Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1568 resultaten


ID: 140042 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Vilvoorde

Vilvoorde (Vilvoorde)
Deze zone omvat de historische stadskern van Vilvoorde.


ID: 70574 | Bouwkundig element

Decanale kerk Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop

Portaelsplein (Vilvoorde)
Excentrisch gelegen en georiënteerde pseudo-basiliek in gotische stijl, opklimmend tot de veertiende eeuw.


ID: 31563 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amatus met kerkhof

Oostvleterendorp (Vleteren)
Gelegen ten oosten van Oostvleterendorp en ten westen van de Martin Vandewynckelstraat, middenin een omringend kerkhof met militaire ereperken, deels afgezet met beukenhaag, deels door middel van gietijzeren trek tussen ronde, bakstenen pilasters met bolvormig topstuk. Laatgotische hallenkerk uit de 15de eeuw met kruisingstoren, teruggaand op een romaans bedehuis. Zuidelijke sacristie gedateerd 1906. In december 1977 werd de kerk verwoest door brand en volgden herstellingswerken.


ID: 31566 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostvleterendorp 4, 8, 8A (Vleteren)
Midden de dorpskom, achter de huizenrij gelegen hoeve, ten westen van de kerk. Hoeve met losse bestanddelen opgesteld rondom een begrint erf; bakstenen stoepen; vaalt te midden. Ten noordoosten, schuintegenover de kerk, toegankelijk via hek; voormalig boerenhuis (nummer 8), ibidem.


ID: 31625 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Rectrudis met kerkhof

Woestendorp (Vleteren)
Georiënteerd bedehuis middenin een omhaagd kerkhof met onder meer Franse oorlogsgraven, ten oosten van dorpsplein. Geplaveid westelijk kerkpad. Hallenkerk van 1921-1923 naar ontwerp van architecten J. en W. Vercoutere, met gotische westtoren van 1447 . De gotische kerk uit begin 15de eeuw werd tijdens de Eerste Wereldoorlog verwoest met uitzondering van de westtoren, waarna ze grosso modo naar vooroorlogs patroon werd heropgericht.


ID: 37740 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opneming

Dorpsstraat (Voeren)
Driebeukig schip met voorstaande westtoren, een transept en een koor. Aansluitend het kerkhof.


ID: 37960 | Bouwkundig element

Abdij van Sinnich

Kasteelstraat 11 (Voeren)
De abdijgebouwen vormden tot begin 19de eeuw een gesloten geheel rondom het kloosterpand, met de kerk aan de zuidzijde; rondom het pand liep de kloostergang.


ID: 37840 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Kerkstraat 1 (Voeren)
Classicistische kerk met romaanse toren, gelegen op een met een boomgaard beplante heuvel even ten noorden van het dorpscentrum, en omringd door het ommuurde kerkhof.


ID: 37821 | Bouwkundig element

Kasteel van Obsinnich

Obsinnich 6 (Voeren)
U-vormig kasteel met ronde toren op de noordelijke hoek, waarvan de oude kern uit de 14de eeuw behouden bleef in de in regelmatig verband gemetste breukstenen onderbouw van de toren en de vier linker traveeën der noordwestgevel.


ID: 37685 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus met restant van het kerkhof

Pley 12 (Voeren)
Classicistische pseudo-basilica, gebouwd 1782-1786, aansluitend bij de laat Rheno-mosaanse toren uit de 14de eeuw. Ten noorden van de kerk ligt het restant van het kerkhof. Tegen de kerk staan meerdere grafkruisen uit de 16de tot de 18de eeuw opgesteld.