Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1570 resultaten


ID: 89587 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Brixius

St.-Brixiusplein (Wielsbeke)
Overwegend neogotische parochiekerk die een veelheid aan opeenvolgende bouwfasen en -stijlen in zich draagt, met onder meer vroeggotische toren en westgevel, eind 17de-eeuwse noordbeuk en neogotische 19de-eeuwse zuidbeuk en aanpassingen.


ID: 14276 | Bouwkundig element

Kasteel Pulhof

's Gravenwezelsteenweg 59-65 (Wijnegem)
Dubbel omwalde vesting met voorbouw in traditionele stijl uit de 15de tot 16de eeuw en later hoofdgebouw met behoud van het oude volume in neo-Lodewijk XVI-stijl, circa 1900 naar ontwerp van Ernest Stordiau.


ID: 14286 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Wijnegemhof

Turnhoutsebaan 381-385 (Wijnegem)
De Jan Vlemincktoren, een duiventoren, en het koetshuis zijn twee overblijfselen van het 16de-eeuws kasteel Wijnegemhof, een park en parkbos omgeven het landhuis, de duiventoren en het koetshuis.


ID: 1723 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

August Van Landeghemstraat 113 (Willebroek)
Heden oost-west-gerichte kerk met kern in laat-romaanse/vroeg-gotische stijl uit de 12de eeuw, gelegen op deels met gras begroeid en ommuurd pleintje, aanplanting van lindebomen voor de kerk.


ID: 205594 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Kerkplein (Wingene)
Georiënteerde driebeukige kerk hoofdzakelijk uit de 17de en 18de eeuw, nog deels behouden veldstenen sokkel (vermoedelijk 11de eeuw). Naar verluidt eerste Romaanse kerk in 11de eeuw, vernield in 1593. Gedeeltelijk hersteld in 1625, opnieuw afgebrand tijdens de Frans-Hollandse Oorlog en hersteld vanaf 1737. Tegen de buitengevel gedenkplaten van Guido Gezelle en gedenkteken militaire slachtoffers Eerste Wereldoorlog.


ID: 14424 | Bouwkundig element

Parochiekerk van Sint-Petrus en Paulus

Kerkplaats (Wommelgem)
Laat-gotische kerk herbouwd in het eerste kwart van de 17de eeuw, nadat een vroegere kerk was afgebrand, het 15de-eeuwse transept bleef echter bewaard.


ID: 14433 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof Sompeken

Oelegemsteenweg 10-14 (Wommelgem)
L-vormige hoeve, gelegen binnen een dubbele omwalling, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 15de eeuw. Tussen de twee omwallingen bevinden zich nog twee hoeves. De buitenste omwalling wordt gemarkeerd door een dicht scherm van bomen-en struiken.


ID: 28128 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Maurus met kerkhof

Elsegemplein (Wortegem-Petegem)
In oorsprong romaans kerkje uit de 12de-13de eeuw met vierkante kruisingstoren uit midden 13de eeuw en verhoogd in de 14de eeuw. In de 15de-16de eeuw werd de kerk uitgebreid met een rechthoekig koor. In 1775 grondig verbouwd tot neoclassicistische kerk met behoud van de romaanse kruisingstoren en het gotische koor. Omliggend kerkhof met bakstenen kerkhofmuur van 1886 met ingewerkte ommegangkapellen.


ID: 28229 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Petegemplein (Wortegem-Petegem)
Georiënteerde, in oorsprong driebeukige kerk van de jaren 1290, gelegen in afgerond kerkhof met monumentale grafstenen. Gewitte bakstenen kerkhofommuring en sierlijk ijzeren hek in het westen aan zware rechthoekige bakstenen pijlers met bolbekroning. De driebeukige kerk had tot 1918 een 18de-eeuws voorkomen. Door zware bombardementen in november 1918 brandde de kerk volledig uit en kwamen de interessante laatromaanse-vroeggotische kenmerken van de oude kerk tevoorschijn.


ID: 28281 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Rochus

Wortegemplein (Wortegem-Petegem)
Georiënteerde driebeukige hallenkerk gebouwd op een hoogte van 67 meter en omgeven door een afgerond ommuurd kerkhof.