1570 resultaten
ID: 302700 | Archeologisch geheel
Kortestraat, Speelhof, Trapkensstraat (Borgloon)
De motteheuvel en gracht vormen het relict van de volmiddeleeuwse burcht van de graven van Loon, opgericht op een strategisch gelegen heuvelrug. Hoewel de burcht reeds in een vroeg stadium verlaten werd en nooit een nieuwe functie kreeg, is de structuur ervan bepalend gebleven voor de verdere ontwikkeling van het centrum van Borgloon.
ID: 31995 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kuttekovenstraat (Borgloon)
Neoclassicistische kerk, die de romaanse kerk op dezelfde plaats vervangt, met behoud van de toren uit eerste helft 13de eeuw. Gelegen op een hoogte boven de straat, binnen het kerkhof. Een haag markeert het historisch perceel van het voormalige kerkhof.
ID: 31878 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Martinusstraat (Borgloon)
De kerk is gesitueerd in een ruim ommuurd kerkhof met enkele merkwaardige lindebomen; de hoofdingang wordt geflankeerd door twee hardstenen pijlers. De kerk was sinds 1034 eigendom van de Sint-Laurentabdij van Luik.
ID: 31754 | Bouwkundig element
Singelstraat (Borgloon)
De kerk is gelegen binnen het ommuurde en beboomde kerkhof, met enkele mooie kastanjes en linden. De kerk van Haren is een zeer oude, autonome stichting. Het gotische schip uit de 15de eeuw rust op een romaanse onderbouw.
ID: 31816 | Bouwkundig element
Speelhof 12A (Borgloon)
De Sint-Odulphuskerk is een zeer oude stichting, die mogelijk opklimt tot vóór het gebruik ervan als burchtkapel van de graven van Loon. Van de oudste romaanse kerk uit de 12de eeuw resteren het middenschip met de rondboogarcade op pijlers, de muren van de kruising, de zuidelijke transeptarm en de ingebouwde, rechte koortravee. Ook de oostvleugel van het romaanse kloosterpand uit eind 12de, begin 13de eeuw is bewaard. De huidige gotische toren dateert van 1406. De ingrijpende vergrotings- en herstellingswerken door H. Martens en V. Lenertz in 1903-04 geven de kerk haar huidige uitzicht.
ID: 301447 | Bouwkundig element
Speelhof 12A (Borgloon)
Muurschilderingen uit de eerste helft van de 15de eeuw op de pijlers van de triomfboog.
ID: 31934 | Bouwkundig element
Vedastusstraat (Borgloon)
Gelegen binnen het ommuurde kerkhof. De Sint-Vedastuskerk is een zeer oude stichting, vanaf eerste helft 13de eeuw in handen van de abdij van Herkenrode.
ID: 1891 | Bouwkundig element
Kardinaal Cardijnplein 9 (Bornem)
Georiënteerde, laatclassicistische kerk, met een restant van het kerkhof, namelijk met enkele 18de en 19de-eeuwse graftekens, een ommegang en een calvarieberg.
ID: 1908 | Archeologisch / Landschappelijk element
Kloosterstraat (Bornem)
Motte op een strategische locatie die uitkijkt over de Schelde en het lager gelegen slikken- en schorrengebied. De oprichting wordt vermoedelijk gelinkt aan de eerste Heren van Bornem. De motteheuvel en het zuidelijk deel van het neerhof zijn nog duidelijk als een verhevenheid op te merken in het landschap en werden geïntegreerd in het landschappelijk park bij het Kasteel Dulft.
ID: 140149 | Archeologisch geheel
Nattenhaasdonk, Pastoor Huveneersstraat, Polderdam (Bornem)
De archeologische zone Nattenhaasdonk, betreft de op een donk gesitueerde oude bewoningskern met verdwenen kerk van de parochie Haveckesdunc die samen met Hinken (Hingene) afhankelijk was van Bornem. De grote overstroming van 1825 is fataal voor Haveckesdunc. De nederzetting wordt verlaten ten voordele van het hoger gelegen Wintam. De oude kerkheuvel of Pastoor Huveneersheuvel is het laatste relict dat nog herinnert aan de oude nederzetting.