19942 resultaten
ID: 80840 | Bouwkundig element
Avelgemstraat 48 (Zwevegem)
Half vrijstaande burgerhuis uit de jaren 1930. Enkelhuis met lijstgevel van gediversifieerde baksteen op arduinen plint; aflijnende houten kroonlijst. Licht vooruitspringende venstertravee gemarkeerd door brede afgeronde erker op zware arduinen console. Rechthoekige muuropeningen met deels vernieuwd schrijnwerk; benedenvensters met schuiframen. Fraaie beglaasde en getraliede art-decovleugeldeur; glas-in-loodbovenlich
ID: 80842 | Bouwkundig element
Avelgemstraat 74 (Zwevegem)
Vrijstaande villa-achtige burgerwoning uit het interbellum. Gediversifieerde bakstenen lijstgevel verfraaid door het gebruik van decoratieve metselverbanden onder meer lisenen.
ID: 80844 | Bouwkundig element
Avelgemstraat 80 (Zwevegem)
Interbellumvilla gelegen te midden van beboomde tuin aan de straat afgezet door baksteen muurtje, geritmeerd door pijlers waartussen ijzeren hek. Rode baksteenbouw onder leien mansardedak met vorstkam; gecementeerde zijgevel. Arduinen sokkel. Opvallende vensteropeningen geïnspireerd door de art nouveau zie zweepslagmotief. Bewaard houten schrijnwerk Korfbogig portaal.
ID: 81252 | Bouwkundig element
Beerbosstraat 22 (Zwevegem)
De stenen korenwindmolen Ter Klare werd in 1923 heropgebouwd. De molen gaat terug op een grondzeiler van 1848, die zelf een 18de-eeuwse staakmolen op een naburig perceel verving. Ingeplant op het hoogste punt van Sint-Denijs, 76 meter boven de zeespiegel.
ID: 81375 | Bouwkundig element
Bekaertstraat 1 (Zwevegem)
Eenvoudige interbellumwoning met typerend parement van gediversifieerde baksteen op plint van arduin. Rechthoekige muuropeningen met behouden schrijnwerk en kleine roedeverdeling in de bovenlichten.
ID: 80857 | Bouwkundig element
Bekaertstraat 2 (Zwevegem)
In 1880 sticht Leon Bekaert een staaldraadtrekkerij zogenaamd Tréfilerie Leon Bekaert, die in de 20ste eeuw een grote expansie kent. Van de grote industriële site resteert een kantoorgebouw, gedateerd 1936 en na de Tweede Wereldoorlog hersteld naar vooroorlogs model. Aan de Bekaertstraat verankerde bakstenen trapgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, en aan de zijde van de Otegemstraat bakstenen gevel in dezelfde stijl, getypeerd door brede trapgevels en dakvensters met trapgevel. In de vernieuwde zijgevel aan de Bekaertstraat werden de gedenkplaat voor het gesneuvelde personeel van de firma Bekaert tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog en het reliëf van de Heilige Antonius met kind geïntegreerd.
ID: 80864 | Bouwkundig element
Blokellestraat 85 (Zwevegem)
Burgerhuis uit de jaren 1930 aanknopend bij de art-decostijl. Parement van gele baksteen geaccentueerd door het gebruik van rode baksteen voor onder meer fries, portaal en vensteromlijsting. Afgeronde hoektravee. Rechthoekige deur met luifel en glas-in-loodbovenlicht. Zijgevel gemarkeerd door gestileerde schoorsteenschachten.
ID: 80866 | Bouwkundig element
Blokkestraat 5 (Zwevegem)
Winkel-woonhuis van circa 1927 naar ontwerp van architect Gaston Boghemans uit Menen, in opdracht van de Samenwerkende Maatschappij Volksrecht. Dubbelhuis van drie/vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Schermgevel aanknopend bij de art deco. Hoeken gemarkeerd door verticaliserende bepleisterde lisenen. Rechthoekige bovenvensters met vernieuwd schrijnwerk; doorgetrokken onderdorpels. Korfbogige benedenvensters met schuiframen. Opvallend verdiept portaal in geblokte omlijsting; cementtegelvloer met bloemenmotief.
ID: 81132 | Bouwkundig element
Bossuitstraat 10 (Zwevegem)
Villa van 1934, aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje met lijstgevel van rode baksteen en getrapte zijgevels. Woning met invloeden van de art deco.
ID: 81200 | Bouwkundig element
Brouwerijstraat 27 (Zwevegem)
Hoeve met 18de-eeuwse kern zie aanduiding hoeve sinds 1770-1778. Gebouwen van rode, verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond een deels gekasseid, deels bekiezeld erf. Erftoegang via poortgebouw getypeerd door heiligennisje met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en aansluitend stalvleugels. Woonhuis met pannen dak met datum 1935 doorbroken door klokkentorentje met schuren en huisweide afgezoomd door populieren.