19942 resultaten
ID: 81260 | Bouwkundig element
Dalestraat 2, 2A (Zwevegem)
Herberg De Gilde, een blokvormig volume onder pannen schilddak, met schijnvoegen gecementeerde verankerde baksteenbouw en links lager volume.
ID: 81261 | Bouwkundig element
Dalestraat 3 (Zwevegem)
Burgerhuis van circa 1935, aanknopend bij het modernisme. Enkelhuis met parement van bruine baksteen verticaal geaccentueerd door de pilasters en de doorgetrokken vervlakte driezijdige erker.
ID: 217078 | Bouwkundig element
Deerlijkstraat (Zwevegem)
Sluis nummer 8 op het kanaal Bossuit-Kortrijk, gebouwd in 1919-1920. Het kanaal Bossuit-Kortrijk verbond vanaf 1 januari 1861 de Schelde (Bossuit) met de Leie (Kortrijk). De bruggen en sluizen van het kanaal werden in 1918 door de terugtrekkende Duitse troepen vernield. Tussen 1919 en 1920 werd de schade aan het kanaal hersteld. Omstreeks 1970 werd beslist om het kanaal toegankelijk te maken voor schepen tot 1350 ton. Zeven van de elf originele sluizen werden afgebroken en vervangen door vier nieuwe sluizen. Op ongeveer 300 m ten noordwesten van de nieuwe sluis van Zwevegem bleef ook de oude sluis nummer 8 bewaard. De sluis wordt niet meer gebruikt voor het schutten van schepen. De rechte kolkmuren werden in baksteenmetselwerk en een hardstenen legsteen gebouwd. De sluishoofden werden in baksteen gebouwd met hardstenen borduur. De houten puntdeuren klapten in gesloten positie in de rechte sluishoofden. De deuren werden voorzien van een loopovergang met gesmede relingen.
ID: 80869 | Bouwkundig element
Deerlijkstraat 1 (Zwevegem)
Burgerhuis volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1935. Enkelhuis met lager aanpalende bedrijfsgebouwen en garage. Bakstenen lijstgevel aanknopend bij de art deco, geel bakstenen parement met lintvoegen, hoger opgetrokken deurtravee en geprofileerd portaal met luifel. Decoratieve lijstgevel verfraaid door het gebruik van rode en zwarte baksteen voor onder meer plint, tussenstijlen van de vensters en omlijstingen. Horizontaliserende witgeschilderde betonnen puilijst tussen de begane grond en eerste verdieping.
ID: 80886 | Bouwkundig element
Deerlijkstraat 97-109 (Zwevegem)
Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen gebouwd tussen 1929 en 1932 in opdracht van Trefilerie L. Bekaert. Lijstgevels van gediversifieerde baksteen op plint van arduin. Variatie door de geometrische motieven van de metselverbanden in de muurvlakken op de bovenverdieping.
ID: 80873 | Bouwkundig element
Deerlijkstraat 11 (Zwevegem)
Art-decoburgerhuis, opgetrokken in 1932. Dubbelhuis met parement van gediversifieerde baksteen op arduinen plint. Aflijnende witgeschilderde fries.
ID: 80875 | Bouwkundig element
Deerlijkstraat 25 (Zwevegem)
Art-decoburgerhuis van circa 1929 met parement van gele baksteen op arduinen plint. Brede venstertravee op de hoek gemarkeerd door overhoekse liseen met typisch bolornament.
ID: 80876 | Bouwkundig element
Deerlijkstraat 28 (Zwevegem)
Art-decoburgerhuis van circa 1933. Typisch parement van gele baksteen op arduinen plint; aflijnende gecementeerde en geschilderde fries. Brede venstertravee afgelijnd door twee geprofileerde hoekpilasters; tweezijdige erker met geometrisch metselverband van tussenstijl. Geprofileerd portaal met bovenlicht.
ID: 80877 | Bouwkundig element
Deerlijkstraat 29 (Zwevegem)
Dorpswoning uit de jaren 1920-1930. Parement van gediversifieerde baksteen verfraaid door de lisenen op de bovenverdieping en de pilasters op de begane grond. Benedenvenster in licht vooruitspringende omlijsting met arduinen kroonlijstje. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk; behouden deur met bovenlicht in glas in lood.
ID: 81377 | Bouwkundig element
Deerlijkstraat 3 (Zwevegem)
Winkel-woonhuis uit de jaren 1930. Eenvoudige rode baksteenbouw gemarkeerd door verticaliserende hoeklisenen en horizontaliserende fries. Zwarte betegelde begane grond met fraaie houten winkelpui met geometrische roedeverdeling en glas in lood.