot het begin van de 19de eeuw opklimmende site; bestaande gebouwen in 1885 deels herbouwd en vergroot. Breedhuis van vier traveeën + poorttravee en twee bouwlagen onder een snijdend zadeldak. Voorgevel gemarkeerd door hoger opgaand middenrisaliet begrensd door lisenen met bogenfries en eindigend in een tuit- en trapgevel.


ID: 48152 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Franz Courtensstraat 20 (Dendermonde)
Burgerhuis met art-deco-invloeden, volgens bouwplan van 1915 heropgebouwd naar een ontwerp van architect Alexis Sterck. Voormalig geboortehuis van kunstschilder Franz Courtens. Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak in kunstleien. Achterin de tuin, een 19de-eeuws verankerd achterhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak.


ID: 207134 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Greffelinck 5 (Dendermonde)
Neoclassicistisch burgerhuis, heropgebouwd volgens bouwplan van stadsarchitect Alexis Sterck (Dendermonde) van 1915 door G. Van den Abeele, herbergierster.